Türkiye'de ve dünyada corona aşısı ve tedavisi için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Aşı ve tedavi geliştirmek için çalışmalar yapan Prof. Dr. Ercüment Ovalı'dan heyecanlandıran açıklama geldi.

Bir süredir aşı ve tedavi geliştirmek için çalışmalar yapan Prof. Dr. Ercüment Ovalı son dakika açıklamasıyla koronaya karşı ilacı hazırladıklarını belirtti.

Ercüment Ovalı, Twitter'dan yaptığı son dakika açıklamada koronavirüs ilacıyla ilgili Türkiye'yi heyecanlandıran sözler paylaştı. Prof.Dr.Ovalı ;"1 aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 nisanda açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı." ifadelerini kullandı. 

TUBİTAK GECESİNDE AÇIKLAYACAKTIM AMA..
Dorfaz Alfa tweetinden yaklaşık 1 saat sonra bir tweet daha atan Ovalı "Bu müjdeyi aslında Tübitak' in düzenlediği konuşmamda ilacin ismini vermeden soylemistim..  Youtube da izlerseniz göreceksiniz." dedi

DORNAZ ALFA NEDİR?

Dornaz alfa (Rekombinan insan DNaz), human DNaz I enziminin rekombinan formudur. Bu nedenle “rekombinant human DNAz” (rhDNaz) olarak da adlandırılır. 

Mukusun klirensini artırmak ve solunum yolu enfeksiyonlarının sık ve şiddetini azaltmak yoluyla akciğer fonksiyonlarını korumak ya da iyileştirmek amacıyla geliştirilmiştir.

Yeni tip koronavirüs Covid-19 salgını hızla yayılırken ve yol açtığı ölüm sayısı artarken bilim insanları virüsün tedavisi için aşı ve ilaç geliştirmek için yoğun çaba harcıyor. Çalışmalardan bazıları virüsün tedavisi bazıları ise bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik. Peki, şimdiye kadar hangi ülke yaptığı aşı ve ilaç araştırmalarında gelişme sağladığını açıkladı? Bu çalışmalar ne aşamada? Aşı ve ilaçların ne zaman hazır olması bekleniyor? 

1- Çin: Nisan sonunda klinik denemelere başlıyor
Çin, Covid-19’a için geliştirilen aşının klinik denemeleri için onay aldığını açıkladı. Denemeler nisan ayı sonunda başlayacak. Aşının acil durumlarda yakın zamanda kullanılması gündemde. Araştırmayı yürüten heyetin başında ise ebola salgınına karşı aşı geliştiren ekibe liderlik eden Çin Askeri Tıp Bilimleri Akademisi'nden Chen Wei bulunuyor.

2- Fransa: Koronavirüsü, sıtma ilacımızla ortadan kaldırabiliriz
Fransa’nın dünyaca ünlü ilaç laboratuvarı, sıtmayla mücadele için kullanılan Plaquenil ilacıyla koronavirüse yakalanan 300 bine yakın hastanın tedavi edilebileceğini ve bu konuda yapılan denemelerin oldukça “umut vaat edici” olduğunu bildirdi.

Marsilya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli Profesör Didier Raoult, son yıllarda bağışıklık sistemi dışında bacak, romatizma ve eklem ağrılarında da kullanılan Plaquenil ilacının, koronavirüsüne iyi gelebileceğini söyledi. Raoult, tedavi ettiği koronavirüsü taşıyan 24 hastanın Plaquenil ilacı almaya başladıktan 6 gün sonra dörtte üçünde virüsün kaybolduğunu söyledi.
3- Avustralya: Farklı hastalıklar için üretilmiş iki ilaç tamamen tedavi ediyor
Avustralyalı bilim insanları koronavirüs için tedaviyi buldukların iddia etti. İlaç testleri için başvuru yapıldı. Queensland'deki Klinik Araştırma Merkezi uzmanları bulunan ilacın hali hazırda bazı hastalarda denendiğini ve bu kişilerin durumunun düzeldiğini kaydetti.

Araştırma Merkezi Direktörü Profesör David Paterson yaptığı açıklamada sıtma ve HIV tedavisinde kullanılan iki ilaçtaki etken maddelerin kombinasyonunun koronavirüsü laboratuvar tüplerinde de etkisiz hale getirdiğini söyledi.

AP
Fransa'da koronavirüsün tedavisi için çalışmalar sürüyorAP
4- İsrail Biyolojik Araştırma Enstitüsü koronavirüs aşısı geliştirdiğini duyuracak
İsrail basını ülkedeki Biyolojik Araştırma Enstitüsü’nün yakın zamanda koronavirüs aşısı geliştirdiğini açıklayacağını bildirdi. Ancak aşının güvenli şekilde kullanılması için aylar sürecek test ve deneylerin yapılması gerekiyor.

Haaretz’in haberine göre İsrail’deki bilim insanları koronavirüsün biyolojik özelliklerini ve mekanizmasını anlamada önemli ilerlemeler kaydetti. Bu ilerlemeler arasında virüs bulaşan kişiler için antikorların üretimi ve aşının geliştirilmesi de var. Ancak İsrail Savunma Bakanlığı henüz test veya aşı konusunda sıra dışı bir buluş olmadığını açıkladı.

5- Belçika koronavirüsü laboratuvar ortamında etkisiz hale getirdi.
Belçika’daki Gent Üniversitesi Biyoteknoloji Merkezi (VIB) laboratuvar ortamında Covid-19 virüsünü etkisiz hale getirdiğini duyurdu. Merkez, bunun koronavirüsün tedavisi için ileriye doğru atılmış önemli bir adım olduğunu ve ilaç geliştirmek için çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.

VIB’ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre merkezin uzmanlarından Dr. Xavier Saelens ve Gent Üniversitesi Biyoteknoloji Merkezi araştırma ekibi tarafından Covid-19 virüsünün muhtemel tedavisi konusunda çığır açan olağanüstü bir bilimsel çalışma gerçekleştirdi.

6- Pentagon destekli firma: Covid-19 aşısı hazır
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından desteklenen Kanada merkezli şirket Medicago, Covid-19 aşısını geliştirdiklerini bildirdi. Firma, Amerikan İlaç ve Gıda İdaresi (FDA) onayını almaları halinde ayda 10 milyon aşıyı üretmeye başlayabileceklerini açıkladı.

Koronavirüsün genetik sekansını elde eder etmez 20 gün içinde aşıyı geliştirdiklerini söyleyen Medicago CEOsu Bruce Clark genetik kodun özel bir yöntem ile elde edildiğini ve bu yöntemin de FDA tarafından onaylanmasına ihtiyaç duyduklarını kaydetti. Clark bürokratik engeller ortadan kaldırılırsa aşının Kasım ayında hazır olacağını açıkladı.
7- Hindistan anti-viral kokteyl ile Covid-19'u yendi
Hindistan'ın Rajastan bölgesinde doktorlar turistik olarak ziyaret için gelmiş ancak testleri pozitif çıkan bir İtalyan çifte uyguladıkları 'anti-viral kokteylin' işe yaradığını açıkladı. Domuz gribi, sıtma ve HIV anti-viral ilaçlarla tedavinin başarıya ulaştığını anlatan Rajistan SMS Devlet Hastanesi Başkanı Dr. Sudhir Bhandari üstelik erkek vakanın kritik seviyede kronik akciğer hastası olduğunu ve buna rağmen kurtulduğunu aktardı.

8- Hollanda ilk antikorları üretmeyi başardı
Hollanda’nın Rotterdam kentindeki Erasmus Medikal Merkezi ve Utrecht'teki tıp üniversitesinde çalışan Hollandalı bilim insanları koronavirüse karşı özel antikor geliştirmeyi başaran ilk kişiler oldu. Buluş Covid-19'a özel anti-viral bir ilaç üretilmesini ve insanların kendi kendilerini test etmelerini sağlayabilir.

9- ABD-Singapur ortaklığı aşı geliştiriyor
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) San Diego şehrinde bulunan bir biyoteknoloji firması Ulusal Singapur Duke Üniversitesi uzmanları ile bir aşı geliştirmek için işbirliği yaptığını ve sonuçların umut verici olduğunu açıkladı. Buna göre virüsün daha az zararlı bir versiyona mutasyon geçirmesini sağlayan bir protein bulundu. Virüsün bu şekilde zayıflatılmış hali ile daha hızlı bir aşı geliştirilmesi söz konusu.

Teknoloji Sağlık Merkezi Açıldı Teknoloji Sağlık Merkezi Açıldı

10- Trump'ın para teklif ettiği Alman laboratuvar sonbahara kadar aşı geliştirebilir
Alman biyoteknoloji şirketi CureVac da koronavirüsle ilgili çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, CureVac'a AB tarafından 80 milyon euro fon verildiğini ve sonbahara kadar koronavirüs için aşı geliştirebileceğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump’un Alman şirkete para teklif ettiği ileri sürülürken Reuters haber ajansına konuşan bir Alman sağlık bakanlığı yetkilisi haberi doğruladı. Trump'ın, CureVac'in geliştirmesi muhtemel aşının münhasır haklarının ABD'nin tekelinde kalmasını istediği ileri sürüldü.
Öte yandan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan da bir açıklama geldi. Türkiye, bilim insanlarıyla birlikte hastalığın önlenmesi ve tedavisine dönük Ar-Ge çalışmalarına yoğunlaştığını belirten Varank “Spesifik olarak aşı konusunda mevcut çalışmalar ve ortaya çıkan yenilikçi fikirlerden netice alacağımız konusunda ümitliyiz.” Açıklamasında bulundu. Ancak çalışmalar konusunda ayrıntı vermedi.

İsrail Koronavirüse Karşı Yüzde Yüz Başarı Sağlayan İlacı Ürettiğini Duyurdu

İsrail’de bir ilaç firmasının geliştirme plazma bazlı bir hücre terapisi korona virüs hastalarında denendi. Söz konusu tedavi yöntemi korona hastalarının tamamının bir hafta sonra hayatta olduğu ve bazı hastaların iyileşme sürecine girdiğini kaydedildi.

İsrail’de bir ilaç firmasının korona virüsüne karşı geliştirdiği ilacın, ağır hastalarda bile ‘yüzde 100 oranında başarı sağladığı belirtildi. Hayfa merkezli Pluristem isimli firmanın geliştirdiği ilaç, son olarak ABD’de de bir hasta üzerinde denenirken, uzmanlar ilacın umut verdiğini belirtti.

Söz konusu tedavi yönteminde, plazma bazlı bir hücre terapisi olan ilaç, çok yüksek ölüm riski altındaki altı kritik hasta üzerinde denendi. Buna göre, ilacın denendiği hastalar akut solunum yetmezliği ve enflamasyon kaynaklı komplikasyonlar yaşıyordu. Dördü, kalp ve böbrek gibi başka organ sistemlerinde de sorunlardan şikâyetçiydi.

Pluristem firmasından yapılan açıklamaya göre, ilaç bu altı hastanın altısında da olumlu etki gösterdi. Firma, ölüm beklentisi yüksek olan hastaların hepsinin bir hafta sonra hâlâ hayatta olduğunu, dördünün solunum parametrelerinde düzelme görüldüğünü, üçünün solunum cihazından çıkarılma aşamasına geldiğini açıkladı. Buna göre, altta yatan başka hastalıkları olan hastalardan ikisinin sadece solunum sıkıntıları değil, aynı zamanda klinik bulgularında da iyileşme kaydedildi.

İlacın son olarak, ABD’nin New Jersey kentindeki bir hastanede, üç haftadır yoğun bakımda entübe durumda olan bir hasta üzerinde denendiği açıklandı.