İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, ve 20 milletvekili, bebek bezi, hasta alt bezi ve kadın hijyen ürünlerindeki fiyat artışı ve KDV oranlarında düzenleme amacıyla TBMM'de araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Yasin Öztürk, TBMM Başkanlığı'na verdiği "katma değer vergisindeki değişikliği" öngören kanun teklifinde, bebek bezinde yüzde 18 olan KDV oranının, yüzde bire düşürülmesini istedi.

PEKİ ASGARİ ÜCRETLİ NE YAPACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrıda bulunan Öztürk, kanun teklifi önergesinde şu ifadeleri kullandı: Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “en az üç çocuk yapın” tavsiyesine rağmen, bebek ve çocuk ürünlerinde yüzde 18 oranında KDV’nin uygulanıyor olması, ülkemizde asgari ücretten maaş alan bir çalışanın, Cumhurbaşkanı’nın tavsiyesine uymak bir ana bir çocuğu bile bakamayacağını ortaya koymaktadır. Kaldı ki bebeklere yönelik tek masraf kalemi bebek bezi ile sınırlı kalmamakta; maması, giysisi ve diğer temel ihtiyaçları da aile bütçesine yansımaktadır. 

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “en az üç çocuk yapın” tavsiyesine rağmen, bebek ve çocuk ürünlerinde yüzde 18 oranında KDV’nin uygulanıyor olması, ülkemizde asgari ücretten maaş alan bir çalışanın, Cumhurbaşkanı’nın tavsiyesine uymak bir ana bir çocuğu bile bakamayacağını ortaya koymaktadır. Kaldı ki bebeklere yönelik tek masraf kalemi bebek bezi ile sınırlı kalmamakta; maması, giysisi ve diğer temel ihtiyaçları da aile bütçesine yansımaktadır.

AİLELERİN YÜKÜNÜN HAFİFLETİLMESİ GEREKİR

Ülkemizde temel bir çok ihtiyaç maddesinin fiyatının zamlandığı, işsizliğin ve borçlanmanın arttığı bir dönemde, özellikle bebekli ailelerin zorunlu tüketim kalemi olan bebek bezlerinin KDV oranının düşürülerek bütçelerinin yükünün azaltılması gereklilik arz etmektedir.

Enerji'ye yönelik kanun teklifi TBMM'de Enerji'ye yönelik kanun teklifi TBMM'de

CUMHURBAŞKANI'NDAN DA DESTEK BEKLİYORUZ

Yasin Öztürk, yaptığı açıklamada, "Bu kanun elzem olmuştur. Lüks tüketim mallarıyla, bebek bezini aynı kategoride değerlendirmek ülkemizin yaşadığı kritik ekonomik tabloda bebek sahibi aileleri ziyadesiyle zorlamaktadır. Diğer partilerdeki milletvekili arkadaşlarımızın yanısıra, Sayın Cumhurbaşkanından da bu yönde bir takdir bekliyorum. Eğer çocuk bezinde KDV oranı yüzde 18'den bire inerse, bu aileler bir nebze olsun nefes alacak" dedi.

ÖNERGE ÖNERİSİ OYLANDI VE RED EDİLDİ

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da “Çocuğuna bez alamaz durumda anneler, babalar; markete gidiyor, fiyatını görüyor, paraları yetmiyor. Kadın pedi ve hasta bezleri de aynı şekilde. Pırlantada, elmasta vergi yok bunlarda yüzde 18 KDV var. Çok ayıp” dedi. Önerge önerisi oylama sonrası  reddedildi.

YASİN ÖZTÜRK'ÜN TBMM'YE VERDİĞİ KANUN TEKLİFİ: