Maden Faciası Sonrası  4 Gözaltı! Maden Faciası Sonrası 4 Gözaltı!
Sınavları'nda (LYS) çıkan soru ve cevapları yayınlandı. İşte LYS Soru ve Cevapları..




Üniversiteye girişte ikinci aşama olarak uygulanan Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) iki oturumunun soruları ve cevapları yayımlandı. ÖSYM, LYS-4 (Sosyal Bilimler) ve LYS-1 (Matematik) oturumlarında çıkan soruların yüzde 20'sini yayımladı. 


LYS-1 (AŞAĞIDAKİ CEVAP ANAHTARI YAZILARININ ÜZERİNE TIKLAYINIZ)


Matematik Testi ve Cevap Anahtarı

Geometri Testi ve Cevap Anahtarı

LYS-4 (AŞAĞIDAKİ CEVAP ANAHTARI YAZILARININ ÜZERİNE TIKLAYINIZ)

Tarih Testi ve Cevap Anahtarı

Coğrafya-2 Testi ve Cevap Anahtarı

Felsefe Grubu Testi ve Cevap Anahtarı

LYS PUAN HESAPLAMA
LYS'de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için bir standart puan hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:
• Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.
• Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.
• Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.
• Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz" sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir.
• Hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı LYS puanları (ALYS) hesaplanacaktır. ALYS puanlarının hesaplanabilmesi için hangi testlerden en az kaç ham puan alınması gerektiği Tablo 1D'de gösterilmiştir. Yalnızca bu tablodaki koşulları sağlayan adaylar için ALYS puanları hesaplanacaktır.
• ALYS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek LYS puanları oluşturulacaktır. ALYS puanları LYS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının % 20'si oranında ham puan alan adayların 180 LYS puanı almaları sağlanacaktır.
• Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından; ortaöğretim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrencilere mahsus olmak üzere; LYS Sosyal Bilimler Sınavında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından bu öğrencilerin muaf tutulmasına ve söz konusu öğrencilere Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine LYS-4'de (Sosyal Bilimler Sınavı) yer alan Felsefe Grubu altındaki Psikoloji alanından 3, Sosyoloji alanından 3, Mantık alanından 2 soru sorulmasına karar verilmiştir.