Dünyayı her tür değer üzerinden bölüp parçalayıp manipüle eden Kapitalizm Cinsiyetçi algıyı köpürterek toplumu ortadan ikiye bölüyor ve 8 Mart’ı Coşkuyla Kutluyor!

Birleşmiş Milletler tarafından kadınlara ekonomik ve sosyal alanda eşit hakların tanınmasının 1977'de onaylanmasından bu yana her yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanıyor. Her yıl olduğu gibi yine 8 Mart Günü toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması için kadınların sorunlarına dikkat çekilecek.

Kadın bedeni üzerinden pozitif ayrımcılık talep edilecek, cinsel kimlik üzerindeki baskı ve sapkınlıklar, kadın cinayetleri anlatılacak, kadına şiddet ve benzeri kavramlar üzerinden sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler oy devşirmekten başka hiçbir fonksiyonu bulunmayan sempati zemini hazırlayacaklar,

Belki de içlerinde en büyük hayali yada projesi dünyayı gezmesine sponsor olacak zengin bir koca olan bir kısım muhtelif kuşak üyesi çok bilmiş ablalar, diğer kadınların çalışma hayatında daha aktif rol almalarını desteklemek ve televizyonlarda kendini gösterip beğeni toplamak için açılan pankartların altında öğretilmiş sloganlar atacaklar…

Acıklı kadın cinayeti öykülerinden sonra avazı çıkana kadar toplumun ortak değerlerine sinkâf ile saydıran kadınlara kumanya dağıtılacak, bindirilmiş kıtalar halinde matinelere götürülüp gülüp eylenecekler, göbek atacaklar (Az önce gözyaşı döken, slogan atan bu kadınların halini bakalım hangi yayın organlarında izleyeceğiz.)

Cinsiyetçilik, gelmiş geçmiş en eski ayrımcılık şekillerinden biri. Erkeklere karşı kinci ve mücadeleci bir tavra yol açan, kadınların net ve mutlak bir biçimde kendi kaderini tayin etmesini savunan siyasi kültürü destekleyen güncellenmiş kapitalist dünya düzeninde bu ayrımcılık, mülkiyet ilişkileriyle bir arada ve birbirinden beslenerek gelişmiş durumda. Elbette kadınların dezavantajlı konumu, kapitalizmden çok daha öncesine dayanıyor. Fakat kapitalizm, geçmişten miras aldığı bu ayrımcılığı bağrına basıyor ve onu kendi çıkarları için, en faydalı haline getirmek için muhafaza ediyor.

Çarpma ve Bölme işlemlerini aynı anda gen yapısında geliştirerek barındıran Kapitalizm özellikle cinsiyetçi ayrışmaya yatırım yapar, cinsiyetle ve bölebileceği her türlü yolla insanlığı bölmeden var olamaz, yol alamaz. Tıpkı kendinden önceki sınıflı toplumlarda olduğu gibi, sömürülü toplumların sonuncusu ve en gelişmişi olan kapitalizm de, kadına ve erkeğe farklı toplumsal kimlikler yüklemiştir. Bu ayrım kitlelerin bilincine derinlemesine yerleşmiştir.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü 1857 yılında başlayan ABD'de tekstil fabrikasındaki grev sonucu 120 kişinin hayatını kaybetmesi ile ortaya çıktı. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde kadınların ne kadar değerli oldukları bir kez daha ortaya koyacak kutlamalar gerçekleştirilecek. Birçok kişi bu özel günde Kadınlar Günü ile ilgili sözler ve mesajları sevdiklerine göndermek için araştırmalara başladı.

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NEDEN 8 MART’TA KUTLANIYOR?

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı.

26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Martın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı ve değişen tarihlerde fakat her zaman ilkbaharda kutlanıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 1960lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletlerinde de kutlanmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Martın Emekçi Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kabul etti. Birleşmiş Milletlerin sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York’ta ölen işçilerin anısına yapıldığının yazılmamıştır.

TÜRKİYE'DE KADINLAR GÜNÜ

Türkiye’de 1921 tarihinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı. 1980 darbesi döneminde dört yıl kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren her geçen gün daha da geniş kitlelerle kutlanmaya devam ediliyor.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne gireli dakikalar olmuşken, bünyesinde çalışan kadınlara mobbing yapan birçok şirket bile yalandan da olsa "kadınlarımıza teşekkür" reklamları yaparken sizce ne demek istiyor hakikaten düşündünüz mü?

Yoksulluğu azaltma stratejilerinin bir parçası olan bol reklamlı sözde mikrokredi programları ile desteklenmiş kadınlar, temel ihtiyaçlara erişimi birer kredi talebine dönüştürecek kadar güçlü bir piyasa fetişizmini temsil etmektedir. Esası yoksulları mali sermayenin küresel pazarı haline getirmeye ve kadınlar aracılığıyla bu pazarı disipline etmeye dayanan küresel projeli umut ticareti projelerinin kabartarak sunduğu “Piyasa fetişizminin” üzerinde yükseldiği biricik dayanak ise yoktan var eden, çalışkan, borcuna sadık, çocukları için kendisini feda etmeye hazır, erkeklerin aksine kazandığı her kuruşu ailesine harcayan ‘ideal’ kadın imgesidir. Bu imge açıkça, kadınların ancak bir aile içinde ve tamamen onlar adına var olduklarını vaaz etmektedir.

METALAŞMIŞ FEMİNİZM NEO KAPİTALİZM’İN KAPIKULUDUR, KADINI GÜÇLENDİRMEK DEĞİL KADIN KİMLİĞİ ÜZERİNDEN TÜKETİMİ KABARTMAYI AMAÇLAR

Günümüzde kapitalizm artık kadınların yalnızca bedenlerini değil, onların mücadelesini de metalaştırarak kâr elde ediyor. Şirketler hem feminist mücadelenin etkisiyle hem de kadınların iş gücüne daha fazla katılmalarına bağlı olarak alım güçlerinin artmasıyla birlikte toplumsal cinsiyet eşitliği konularında daha fazla çaba gösterir ve reklam kampanyalarında kadınların toplumsal konumlarını destekleyici ve güçlendirici mesajlara ağırlık verir hale geldiler. Kadınların reklamlarda temsilleri de zaman içerisinde dönüşüme uğradı; daha önceleri edilgen, seksi, anaç, fedakâr gibi ataerkil kadın temsillerinin yerini günümüz reklamlarında aktif, güçlü, bedeniyle barışık, özgüveni yüksek, ekonomik güce sahip, kendi hayatını kendi yöneten kadın temsilleri almaya başladı. Ancak, piyasa ekonomisi ve tüketim kültürüyle hemhal şirket feminizminin kadın hakları mücadelesine ne denli katkı sunduğu tartışmalı bir konu olarak önümüzde duruyor. “Metalaşmış feminizm”, “üçüncü dalga feminizmi”, “post-modern feminizm”, “popüler feminizm” gibi farklı adlarla kavramsallaştırılan ve eleştirilen bu olgu, çalışmanın merkezinde yer alıyor. Bu çalışmanın temel savı şirket feminizminin feminist mücadeleyi metalaştırdığı ve günümüz reklamlarında sunulan “güçlü kadın” temsillerinin kadınlardan ziyade marka imajını güçlendirmeyi amaçladığıdır. reklamlarında metalaşmış feminizmin öne çıkan belli başlı söylemlerini belirlemektir. Bu söylemleri tespit edebilmek için “güçlü kadın” imgesinin en çok görünür olduğuna dair çok yerinde tespitleri olan, ciddi emek verilmiş bir bilimsel analizi okuyup, düşünerek değerlendirmek isteyen, Birleşik Krallık’ta (İngiltere) yaşayan akademisyen Doç. Dr. Gülüm ŞENER’in kaynak Link’i : https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/823298 olan; “Metalaşmış Feminizm Kadınları Güçlendirir mi? 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Reklamlarının Feminist Eleştirel Söylem Analizi” başlığıyla yayınlanmış “Araştırma Makalesini” okusunlar.

Ayrıca;

Meslektaşım Banu TUNA bakmakla görmek arasındaki noktayı çok net aktarmış kendisinin köşe yazısında belirttiği  kapitalizmin 8 mart günü kutlama biçimindeki ayrıntıyı aktarmak gerekli :

“Birazdan okuyacaklarınız, yüzde 100 gerçek olup sadece kişi, mekân, marka isimleri gizlenmiştir. Böyle olur kapitalizmin kutlaması.

* X AVM, Dünya Kadınlar Günü’nü, ünlü modacı X’in birbirinden özel tasarımlarının sergileneceği defile ile kutlayacak.

* Ünlü diyetisyen X, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde X AVM’de, yaza formda girmenin 14 sırrını ziyaretçileriyle paylaşacak.

* 8 Mart’ta kadın tüketicilere oto gaz alışverişlerinde geçerli 8 TL hediye oto gaz veriyoruz.

* X AVM’den, 8 Mart’ta 75 TL’lik alışveriş yapan kadınlara takı atölyesi ücretsiz.

* Halılarda Kadınlar Günü’ne özel yüzde 10 indirim.

* Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz. Siz güçlü kadınlara bizim tablet yakışır.

* X kuaförden, Kadınlar Günü’nde el ve ayak bakımı ile keratin bakımı ücretsiz, diğer tüm işlemlerde yüzde 50 indirim.

* Mükemmel sonuçlar yaratan saç maşası, 8 Mart özel indiriminde!

* Kadınlar Günü’nde güzelliğinizi, 14 saat kalıcı kırmızı rujla tamamlayın.

* X Takı, yeri gelince herkesten cesur olup özgürlüğe kanat çırpan; bazen de sevdiklerine kol kanat gerip onları sarmalayan tüm kadınlar için birbirinden şık ve özel takılar tasarladı.

*8 Mart Cumartesi, ünlü yemek kitabı yazarı Dünya Kadınlar Günü’ne özel pratik yemek tarifleri ve püf noktaları ile X AVM’de.

* Ünlü baklavacı Kadınlar Günü’ne özel kurabiyeler yaptı.

* 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için özel hediye. Ücretsiz saç muayenesi ve saç detoksu yapıyoruz.

* Kadınlar Günü’nde yeni nesil termostatik batarya serisi ile temizlik parmaklarınızın ucunda…

Daha da bir şey demiyorum. Dünya Emekçi Kadınlar Günü’müz kutlu olsun!”

ONURLU VE MANİPÜLE EDİLEMEYEN KADINLARIN "DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ" KUTLU OLSUN.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Kimi der ki kadın… | ZAMAZİNGO