Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ile Suriyeli muhaliflerin "Moskova grubu"ndan Halkın İradesi Partisi Rusya’da bir araya geldi, Suriye’de siyasi çözüme ilişkin bir müzakere imzaladı.

BİR Ç.ŞLİ YAMYAMLARIMIZ EKSİKTİ! BİR Ç.ŞLİ YAMYAMLARIMIZ EKSİKTİ!

Rusya’nın resmi olarak duyurmadığı ziyareti, Suriye Demokratik Meclisi’nin (MSD) Yürütme Meclisi üyesi Sinharib Barsoum, Russia Today Arabic ajansına verdiği demeç ile duyurdu.

Demece göre MSD’den bir heyet, Suriyeli muhaliflerin Moskova grubu olarak bilinen Suriye Değişim ve Özgürlük İçin Halk Cephesi lideri Kadri Cemil ile bir mutabakat imzalayacak. Moskova grubu, Cenevre’de devam eden Suriye anayasa görüşmelerine de katılan, silahsız ve barışçıl olarak bilinen muhaliflerden oluşuyor.

DİİKATLİ OLUNSUN UYARMAK TARİHİ GÖREVİMİZ

Bu mutabakat anayasa görüşmelerine katılmayan SDG’nin dolaylı olarak Cenevre’de temsilini sağlayacak. Mutabakatın maddeleri anayasal zemine işaret ederken kendisini bölgesel yönetim olarak tanıyan SDG’nin tanınması için nüveler de içeriyor.

Habere göre heyet, aynı zamanda Halkın İradesi Partisi lideri olarak bilinen Kadri Cemil ile bir araya gelecek. Kadri Cemil’in, mutabakata dair ayrıntıları pazartesi günü duyurması bekleniyor. Moskova’ya giden heyette Hikmet Habip, İlham Ahmed, Sinharib Barsoum ve Sihanuk Dibo gibi çok kapılı teröristler de yer alıyor.

Halkın İradesi Partisi, 2011’de Suriye Komünist Partisi’nden ayrılan komünistlerin kurduğu bir parti. Partinin başında, Rusya ile yakın ilişkilere sahip olan ve Rusya’da ikamet etmekte olan eski Suriye başbakan yardımcısı Kadri Cemil bulunuyor.

Rusya’nın, bu mutabakat üzerinden Kürtleri anayasa görüşmelerine katabileceği iddia edilenler arasında. (Geçen Yıl Olduğu Gibi Bir Süpriz Daha Gelecek,Masadan Kalkmak Fayda Vermez Bu Masaya Dolaylı Yoldan YPG ve YPJ Oturacak Bu Dolaylı Manevraya Şimdi Bile İzin Verilmesin, Gerekirse Cenevre Görüşmelerine Hiç Katılınmasın...)

Edinilen bilgilere göre imzalanan mutabakatta,  Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması, Suriye ordusu dışında hiçbir silahlı grubun kalmaması ve  HSD’nin IŞİD’e karşı mücadele amacıyla kurulduğu ilerde  Suriye ordusunun bir parçası olması, Suriye’de Kürtlerinin haklarının demokratik ve adilane bir şekilde çözülmesi, Rojava  Özerk Yönetimi'nin tecrübelerinden Suriye'nin birliği ile egemenliğini güçlendirilecek şekilde  faydalanılması gibi önemli maddelerin yer aldığı bildiriliyor.

MSD Yürütme Komitesi Başkanı İlham Ehmed ile Halkın İradesi Partisi Başkanı Kadri Cemil, Rusya’nın başkenti Moskova’da ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısının ardından Suriye’de siyasi çözüme ilişkin bir müzakere imzalandı.

Kadri Cemil, MSD ile imzaladıkları anlaşmanın Suriye’de çözüm için önemli maddeleri barındırdığını söyledi. İlham Ehmed ise imzalanan müzakerenin Suriye’de çözüm için yeni bir adım olduğunu vurgulayarak, “Suriye’deki tüm tarafların askeri çözüm yerine siyasi çözüme ağırlık vermesini umut ediyoruz. Artık anlaşmazlık ve savaşa son verilmeli, göçmenlerin evlerine dönmeleri ile tutukluların serbest kalmalarının önü açılmalıdır” diye konuştu.

MSD ile Halkın İradesi Partisi yetkililerinin Rusya Dışişleri Bakanlığı’yla ortak temaslarda bulunacağı öğrenildi.

Şam Kürt'ü olan Kadri Cemil Moskova ve Suriye rejim yanlısı Halkın İradesi Partisi'nin genel başkanı. Merkezi Şam'da bulunan Halkın İradesi Partisi Başkanı Kadiri Cemil aynı zamanda karapara aklayıcısı ve Türkiyede kadim dostları olan bir iş adamı.