Bilgi Teknolojileri Kurumuna (BTK) devredilen Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile Milli İstihbarat Teşkilatında (MİT) da görev yapan MOBESE sistemini kuran ekipte yer alan ve ‘B’ye ismini veren eski istihbaratçı Emniyet Müdürü Basri Aktepe'nin, sadece"Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olduğu" gerekçesiyle 15 yıla kadar hapsi istendi.

Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesindeki tutuklu Aktepe ve avukatının hazır bulunduğu duruşmada, cumhuriyet savcısı esas hakkındaki görüşünü açıkladı.

Görüşte, FETÖ'nün nihai amacının anayasal düzeni ortadan kaldırmak olduğu, 15 Temmuz 2016'da darbe girişiminde bulunduğu, bunun bertaraf edilmesinin sonrasında da o tarihte MİT'te başmüşavir olarak görev yapan Aktepe'nin Kanun Hükmünde Kararname ile görevinden ihraç edildiği belirtildi.

TANIK BEYANI VE TELEFON GÖRÜŞMELERİ

Sonrasında Aktepe hakkında FETÖ üyesi olduğu gerekçesiyle kamu davası açıldığı ifade edilen görüşte, Aktepe'nin FETÖ yapılanması içinde yer aldığına ilişkin tanık beyanları bulunduğu, örgütün bazı tepe yöneticileriyle telefon görüşmelerinin tespit edildiği kaydedildi.

Dosya kapsamına göre Aktepe'nin "örgüt üyesi olduğunun anlaşıldığı" bildirilen görüşte, sanığın "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması, "örgütteki konumu ve alabileceği ceza miktarı" dikkate alınarak, tutukluluğunun devamı istendi.

Mahkeme, Aktepe ve avukatına esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre verdi. Aktepe'nin tutukluluğunun devamını da kararlaştıran mahkeme, davayı erteledi. 

Sadece Fetö Üyeliği İddiası İle Yargılanan Basri Aktepe’nin Önemini anlatmak İçin zamanı Biraz Geri Alalım… (Yazı Alıntıdır Resimler Kendi Arşivimizden.)

2002 yılında, dönemin İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM)’ne başvurarak, büyük bir operasyon planlamıştı. Sonradan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olan zamanın İstanbul DGM Başsavcısı Aykut Engin Cengiz, operasyona izin verdi.

İş dünyasında, Emniyet’te, asker ve bürokrasi içinde “Fethullah Gülen’in oluşturduğu iddia edilen örgütü ortaya çıkarmaya” çalışan operasyon, yine FETÖ’nün etkili olduğu Emniyet içindeki istihbaratçılar tarafından engellenmişti. Saçan, bu durumu İstanbul DGM Başsavcılığı’na yazdığı bir yazı ile resmiyete de dökmüştü. Saçan’ın iddiasına göre; büyük bir Fethullah Gülen operasyonu yine "Fethullahçı polisler" tarafından engellenmişti.

Saçan’ın operasyon yapılmasını istediği isimlerden birisi de Basri Aktepe’ydi. Saçan, DGM savcısı Nuh Mete Yüksel’e resmi yazı yazarak, Basri Aktepe’nin dinlenmesini talep etmişti.

Adil Serdar Saçan’ın daha sonra arabasına saldırı girişiminde bulunuldu, bu saldırıdan kurtulan Saçan, Ergenekon Davası’nda tutuklanmaktan ise kurtulamadı.

DİNLEMENİN MERKEZİ DE AKTEPE'YE BAĞLANDI

2005 yılında kurulma çalışmaları başlanan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) 2006 yılında faaliyete geçti. TİB’deki tim görevlileri, kapıcısından en tepedeki bürokratına kadar tek tek dönemin Başbakan’ı Erdoğan belirlemişti. Kurumun başına Ankara’daki bürokrat suçlarını soruşturan 5 savcıdan biri olan Fethi Şimşek getirildi. TİB Teknik Dairesi’nin başına ise eski Emniyet İstihbarat’çı Basri Aktepe getirildi ve dinlemeleri de yapacak tüm teknik ekibi oluşturdu.

Aktepe, Başbakan'ın’ın “dahi çocuğuydu.” Hastalanıp, hastanede yattığı dönem Sayın Başbakan bütün programını iptal edip onu ziyarete gitmişti.

FBI National Academy’den 1996 yılında mezun olan Aktepe, 1998 yılında milyonlarca dolarlık bütçeyle kurulan, attığımız her adımı takip eden MOBESE sistemini kuracak olan ekibin başına getirilmişti.

1999 yılında Emniyet tarafından hazırlanan “Fettullahçı polisler” raporunda ise Aktepe’nin ismi 15. sırada yer alıyordu. 2008 yılında dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal parti grup toplantısında ise kendisine sunulan bir rapordan bahsetti. Yasadışı dinlemeleri “cemaatçi bir grubun gerçekleştirdiğini” belirtti ve elindeki rapora göre dinlemeleri TİB içerisindeki 35 kişinin yaptığını, ekibin başında da Basri Aktepe’nin olduğunu söyledi.

İSTİHBARATTA YENİ DÖNEM

“Dâhi çocuk” Aktepe, TİB’den, MİT Elektronik İstihbarat Daire Başkanlığı’na atandı. Aktepe’nin istihbarat bürokrasisinde yükselişi sürerken, Başbakan Aralık 2012’de katıldığı bir televizyon programında ofisinde böcek bulunduğunu söylemişti. Böceğin bulunmasında da tanıdık bir isim karşımıza çıktı: Basri Aktepe. Emniyet İstihbarat’ın kilit isimlerinden Ali Fuat Yılmazer de Erdoğan’ın ofisinde böcek bulunmasına dair farklı bir bakış açısı geliştirdi ve “Eğer böyle bir böcek bulunduysa, bulan koymuştur” dedi.

2013 Mayıs ayında gerçekleşen Reyhanlı katliamından sonra ülkedeki bütün istihbarat akışının tek bir çatı altında toplanmasına karar verildi ve Müşterek İstihbarat Koordinasyon Merkezi (MİKM) kuruldu. MİKM’de Genelkurmay’ın da temsilcisi bulunacak, Emniyet, Jandarma ve MİT'in istihbarat bilgileri bir araya getirilecek. Özetle; memlekette istihbarat çalışması yapan her kurum elde ettikleri bilgileri MİKM’e gönderecek, MİKM de gelen bilgileri “isterse” işleme koyacaktı.

MİKM’in başına da çok tanıdık bir isim getirildi: “Dahi çocuk” Basri Aktepe.

MAHKEMEDE TEK TEK ANLATTI

Basri Aktepe, 15 Temmuz’a kadar istihbaratın en tepe isimlerinden birisiydi. Darbe girişimi sonra görevinden alındı. Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya devam ediyor.

2000’li yılların başında, Fethullahçı çetenin temizlenmesi için mücadele eden Adil Serdar Saçan, 28 Mayıs’ta, mahkemede Aktepe hakkında tanıklık yaptı.  

Saçan, yıllar önce yaptığı tespitleri mahkemede de söyledi. Aktepe’nin FETÖ’nün “altın neslin”den ve teknik takip izleme sorumlusu olduğunu söyledi, MOBESE sisteminin isminin B’si olduğunu, mor beyin ve devlet arşivinin yurtdışına çıkaran grubun lideri olduğunu anlattı.

52 İlin Emniyet Müdürü Değişti 52 İlin Emniyet Müdürü Değişti

MOBESE’YE SERVİS SAĞLAYAN ŞİRKET

Adil Serdar Saçan, mahkemede yaşadıklarını ayrıntılarıyla anlattı.

Saçan, 2000’lerin başında DGM’den aldıkları izin gereğince FETÖ üyesi olması nedeni ile telefonunun dinlenmesi için Nuh Mete Yüksel’e resmi yazı yazarak talepte bulunduğunu anlattı, MOBESE’ye servis sağlayan şirketin değişmediğini ve hala FETÖ’yle ilişkili olabileceğini belirtti, bu şirketin çok fazla ihale aldığını, MOBESE ile ordu komutanlıkları, siyasilerin evleri gibi stratejik noktaları izleyip istihbarat topladıklarını söyledi.

Adil Serdar Saçan bu uyarıları yıllar önce de yapmıştı…

Saçan’ın ifadesinde bahsettiği şirket Ekin Teknoloji A.Ş.

Hükümete yakın medya tarafından Türkiye’deki yazılım ihtiyacının 4’te 1’ni karşıladığı söylenen şirket, Türkiye’de MOBESE’nin kurucusu olarak biliniyor ve Türkiye'deki MOBESE kameralarında yüzde 75 oranında pazar payına sahip.

Özetle, Aktepe tepeden tırnağa bir istihbaratçı ve Fethullahçı polislerle ilgili her devlet evrakında adına rastlayabilirsiniz. Aktepe istihbaratçı olarak o kadar başarılı oluyor ki…


Bizzat Başbakan’ın talimatıyla TİB’e Teknik Daire Başkanı oluyor. Aktepe, bu dairenin ilk başkanı. TİB 2006’da kuruluyor ve faaliyete Aktepe ile birlikte başlıyor.