İstanbul Jandarma Komutanlığı'na bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM), yapay zeka teknolojisini kullanarak sahtecilik yapan bir suç örgütüne yönelik çarpıcı bir operasyon gerçekleştirdi.
Bu operasyon, Türkiye'de yapay zekâ destekli ilk suç çetesi operasyonu olarak kayıtlara geçti.
İstanbul'da ortaya çıkarılan bir suç şebekesi, yapay zekayı kullanarak sahte kimlik ve biyometrik verilerle resmi sınavlara "joker" adaylar soktu. SRC belgesi almak isteyen ancak sınavı geçemeyen kişilere, 80 bin TL karşılığında belge temin eden bu örgüt, yüz tanıma sistemlerini dahi aldatmayı başardı. Yapılan yapay zeka destekli suç operasyonu, İstanbul Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirildi.
CNN Türk'te yayınlanan habere göre: Suç örgütü, özellikle ticari araç kullanmak için zorunlu olan SRC belgesini hedef aldı. SRC sınavını geçemeyen kişiler, bu belgeyi almak için çete ile iletişime geçiyor ve 80 bin TL karşılığında belgeyi yasa dışı yollarla temin ediyordu.
Çete, yapay zeka teknolojisini kullanarak sahte biyometrik fotoğraflar üretiyor, müşterilerin yüz özelliklerini (göz, burun, alın) başka kişilerin fotoğraflarına entegre ederek yüz tanıma sistemlerini kandırıyordu. Bu sahte yüzler üzerinden kimlikler üretiliyor ve “joker” olarak adlandırılan kişiler müşterilerin yerine sınavlara giriyordu.
Sürücü kurslarının birçoğunda kullanılan yüz tanıma sistemleri, %66 eşleşme oranını geçerli kabul ettiğinden dolayı yapay zekayla üretilen sahte yüzleri gerçek kişi olarak tanıdı. Bu sayede çete üyeleri sınavlara girerek müşterilerine sahte başarı sağladı.
Sınav Anında Suçüstü Yakalandılar
İstanbul Jandarma ekipleri, Bahçelievler’deki bir sürücü kursuna düzenledikleri baskında sınav esnasında sahte kimlik ve düzeneğe sahip 5 “joker”i suçüstü yakaladı. Operasyon, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla yürütüldü.
Geriden İnceleme Başladı: Sadece SRC Değil
İstanbul Jandarma Komutanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı, sadece SRC değil, diğer ehliyet ve merkezi sınavlar için de geriye dönük soruşturma başlattı. Yüz tanıma sistemlerinin kandırıldığı ve daha fazla belgenin sahte yollarla alındığı ihtimali üzerinde duruluyor.
AVRUPA PARLAMENTOSU YAPAY ZEKÂ YASASINI GEÇEN YIL ONAYLAMIŞTI
Avrupa Parlamentosu (AP), ChatGPT ve Gemini gibi çeşitli yapay zeka teknolojilerine katı kurallar getirecek yeni yasayı onayladı.
Strazburg’da düzenlenen AP Genel Kurul oturumunda dünyada yapay zekaya yönelik ilk kapsamlı kuralları getirecek “Yapay Zeka Yasası”, 523 “evet”, 46 “hayır” oyuyla kabul edildi.
Yasaya göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kullanılacak yapay zeka sistemlerinin güvenli olması, temel haklara saygı göstermesi gerekecek.
Yapay zeka sistemleri, topluma zarar verme ihtimaline göre risk temelli bir biçimde düzenlenecek.
Yapay zekanın bazı kullanımlarındaki risk kabul edilemez olarak görülecek ve bu sistemlerin kullanımı yasaklanacak.
Yüz görüntülerinin internetten veya kapalı kamera sistem görüntülerinden alınması, iş yerinde ve eğitim kurumlarında duygu tanıma, sosyal puanlama, cinsel yönelim veya dini inançlar gibi hassas verileri çıkarmak için biyometrik sınıflandırma yasak kapsamına girecek.
İnsan davranışını manipüle eden veya insanların zafiyetlerinden yararlanan yapay zeka yasaklanacak.
Kolluk kuvvetleri bazı durumlarda yapay zekayı kullanabilecek. Emniyet birimleri terör saldırılarının önlenmesi veya kayıp kişilerin tespiti gibi istisnai durumlarda, kamuya açık alanlarda gerçek zamanlı uzaktan biyometrik tanımlama sistemlerini yasal izin alarak kullanabilecek.
Yüksek riskli yapay zeka sistemlerine daha katı kurallar getirilecek. Kritik altyapı, eğitim, istihdam, sağlık, kamu hizmetleri, bankacılık, göç ve sınır yönetimi ve seçim gibi demokratik süreçlerdeki yapay zeka sistemleri yüksek risk kategorisinde yer alacak.
Bu tür sistemlerde risklerin değerlendirilmesi, azaltılması, kullanım kayıtlarının tutulması, şeffaflık ve insan gözetimi sağlanması gerekecek.
Video, metin, görüntü oluşturma, başka dilde konuşma, hesaplama veya bilgisayar kodu yazma gibi çok çeşitli farklı görevleri yerine getirebilen büyük sistemlere özel kurallar getirilecek. Söz konusu “genel amaçlı yapay zeka” sistemlerinin piyasaya sürülmeden önce çeşitli şeffaflık kriterlerine uyması sağlanacak.
Yapay zeka ile değiştirilmiş ses veya video içeriklerinin açık biçimde etiketlenmesi gerekecek.
Yasa, AB Konseyi tarafından onaylanmasının ardından AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasının 2 yıl sonrasında yürürlüğe girecek.
Yeni yasa ile birlikte Google’ın yapay zeka modeli Gemini ve ChatGPT gibi çeşitli yapay zeka teknolojilerinin yeni kurallara uyması gerekecek.
Kaynak: ONGUN HABER