Beyoğlu Fetihtepe Mahallesi’nde Hasköy Yahudi Mezarlığı’nda çok sayıda mezarın taşı kırıldı. İhbar üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri saldırıyla ilgili çalışma başlattı.

Yapılan güvenlik kamerası inceleme sonucu olayın 13 Temmuz’da saat 17.00 sıralarında meydana geldiği belirlendi. Yapılan kontrollerde 81 mezarlığın mermer taşlarının kırıldığı tespit edildi.

Mezarlık ve çevresinde güvenlik kamera görüntülerinin incelenmesi ve yapılan detaylı araştırmalar neticesinde olayın 18 yaşından küçük Y.Y, Y.B.G, K.G, H.S.Ç. ve H.R.E. tarafından gerçekleştirildiği tespit edildi. 11 ve 12 yaşlarındaki 8 şüpheli gözaltına alındı.Kameralardan tespit edilen çocuk yaşta üç şüphelinin ise arandığı belirtildi.

MEZARLARI OYUN AMAÇLI 81 MEZAR TAŞINI TAHRİP ETMİŞLER !!!

Şüphelilerin, parkta top oynadıkları sırada toplarının yan tarafta bulunan mezarlığa kaçması üzerine mezarlığa girdikleri ve topu aldıkları sırada oyun amaçlı mezarlık mermerlerini tahrip ettiklerini söylediği öğrenildi.

Çıksalın’daki Hasköy Yahudi Mezarlığı’nın güvenlik görevlisi, sabah saatlerinde devriye görevi yaparken, birçok mezarın tahrip edildiğini fark etti. Görevlinin haber vermesi üzerine gelen polis çok sayıda mezarın zarar gördüğünü tespit etti.

Saldırının duyulmasının ardından polis mezarlıkta incelemelerde bulundu. Mezarların, ‘yastık’ denilen mezar taşlarının yerinden sökülüp, koçbaşı gibi kullanılarak tahrip edildiği ortaya çıktı.

KALIN VE ÇELİK’TEN KINAMA

Türkiye Hahambaşılığı Vakfı sosyal medya hesaplarından, “Hasköy Mezarlığımıza gece yarısı girilmiş, 36 tane mezar taşımız tahrip edilmiştir. Konu tüm resim ve gece kayıtları ile ilgili makamlara iletilmiş olup, bu vandalizmi yapanların bir an evvel yakalanmasını beklemekteyiz” açıklamasını yaptı. (SON TESPİTLERE GÖRE 81 MEZAR TAŞI TAHRİP EDİLDİ,TESPİTLER DEVAM EDİYOR...)

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, “Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Faillerin bulunması için ilgili birimler harekete geçti. Kutsal değerlere saldıran ve toplumumuzda fitne ve husumet tohumları ekmeye çalışanlara asla müsade etmeyeceğiz” açıklamasında bulundu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise “Yahudi vatandaşlarımıza ait Hasköy Mezarlığı’na gece yarısı girilerek, 36 tane mezar taşının tahrip edildiği barbar saldırıyı kınıyoruz. Türkiye’de vatandaşlarımıza ait değerlere saldırılması asla kabul edilemez. Türkiye farklı dinlerden tüm vatandaşlarımızın değerlerinin korunduğu güvenli bir ülkedir. Bu saldırı ve provokasyon geçmişte olduğu gibi yine boşa çıkarılacaktır. Yahudi vatandaşlarımıza geçmiş olsun. (SON TESPİTLERE GÖRE 81 MEZAR TAŞI TAHRİP EDİLDİ,TESPİTLER DEVAM EDİYOR...) dileklerimizi iletiyoruz” dedi.

HAHAMBAŞI HALEVA: ‘ÖLÜYE SAYGISIZLIK YAPILMASIN’

Türkiye Hahambaşı İsak Haleva da yaptığı yazılı açıklamada, “Kınıyoruz, üzgünüz. Böyle durumların yaşanmamasını dileriz. Cemaat idarecileri durumu yetkililere bildirmiştir. Devletimiz gerekeni yapacaktır. Ölüye saygısızlık yapılmasın. Devletin bu konuyu çözeceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ramazan Ayı İsraf Ayı Değildir. Ramazan Ayı İsraf Ayı Değildir.

HER NE KADAR OLAYIN VUKU BULMASINA SEBEP OLMASAK BİLE İNSANİ DEĞERLERE SAYGI VE AYNI COĞRAFYADA AKRABALIK BAĞLARI OLAN DUYARLI İNSANLAR OLARAK YAHUDİ CEMAATİ VE MUSEVİ VATANDAŞLARIMIZDAN ÖZÜR DİLERİZ.