Hakkında "Terör örgütü kurmak ve yönetmekten" yakalama kararı çıkarılan Fethullah Gülen'le ilgili kırmızı bülten için çalışması sürerken, Diyanet İşleri Başkanlığı arşivinden çıkan çarpıcı belgelere ulaşıldı. Pensilvanya'da ikamet eden Gülen'e ait vaizlik sınav ve yeterlilik belgeleri Diyanet İşleri Başkanlığı arşivinden soruşturma birimlerine gönderildi.


DİN BİLGİSİ YETERSİZ 

Seçim Yasakları Başladı! Seçim Yasakları Başladı!

Tarihe ışık tutacak belgelerde, 1942 doğumlu Fethullah Gülen'in 30 Mart 1958'de yani 16 yaşındayken dışarıdan ilkokulu bitirip diplomayı aldığı görülüyor. Diplomayı aldıktan 1 yıl sonra, 25 Mart 1959'da vaizlik imtihanına Kırklareli'de giren Gülen'in, Hadisifşerif'ten 8, Fıkıh'tan 8, Takrir'den 6, Ayetikerime'den 6 ve Fıkıh'tan 5 aldığı görülüyor. 50 tam puan üzerinden değerlendirilen sınavdan Gülen'in toplamda nacak 33 puan alarak orta düzeyde sınavı geçtiği dikkat çekiyor.

Bu sınavdan 7 yıl sonra, 25 Mart 1966'da vaiz adayı olarak Din İşleri Yüksek Kurulu'na asaletinin tasdiki için Risale gönderiyor. Kurul uzmanları Gülen'in yolladığı Risaleyi inceliyor ve din bilgisinin yetersiz olduğuna hükmediyor. Din İşleri Yüksek Kurulu, 28 Nisan 1966'da Ali Rıza Hakses'in başkanlığında, üyeler ; Hüsnü Erdem, Şehit Oral, İsmail Ezherli, İbrahim Eken, Esat Kılıçer, Ahmet Baltacı, Hasan Ege'nin katılımıyla toplanıyor ve vaiz adayı Fethullah Gülen'in risaleleri için şu kararı veriyor:

"Adı geçen vaiz adayının gönderdiği Risale, tamime uygun bir şekilde olmadığı, mevzuu ile alakalı ayeti Kerime ve Hadis Şerifleri Risalesine almadığı gibi konu ile ilgisi bulunmayan sözleri de zikrettiği cihetle ilmi kifayetini belirtecek mahiyette bulunmadığından adaylığı müddeti sonuna kadar tamime uygun yeni bir Risale göndermesinin kendisine bildirilmesini uygun olacağına karar verildi." 

KALP HASTALIĞI GEREKÇESİYLE İSTİFA

Vaiz olmak için defalarca girişimde bulunan Fethullah Gülen'in vaiz olduktan sonra ise 20 Mart 1981 tarihinde Çanakkale Müftülüğü'ne istifa dilekçesi yazdığı görülüyor. Dilekçesinde kalp rahatsızlığını gerekçe göstererek istifasını istediği dikkat çeken Gülen, 1999'da ABD'ye kaçarken de sağlık sorunlarını gerekçe göstermişti. 

İŞTE RESMİ BELGELER