Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde çıkan çatışmada şehit olan askerin sayısı 9 yükseldi. Gece boyunca toplam dört açıklama yapan MSB, ilk önce 5 olarak duyurduğu şehit sayısını, ardından bir askerin; son olarak da yarım saat arayla üç askerin daha şehit olmasıyla 9 olarak açıkladı. 

Şehit haberleri üzerine, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Dolmabahçe'de güvenlik toplantısı yapılması kararlaştırıldı. Erdoğan'ın çalışma ofisindeki toplantıya Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma bakanlarının yanı sıra MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler katılacak.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 12 Ocak'ta Pençe-Kilit Harekâtı bölgesindeki çatışmada 5 askerin şehit olduğunu, 3'ü ağır 8 askerin ise yaralandığını duyurmuştu. Ancak önce ağır yaralı askerlerden birinin, daha sonra da üçünün şehit olduğu duyuruldu. MSB'nin son açıklamasına göre, 13 Ocak itibarıyla şehit sayısı 9'a yükseldi. 16 olduğu tahmin edilen Yaralı askerlerin ise hastanede tedavi altında olduğu aktarıldı.

MSB'den ilk olarak 5 askerin şehit olduğuyla ilgili yapılan şöyle denildi:

"Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde 12 Ocak 2024 tarihinde bir üs bölgemize sızmaya çalışan teröristlerle çıkan çatışmada beş kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, üçü ağır sekiz kahraman silah arkadaşımız da yaralanmıştır. Yaralılarımız hastaneye sevk edilmiş ve tedavilerine başlanmıştır. Temasta ilk belirlemelere göre 12 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Bölgede operasyonlar devam etmektedir. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralılarımıza da acil şifalar dileriz."

MSB'den ikinci açıklama: Yaralı askerlerden biri şehit oldu

İlerleyen saatlerde ikinci bir açıklama yapan MSB, yaralı askerlerden birinin daha şehit olduğunu duyurarak, şöyle dedi:

"Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde 12 Ocak 2024 tarihinde bir üs bölgemize sızmaya çalışan teröristlerle çıkan çatışmada ağır yaralanan bir silah arkadaşımız yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur. Bölgede operasyonlar devam etmektedir."

Üçüncü bir açıklama yapan MSB, durumu ağır olan iki askerin daha şehit olduğunu duyurdu. Şehit sayısı 8'e yükselirken, açıklamada şöyle denildi:

"Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde 12 Ocak 2024 tarihinde bir üs bölgemize sızmaya çalışan teröristlerle çıkan çatışmada ağır yaralanan iki silah arkadaşımız daha yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuş, şehit olan kahraman silah arkadaşlarımızın sayısı sekize yükselmiştir. Bölgede devam eden operasyonlarda etkisiz hâle getirilen terörist sayısı 15’e yükselmiştir."

Üçüncü açıklamadan yaklaşık yarım saat sonra dördüncü bir açıklama daha yapan MSB, yaralı askerlerden birinin daha şehit olduğunu, şehit sayısının 9'a yükseldiğini duyurdu. MSB'nin son açıklamasında şöyle denildi:

"Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde 12 Ocak 2024 tarihinde bir üs bölgemize sızmaya çalışan teröristlerle çıkan çatışmada yaralanan bir silah arkadaşımız daha yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuş, şehit olan kahraman silah arkadaşlarımızın sayısı dokuza yükselmiştir. Bölgede operasyonlar devam etmektedir. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz."

Dolmabahçe'de güvenlik toplantısı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Dolmabahçe'de güvenlik toplantısı yapılacak. Erdoğan'ın çalışma ofisindeki güvenlik toplantısı, 13 Ocak saat 14.30'da yapılacak.

Toplantıya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Sayın Metin Gürak, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın katılacak.

Askerlerin kimlikleri belli oldu

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde şehit olan 9 askerin kimliğini açıkladı:

Piyade Sözleşmeli Er Müslüm Özdemir, Piyade Sözleşmeli Er Emrullah Gülmez, Piyade Üsteğmen Gökhan Delen, Piyade Uzman Çavuş Serkan Sayin, Piyade Sözleşmeli Er Kemal Batur, Piyade Uzman Çavuş Hakan Gün, Piyade Uzman Çavuş Ahmet Köroğlu, İstihkâm Sözleşmeli Er Murat Atar, İstihkâm Sözleşmeli Er Muhammed Tunahan Evcin.

MSB, şehit haberlerinin ardından yayınladığı basın açıklamasında, Irak'ın kuzeyindeki Metina, Hakurk, Gara ve Kandil bölgeleri ile Suriye'nin kuzeyine hava harekâtında bulunulduğunu ve 29 hedefin vurulduğunu bildirdi.

BİR Ç.ŞLİ YAMYAMLARIMIZ EKSİKTİ! BİR Ç.ŞLİ YAMYAMLARIMIZ EKSİKTİ!

Terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak amacıyla yapıldığı söylenen ve "Terörü kaynağında yok etmekte kararlıyız!" notuyla yayınlanan hava harekâtları açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"PKK/YPG/KCK ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirerek Irak ve Suriye kuzeyinden halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğimizi sağlamak maksadıyla Birleşmiş Milletler Anlaşması'nın 51'inci maddesinden doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda Irak kuzeyindeki Metina, Hakurk, Gara ve Kandil bölgeleri ile Suriye kuzeyinde bulunan terörist hedeflerine 13 Ocak 2024 saat 00.30'da hava harekatları icra edilmiş, icra edilen hava harekatları ile Bölücü Terör Örgütü (BTÖ) tarafından kullanılan ve içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, barınak ve petrol tesislerinden oluşan 29 hedef imha edilmiştir."

Daha sonra MSB hesabından hava harekâtıyla ilgili paylaşılan videoda, "Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar, Irak ve Suriye kuzeyindeki terör hedeflerini başarılı şekilde yerle bir ederek emniyetle üslerine döndü" denildi.