Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), yüz yüze eğitimde geride kalan iki haftaya ilişkin rapor hazırladı. Salgın döneminde okulların gerekli önlemler alınmadan açıldığını belirten Veli-Der, yüz yüze eğitimin ikinci haftasında en az 611 sınıfın karantinaya alındığını açıkladı ve sınıfların seyreltilmesini talep etti.

Veli-Der'in raporuna göre salgının ikinci haftasında en az 611 sınıf karantinaya alındı. En çok karantinanın olduğu il 101 ile İstanbul olurken 73 karantinayla İzmir ikinci, 59 karantinayla Çorum üçüncü sırada yer aldı. Ayrıca Ordu’da bir öğrenci yurdu da karantina alındı.

‘OKULLARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNDA YETERLİ TEMİZLİK GÖREVLİSİ YOK’
İŞKUR-MEB protokolü çerçevesinde TYP (Toplum Yararına Program) kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’nda ve farklı kurumlarda istihdam edilecek temizlik, güvenlik görevlilerinin görevlendirilmelerinin her yıl ekim ayı içerisinde başlatıldığını belirten Veli-Der, “Takvim salgına rağmen 6 Eylül’den önce başlatılmamıştır. Okulların büyük çoğunluğunda yeterli temizlik, güvenlik görevlisi hâlâ yok. TYP kapsamında görevlendirilenler farklı kurumlarda da görevlendirildiği için okullarda görevlendirilecek olanlar ihtiyacı karşılamaktan oldukça uzaktır” dedi.

‘15 BİN ÖĞRETMENİN ATAMASI BİR AN ÖNCE YAPILMALI’
Millî Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre 170 bin öğretmen açığı olmasına karşın 15 bin öğretmenin atanacağını belirten Veli-Der, 2022 atamalarının şu anda göreve başlatılacakmış gibi algı yarattığını belirterek açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Millî Eğitim Bakanlığı’nın 6 Eylül’de ücretli öğretmen görevlendirmesi duyurusunun yapılması bile, öğretmen atama ihtiyacının ne denli acil ve önemli olduğunun önemli bir kanıtıdır. 15 bin öğretmen atamasının şubat ayında değil, bir an önce yapılarak, öğretmenler göreve başlatılmalıdır.

‘HİÇBİR ÖNLEM ALINMADAN YÜZ YÜZE EĞİTİMİ BAŞLATILDI’
Kalabalık okullar ve sınıflar sorunun devam ettiğini belirten dernek yaptığı açıklamada, “MEB hiçbir önlem almadan tam zamanlı tüm kademelerde yüz yüze eğitimi başlattı. Yüz yüze eğitim 30-40- 50-60 kişilik sınıflarda fiziki mesafe mümkün olmadan sürdürülüyor. Bu koşullarda okullarda salgın yayılımı daha da artacak. Salgınla birlikte özel okullar ile kamu okulları arasında yaşanılan eşitsizlik hem eğitim hakkı hem de sağlık hakkı açısından daha da derinleşmiştir. MEB 2020-2021 istatistiklerine göre özel okullarda derslik başına düşen öğrenci sayısı 9,4 iken, kamu okullarında 26’dır” ifadelerine yer verdi.

Öğrenci Veli Derneği’nin hazırladığı salgın raporuna göre bazı illerde karantinadaki sınıf sayısı:

İSTANBUL: En az 101 sınıf
ANKARA: En az 30 sınıf
İZMİR: En az 73 sınıf
AMASYA: En az 12 sınıf
ANTALYA: En az 10 sınıf
BALIKESİR: En az 10 sınıf
BURSA: En az 14 sınıf
ÇANAKKALE: En az 12 sınıf
ÇORUM: En az 59 sınıf
DİYARBAKIR: En az 20 sınıf
EDİRNE: En az 8 sınıf
ESKİŞEHİR: En az 14 sınıf
MERSİN: En az 29 sınıf
KOCAELİ: En az 23 sınıf
KONYA: En az 54 sınıf
KARAMAN : En Az 10 sınıf
MUĞLA: En az 14 sınıf
SAMSUN: En az az 27 sınıf
KIRKLARELİ: En az 10 sınıf
MANİSA: En az 11 sınıf
SAKARYA: En az 12 sınıfta karantina var.

‘SINIF MEVCUTLARI SEYRELTİLMELİ’

Veli-Der, 20 Eylül Pazartesi gününden itibaren okullar için atılması gereken adımlara dair şunları kaydetti:

- Sınıf mevcutları seyreltilmelidir. Ek derslik sağlanmalıdır. Ders saati sayısı, ders süreleri, okulda bulunan süre azaltılmalıdır. Gerekli yerlerde ikili eğitime geçilmelidir.
- Öğretmenler ekonomik olarak desteklenmelidir. Ek ders ücreti artırımlı ödenmeli, yapılacak bir düzenleme ile 30 saatin üzerinde görevlendirmelerde her ders saati için ücret en az yüzde 100 artırılmalıdır. Gerekli yerlerde seyreltilmiş ve aşamalı eğitim tekrar hayata geçirilmelidir.
- Ulaşımla ilgili sağlık, güvenlik sorunları devam ediyor. Veli-Der olarak başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere okulların açık kaldığı süre boyunca toplu ulaşımın öğrenciler ve öğretmenler için ücretsiz sağlanması noktasında gerekli çalışmaları yürüteceğiz. Tüm öğrenciler ve öğretmenler için yüz yüze eğitim süresince toplu ulaşım ücretsiz sağlanmalıdır.
- Aşı, hijyen, havalandırma, fiziki mesafe tüm önlemler, bütünlüklü olarak hayata geçirilmelidir.
- Pansiyonlu okullarda da önlemlerin alınmaması sonucunda vakalar artmaktadır. Temizlik görevlisi sayısı yetersizdir. Çok sayıda pansiyonlu okulda güvenlik görevlisi bulunmamaktadır.

BAKAN ÖZER "KAPATILAN SINIF SAYISINDAKİ ARTIŞ GAYET DOĞAL"

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Toplumdaki vaka sayılarını bizler de takip ediyoruz. Eğer trend artıyorsa o artış mutlaka bizim vaka sayımıza yansıyor. Kapatılan sınıf sayısındaki artış gayet doğal çünkü vaka sayıları artıyor” dedi. Özer öğretmenlerle ilgili olarak da "Belirti göstermeyen ama PCR ile pozitif çıkan öğretmenler var. Hiçbir semptom göstermeyen aşı olmamış pozitif vakalar ortaya çıktı." açıklamasını yaptı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, katıldığı NTV canlı yayınında soruları yanıtladı.

“Şu anda 71 bin 320 okulumuzdan hiçbiri vaka nedeniyle kapatılmadı” diyen Özer, vaka sayılarının artması nedeniyle kapatılan sınıf sayılarının artmasının ‘gayet doğal’ olduğunu söyledi.

Bakan Özer’e yöneltilen sorular ve alınan yanıtlar şöyle:

1.5 yıllık aranın ardından okullarda yüz yüze eğitim yeniden başladı. Üç haftayı geride bıraktık, son duruma ilişkin değerlendirmenizi alabilir miyiz?

Nazife Güngör: Uluslararası öğrenciler ülkemiz için birer kültür elçisi Nazife Güngör: Uluslararası öğrenciler ülkemiz için birer kültür elçisi

6 Eylül’de tüm kademeli sınıf seviyelerinde 5 gün yüz yüze eğitimi başlattık. Başlatmadan önce çok sayıda önlem aldık. Sağlık Bakanlığı ile birlikte bir rehber hazırladık. Sürecin tamamını Sağlık Bakanlığı ile koordine ediyoruz. Okullarımızda elektronik takip sistemi kurduk. Bu ilk defa yapılan bir şeydir. Artık okul bazlı kararlar alıyoruz. Bu sistemi kurduk. Şu anda sistemimzide 87 bin 108 okulmzu vardır devlet olmak üzere. Toplam 71 bin 320 okulumuz var. Yaklaşık 1 milyona yakın dersliğimiz var. Her okulda aşı, test durumları anlık takip ediliyor. Salgın süreciyle ilgili çağrı merkezi kurduk.

Vaka nedeniyle yüz yüze eğitime ara veren okul bulunuyor mu?

Şu anda 71 bin 320 okulumuzdan hiçbirisi vaka veya yakın temas nedeniyle kapatılmadı. Elbette kapatılan sınıflarımız var. Rakamlar değişiyor. Ara veren sınıflar var. Vaka trendi artıyorsa bu artış sınıflara yansıyor.

Öğretmenlerin kaçı aşılı? Yüz yüze eğitime geçildikten sonra bu sayılar arttı mı?

Gönüllülük esasına dayalı. Kapatılan sınıflarda eğitime 14 gün sonra geri dönülüyor. 17 Eylül itibariyle bir doz aşı olan öğretmen oranı yüzde 92. Öğretmenlerde aşılanma oranı Türkiye ortalamasının üzerinde.

Aşı olmayan öğretmenlere PCR zorunluluğu bulunuyor. PCR testi ile pozitif olduğu belirlenen öğretmen var mı?

Belirti göstermeyen ama PCR ile pozitif çıkan öğretmenler var. Hiçbir semptom göstermeyen aşı olmamış pozitif vakalar ortaya çıktı. Şu anda okullarımız en güvenli ortamlar olmaya devam ediyor. Bizim vaka bazlı sınıf bazlı yaklaşımımız dönemin sonuna kadar okulların yüz yüze açık kalması ile ilgili ciddi bir avantaj sağlayacak. Sayılar artabilir. Kapatılan sınıf sayıları artacak. 200’lerde durmayacak.

Kalabalık sınıfların engellenmesi için ikili eğitim seçeneği sunulmuştu. Kaç okulda ikili eğitime geçildi?

Yaygın durum değil, bazı okullarda ikili eğitime geçildi. Arsa olup da yeni okul yapmama gibi bir durum yok. İstanbul Esenyurt’ta arsa bulamıyoruz okul yapımıyla ilgili. Bazı yerlerde o okulun öğrencileri belli okullarda toplandılar. Arsa yönetimi ile ilgili sıkıntı bugünün sorunu değil.

Milli Eğitim Bakanlığı, 2020-2021 İstatistiklerini Açıkladı. Verilere Göre Türkiye'de Hem Okul Sayısı Hem de Öğrenci Sayısı Azaldı. 

Bakanlığın verilerine göre, 2020-2021 döneminde toplam okul sayısı 67 bin 125 oldu. Bu sayı 2019-2020 döneminde 68 bin 589 idi. 

Devlet okullarının sayısı son dönemde 53 bin 620 iken, 2019-2020’de bu sayı 54 bin 715 idi. 

Özel okul sayısı da azalmadan payına düşeni aldı. 2020-2021 döneminde 13 bin 501 özel okul varken, 2019-2020 döneminde bu sayı 13 bin 870 idi.

Bakanlığın rakamlarına göre, Türkiye’de hem özel hem de devlet okullarının sayısı azaldı. 

ÖĞRENCİ SAYISINDA CİDDİ ORANDA AZALMA

Örgün eğitim kapsamındaki öğrenci sayısı da 18 milyon 241 bin 881’den 18 milyon 85 bin 943’e geriledi. 

Resmi okullardaki öğrenci sayısı 15 milyon 189 bin 878’den 15 milyon 194 bin 574’e yükselirken, özel öğretim kurumlarında ise 1 milyon 468 bin 198’den 1 milyon 310 bin 605’e gerileme yaşandığı görüldü.

ZORUNLU EĞİTİM OLMASINA RAĞMEN OKULLAŞMA ORANI GERİLEDİ

MEB’in yayımladığı 2020-2021 yılı istatistiklerine göre; 

4+4+4 eğitim modelinin uygulanmaya başlamasından bu yana;

İlkokul düzeyinde okullaşma oranı %98,67’den %93,23’eOrtaokul düzeyinde okullaşma oranı %98,67’den %88,85’e geriledi.

Ortaöğretim düzeyinde ise okullaşma oranı %67,37’den %87,93’e yükseldi.

“2019-2020 eğitim öğretim yılında %95,90 olan okullaşma oranı %88,85’e gerilediği sonucuna varıldı. Geçen yıl 5 milyon 701 bin 564 olan ortaokul öğrenci sayısı 5 milyon 212 bin 969’a düşerek;Toplamda 488 bin 595 öğrenci azaldığı görüldü. 

Bu azalma 4+4+4’ün ilk uygulanmaya başlandığı dönemde küçük yaş gruplarının okula başlaması sonucu ortaya çıkmış olduğu tespiti yapılırken; Ancak özellikle ortaokul düzeyinde okullaşma oranının yüzde 88’e gerilemesi eğitim uzmanlarınca maniar olarak değerlendirildi.”

Bu verilere göre;"12 yıllık zorunlu eğitim başladığından buyana ilk-ve ortaokullarda okullaşma oranları sürekli düşüyor. Ortaöğretim düzeyinde ise yüzde yüze yaklaşması gereken okullaşma oranı yüzde 87'de kaldı.

 Liselerde 100 öğrenciden 13'ü, ortaokullarda 100 öğrenciden 12’si, ilkokullarda 100 öğrenciden 7’si okullaşamamış durumda.

Okullaşan öğrencilerde de sürekli devamsız öğrenci sayısı artıyor. Özellikle ortaokul düzeyinde okullaşma oranının yüzde 88'e gerilemesi üzerinde durulması gereken en çarpıcı veri olarak değerlendirildi ve not alındı.