Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP'nin sözlü savunmaya gelmemesi durumunu tutanak altına aldı. Dosya esas hakkındaki raporunun hazırlanması için AYM raportörüne tevdi edildi.

Raporun Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek ve kapatma istemi esastan görüşülmeye başlanacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, hdp'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesinde açılan davada süreç devam ediyor. 21 Haziran 2021'de iddianamenin kabul edilmesiyle başlayan yargılama süreci kapsamında, hdp yetkililerinin 14 Mart'ta sözlü savunma yapması kararlaştırılmıştı.

Partinin talebi üzerine ek süre verilerek hdp'nin sözlü savunması 11 Nisan'a ertelenmiş, partinin, kapatma davasının 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçim sonrasına bırakılması istemi ise reddedilmişti.

Anayasa Mahkemesi'nde, bugün 10.00'da sözlü savunmasını yapması gereken hdp, 6 Nisan Perşembe günü, sözlü savunma vermeyeceğine ilişkin Yüksek Mahkeme'ye dilekçe sunmuştu hdp Tarafından yapılan Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Partimiz hakkında siyasi saiklerle açılan ve siyasi müdahalelerle ilerletilen kapatma davasında, sözlü savunmanın seçim sonrasına bırakılmasına ilişkin yaptığımız bütün başvurular AYM tarafından gerekçesiz olarak reddedilmiş, 11 Nisan’da partimizin sözlü savunma vermesi için tarih belirlenmiştir. Serbest ve adil seçimlere müdahale anlamına gelen AYM’nin bu tutumuna karşı partimiz 11 Nisan’da sözlü savunma vermeyecektir. 11 Nisan’da sözlü savunma vermeyeceğimize ilişkin bugün AYM’ye sunulan dilekçe şöyledir:

1. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının sözlü mütalaası mahkemenizce 10 Ocak 2023 tarihinde dinlenmiş, ardından 26 Ocak 2023 tarihinde müvekkil partinin sözlü savunmasının yapılması için 14 Mart 2023 tarihi belirlenmiştir. Ülkenin içinden geçtiği siyasal süreç, yaşanan deprem felaketi ve seçim dönemine resmen girilmiş olması gibi esaslı sebeplerden ötürü sözlü savunma tarihinin seçim sonrasına bırakılması talebini içeren üç ayrı dilekçe farklı tarihlerde Yüksek Mahkeme’ye ibraz edilmiştir. 16 Ocak 2023 ve 15 Mart 2023 tarihli talepler hakkında Yüksek Mahkeme tarafından gerekçesiz şekilde ret kararı verilmiş, 6 Mart 2023 tarihli talep hakkında ise kabul kararı verilip sözlü savunma tarihi 11 Nisan 2023 olarak belirlenmiştir.

2. Yukarıda tarihleri belirtilen ve müvekkil parti tarafından Yüksek Mahkeme’ye sunulan üç dilekçe ile sözlü savunmanın neden seçim sonrasına bırakılması gerektiği tüm yönleri ile detaylı olarak izah edildiğinden burada ayrıca bir açıklama yapılmayacaktır. Müvekkil partinin seçim dönemine resmen girilmiş olması, aday adaylık başvuru süreçleri, parti lansmanı, milletvekili aday tanıtımı, seçim programı, miting, toplantı ve siyasi çalışmaların yarattığı yoğunluk sebebi ile belirlenen tarihte sözlü savunmasını yapması imkan dahilinde değildir. Türkiye demokrasi ve hukuk tarihini önemli ölçüde etkileyecek olan bu davada yapılacak olan sözlü savunmanın bu yoğun çalışma süreci içerisinde yapılması mümkün olmayacaktır. Bu itibarla 11 Nisan 2023 tarihinde sözlü savunma yapamayacağımız konusunda Yüksek Mahkeme’yi bilgilendirme zarureti hasıl olmuştur.”

SÜREÇ NASIL İLERLEYECEK

Raportörün hazırlayacağı raporun Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından AYM Başkanı Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek ve kapatma istemi esastan görüşülmeye başlanacak.

Yüksek Mahkeme Heyetinin, karar verilinceye kadar aralıksız her gün bir araya gelerek çalışmalarını sürdürmesi bekleniyor.

Raportörünün raporunun, Anayasa Mahkemesi heyetini bağlayıcılığı bulunmuyor. hdp hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak.

Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla, yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN BU BELGELERDEN HABERİ VARDIR

Kurtalan Belediye Başkanı hdp'li Baran Akgül'ün defterinde detayları ile bomba yapımı tarifi tespit edildi. Belgede, bomba yapımına ilişkin geniş bilgiler yer aldığı görülüyor. Defterdeki notta, bomba anahtar sisteminin nasıl çalıştığı şemalar çizilerek anlatılıyor. Aynı notta bombanın etkilerine geniş yer ayrılırken, mektup bombanın katlanmaması gerektiği özellikle belirtiliyor. 

HALKLARIN DEMOKRATİK PARTİSİ HALKÇI, DEVRİMCİ VE SOSYALİST ÖYLEMİ DEĞİLMİ DEVLETİN RESMİ KAYITLARINA ALINIP BASINLA PAYLAŞILAN FATURALARA BİR BAKIN, KARARI SİZ VERİN...

Görevden uzaklaştırılan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı HDP'li Ahmet Türk'ün, 3 ayda yaptığı harcamalar şaşkına çevirdi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi, HDP  ve CHP heyetine binlerce lira harcamış

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin aralarında kapatılan Özgür Gündem Gazetesinin yer aldığı KHK ile kapatılan terör örgütü yandaşı gazetelere verdiği reklam ve ilanlara ilişkin faturalar da yer alırken, 2 yıl içinde sadece özel kalem müdürlüğü harcamalarında yemek, kahve ve bazı belediye ve stk heyetlerinin ağırlanmasına 514 bin TL harcadığı belirtildi.

Gazeteci Sedef Kabaş Tahliye Edildi Gazeteci Sedef Kabaş Tahliye Edildi

Mardin Büyükşehir Belediyesi, HDP ve CHP heyetine binlerce lira harcamış

Ahmet Türk'ün 27 Nisan 2019 ve 19 Temmuz 2019 tarihlerine kadar olan sürede kendini ziyaret eden HDP'li Sezai Temelli, Ebru Günay, Hüda Kaya, CHP Milletvekilli Orhan Sarıbal ile 10 ilçe başkanına Mardin'de kapasitesi 80-90 kişilik olan restoranlarda ve HDP'li kaynaklardan edinilen bilgilerle restoranlara hiç gidilmeden kentte birkaç saat kalmalarına karşın binlerce liralık yemek faturası kestirildiği ortaya çıktı.

HDP'li Mardin Büyükşehiri ziyaret eden 2 kişi yemek yiyen 790 kişi - Sayfa 1

TACİZ İDDİASIYLA GÜNDEME GELEN A.D'YE İKİ GÜNDE 70 BİN TL
HDP'li Temelli ve Pervin Buldan'ın belediyeye yaptığı 1 saat 15 dakikalık ziyaretine karşılık harcama olarak 42 bin 660'lik fatura kesildi. Belediye bütçesinden ödenen paranın misafir ağırlama olarak kesilmesi dikkat çekti. MARSU'ya iş aramak için giden ve MARSU çalışanını taciz eden A.D.'nin işletmecisi olduğu otelde 27 Nisan'da Orhan Sarıbal ve yazar Güler Buğday ile beraberindeki heyete, 29 Nisan tarihlerinde İstanbul Milletvekili Pervin Buldan ve Van Milletvekili Sezai Temelli'ye iki günde otelde konaklama olmadan bin 318 kişiye yemek verildi gösterilerek 71 bin 172 TL fatura kesildiği ortaya çıktı. 29 Nisan tarihli kesilen faturada Sezai Temelli ve Pervin Buldan'ın Mardin ziyaretinde saat 16.00'da otele gelerek saat 17.15'te otelden çıktığı ve yaklaşık 30 kişilik bir heyetle otelde olduğu ortaya çıktı.

hdp'li Ebru Günay kapısından dahi geçmediği restoranda 407 kişiyle yemek yediği gösterilerek 28 bin liralık fatura kesildi. Mardin'de para olmadığı gerekçesiyle Mardinlilerin mağdur edildiği süreçte 16 Haziran'da kente gelen ve şehir merkezinde yaklaşık 100 kişilik restoran kapasitesiyle hizmet veren bir lokantada 27. dönem hdp'li Milletvekili Hüda Kaya ve Mardin Milletvekili Ebru Günay restorana hiç uğramadan Kızıltepe'de parti binasını ziyaret ettiği gün 407 kişiye yemek verildiği faturalandırılarak 28 bin 571 TL'lik fatura kesildi.

MAKAM ODASINA 82 BİN LİRALIK KAHVE
HDP'li Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, 31 Mart'tan görevden alındığı süreye kadar olan 5 aylık süreçte makam odası ve Ramazan Bayramı nedeniyle Babil Kuruyemişten 15 Mayıs 2019 tarihinde 7 bin 560 TL'lik su, 17 Mayıs'ta Türk kahvesi, çikolata, çay bedeli 33 bin 642 TL, 31 Mayıs'ta Ramazan Bayramı'nda 7 bin 570 TL, 26 Haziran'da makam odası için yine çay kahve, çikolata fındık ve fıstık bedeli olarak 35 bin 694'lik fatura ile bütçesi olmayan belediye adına harcama yaptığı ortaya çıktı.

DİKKAT ÇEKEN FATURALAR
Öte yandan Mardin'de sit alanı konu toplantı heyeti için 19 Temmuz'da şehre gelen 10 kişinin de özel temsil heyet karşılama giderlerinden 7 bin 648'lik uçak biletlerinin karşılanması dikkat çekti. HDP'li Genel Başkan ve milletvekillerinin yüklü miktarda faturalar ile yemek ve toplantı düzenlediği gösterilerek kesilen faturalar ve Ahmet Türk'ün makam odası için aldığı yüklü miktarda çay, kahve, fındık, fıstık faturaları dikkat çekerken; HDP'lilerin Mardin ziyaretlerinin restoranlarda hiç yemek yemeden ilçelere gitmesi, belediyeden iş isteyen bir kadını taciz ettiği gerekçesiyle gündeme gelen A.D.'nin oteline yüklü miktardaki faturaların kesilmesi dikkat çekiyor.HDP'li Ahmet Türk'ün para olmadığı gerekçesiyle hizmet yapmadığı 27 Nisan ve 19 Temmuz'a kadar olan sürede 229 bin 349'lik özel harcama yapması dikkat çekti.

SEÇİMLERE FİİLEN KATILMAYAN hdp 'ye HAZİNE DEN 539 MİLYON TL VERİLDİ AMA BU 539 MİLYON TL NEREYE GİTTİ?

Resim