Kamuda görev değişikliklerine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Merve Kavakcı'yı Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Danışma Kurulu üyeliği görevinden aldı.  Kavakcı, Malezya Büyükelçisiyken 7 ay önce bu göreve atanmıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzalı atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı kararla Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Danışma Kurulu üyeleri Merve Kavakcı ve Süleyman Gökçe görevden alındı.

MERVE SAFA KAVAKÇI KİMDİR?

Merve Safa Kavakcı (d. 19 Ağustos 1968, Ankara), Türk akademisyen, siyasetçi ve diplomat.

Fazilet Partisi'nden 18 Nisan 1999 seçimlerinde İstanbul milletvekili olarak seçildi. 2 Mayıs 1999'da TBMM'de ant içme törenine yasak olduğu hâlde başörtülü gelince meclisten çıkartıldı. Bakanlar kurulu kararıyla ABD vatandaşı olduğunu bildirmediği için vatandaşlıktan çıkartıldı. 1999 yılında ABD'ye yerleşti. Washington’da George Washington Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Üsküdar Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi olarak görev yaptı, aynı üniversitenin Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAMER) Müdürlüğünü de yürütttü. 3 Temmuz 2017 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, Kavakcı'nın Türk vatandaşlığının kaybettirilmesine dair 13 Mayıs 1999 tarihli Bakanlar Kurulu kararı, İçişleri Bakanlığının 12 Mayıs 2017 tarihli yazısı üzerine, 26 Mayıs'ta Bakanlar Kurulunca yürürlükten kaldırıldı.Dışişleri Bakanlığının yaz dönemi kararnamesiyle Kuala Lumpur Büyükelçiliğine atandı, 2 Haziran 2022'de bu görevi sona erdi.

DEVA'lı Şahin avukatların taleplerini dile getirdi DEVA'lı Şahin avukatların taleplerini dile getirdi

Kavakcı, Sakarya doğumlu,Gürcü asıllı, İslam hukuku profesörü Yusuf Ziya Kavakcı ile Ispartalı, Alman dili ve edebiyatı uzmanı Gülseren Gülhan Kavakcı'nın kızı olarak 19 Ağustos 1968'de Ankara'da doğdu. Babası, 1970'li yıllarda Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi dekanıydı. Anne ve babası 1974 yılından sonra üniversitelerde ilk Başörtüsü eylemi yapanlar arasında anılmaktadır. Başörtüsünden dolayı üniversitede tepki çeken annesi Atatürk Üniversitesi'ndeki görevinden istifa etti. Babası ise yetkisini keyfi kullandığı gerekçesiyle görevinden alındı ve 1982'de üniversiteden istifa etti. Daha sonra ABD'ye yerleşen babası, şu anda Islamic Association of North Texas'da görev yapmaktadır.Merve Kavakcı'nın çocukluğu Erzurum'da geçti. TED Ankara Koleji'ni bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine girdi.Burada iki yıl okuduktan sonra baş örtüsü yasağı nedeniyle okuldan ayrıldı. Daha sonra ABD'ye giderek Texas Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği eğitimi aldı. Üniversite birinci sınıftayken Ürdün asıllı ABD vatandaşı Ali Ahmad Abushanab ile evlendi. ABD vatandaşlığını evliliği dolayısıyla kazandığını belirtti, ancak vatandaşlığı bu şekilde kazandığının doğru olmadığı iddia edildi.Bu evliliğinden Fatma Gülham ve Meryem Ali isminde iki kızı oldu. Eşinden 17 Haziran 1993'te ayrıldı, ayrılma gerekçesi olarak eşinin Türk düşmanlığı yaptığını iddia etti.Eşinden ayrıldıktan sonra Türkiye'ye döndü, siyasi hayatına başladı. 29 Ekim 1999'da Sivaslı iş adamı Bekir Lütfü Yıldırım ile evlendi.[19] 2005 yılında şiddetli geçimsizlik nedeniyle ayrıldılar. Temmuz 2010'da Adalet Partisi milletvekillerinden Nadir Latif İslam'ın oğlu doktor Cihangir İslam ile üçüncü evliliğini yaptı. Kavakcı'nın Harvard Üniversitesi'nden kamu yönetimi yüksek lisansı ve Howard Üniversitesi'nden siyasal bilim doktorası var.

Merve Kavakçı’nın babası Yusuf Ziya Kavakçı, Yeni Akit gazetesine “Fethullah Gülen olsam” başlıklı bir yazı kaleme aldı ve yazısında Gülen hakkında,“Türkiye’ye dönünce ve iktidar ile iyi münasebetlerini tesis edince, eminim, ona muamele de iyileşecek” ifadelerini kullandı. Yazı tepki gördükten sonra kaldırıldı.[Kavakçı meselesi bildiğiniz gibi değil"Cumhuriyet. 5 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2021.]

Merve Kavakçı'nın babası Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı. 20 küsur yıldır ABD'de yaşıyor. Kuzey Teksas'ta Kuran Akademisi, Suffa Islamic Seminary'nin kurucu dekanı ve İslam hukuku hocası. Dallas Merkez Camii imamı. Ve; Amerika Birleşik Devletleri'nin "Resmi İslam Sözcülüğü" görevini yürütüyor. Öyle ki Papa XVI. Benedictus'un ABD ziyareti sırasında görüştüğü isimler arasında Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı da var! Prof. Kavakçı Teksas Parlamentosu'nun açılışında konuşma yapıp, dua okuyacak kadar güvenilir bir isim Amerikalılar için.

Merve Kavakcı-Türkiye AİHM Davası
Kavakcı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne 28 Mayıs 2001 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin temel insan haklarını güvence altına alan 34. maddesi gereği Türkiye aleyhine dava açtı. Kendisini, mahkemede Strazburg barosu avukatlarından Laurent Hincker ve Ankara barosu avukatlarından Salim Özdemir temsil etti. Dava Kavakcı lehine sonuçlandı.

Kavakçı 12 Ağustos 2022 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Danışma Kurulu'na üye olarak atanmıştı. (Kaynak: Wikipedia )

Kararla, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda açık bulunan Strateji Geliştirme Başkanlığı'na Mutlu Koç, Türkiye Elektromekanik Sanayi Anonim Şirketi Genel Müdür Yardımcılıklarına ise İrfan Gültekin ile Mehmet Fatih Koşan atandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü'nde açık olan Genel Müdür Yardımcılığı görevine de Ahmet Aslan getirildi.

Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan görevden alma ve atama kararları şöyle:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda açıkta bulunan Strateji Geliştirme Başkanlığı'na Mutlu Koç atandı.

Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş. genel Müdürlüğü'nde açık bulunan Genel Müdür Yardımcılıklarına İrfan Gültekin ve Mehmet Fatih Koşan getirildi.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü 17. Bölge Müdürü Orhan Aslantatar görevden alındı. 17. Bölge Müdürlüğüne aynı yer 16. Bölge Müdürü Mehmet Şerif Ekinci getirildi.

Karayolları Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcılığı'na Ahmet Aslan atandı.

Karayolları Genel Müdürlüğü'nde 2 Bölge Müdürlüğü'ne 7. Bölge Müdürü Murat Gönenli, 7. Bölge Müdürlüğü'nü de Rifat Silov getirildi.