Geçtiğimiz yıl ekim ayında tepe noktasında görevden alma operasyonu yaşayan TÜİK yeni haberler ve iddalar ile yine gündemde,TÜİK, 3 Ekim 2018 ’de enflasyon rakamlarını açıklamıştı. Buna göre eylül ayı enflasyonu yüzde 6,3, yıllık enflasyon ise yüzde 24,52 seviyesinde kayıtlara geçmişti. Hükümetin açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’ndaki (YEP) enflasyon beklentisi ise yüzde 20,8’di. Mevcut rakamlarla birlikte, enflasyon hükümet beklentisinin üstünde çıkmıştı.

Yüksek döviz kuru ve faiz oranlarında ki artış nedeniyle Türkiye ekonomisi son 15 yılın en yüksek enflasyon oranları ile karşılaştı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun enflasyon hesaplamalarının yapıldığı birimin başında olan TÜİK Başkan Yardımcısı Enver Taştı, 3 Ekim’de açıklanan enflasyon rakamlarının ardından jet hızıyla görevden alınmıştı.

Geçen yıllarda da bazı vatandaşlarla aynı gerekçeyle cezalar kesilmesi tartışma yaratmıştı. Öyle ki TÜİK’in bu cezalardan büyük bir gelir elde etmesi de kamuoyunda tartışma yaratmıştı.

Kesilen son cezada, TÜİK, 2018 Ekim Ayı Hanehalkı Bütçe Araştırması uygulamasında, ankete katılmayı reddeden Gülsüm Akkaya adlı vatandaşa 1332 lira para cezası kesti. Tebligatta, “geçerli bir mazereti olmaksızın anketi reddetmekten” cezanın kesildiği belirtildi.

İşte O Ceza Tebligatı

Bursa'da 1055 TL'lik Şok Ceza! Neye Uğradıklarını Şaşırdılar!

Bursa'nın merkez Yıldırım İlçesi'nde oturan Sevgili Çelik'e, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı tarafından Tüketici Güven Endeksi'nin hesaplanması için yapılan ankette, görevlinin 'anket' sözünü 'anten' olarak anladığı için katılmayan kişiye, 1055 lira idari para cezası verildi.

Bayrampaşa’da iddiaya göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından düzenlenen ankete katılmayan vatandaşa bin 155 TL para cezası kesildi.

 TÜİK çalışanları, Bayrampaşa’da Kurt ailesinin bulunduğu siteye giderek, "Hane halkı yurtiçi ve yurtdışı turizm araştırması" hakkında anket yapacaklarını söyledi. Güvenlik tarafından ev sahibi Şerafetin Kurt’un evi arandı. Ancak Şerafettin Kurt’un eşi evde sadece kendisinin olduğunu ve şahısları tanımadığını söyleyerek bu isteği geri çevirdi. Yaşananların ardından Kurt ailesi, evlerine gelen ceza makbuzu ile şoke oldu. TÜİK tarafından eve gönderilen tutanakta, "Hane halkının geçerli bir mazereti olmaksızın anketi reddetmesi nedeniyle tutanak tanzim edilmiştir" yazılarak, bin 155 TL para cezası kesileceği duyuruldu.

Daha önce de yanıltıcı veriler ile haber olan ve gündemi işgal eden TÜİK yeniden gündemin üst sıralarında yerini almaya başladı.Vatandaş bir devlet kurumu olan TÜİK'ten Devlet ustalığı ve güvenli hizmet bekliyor.

Parasal sıkılaştırma yatırımları nasıl etkiliyor? Parasal sıkılaştırma yatırımları nasıl etkiliyor?