Ermenistan’ın Şirak vilayetinde, Osmanlı Devletinin son Sadrazamlarından Talat Paşa’yı katleden, Ermeni suikastçi Soğoman Tehliryan’a ait bir heykel dikildi. Heykelin, ayak ucunda ise Talat Paşa’nın kesik başı simgelenerek, büyük bir saygısızlığa imza atıldı.

Talat Paşa'yı sırtından vuran katil Soğoman Teylhiryan'ın sözde anıtı Ermenistan'da dikildi. Anıtta Talat Paşa’nın başının Katil Teyliryan’ın ayağının altında gösterilmesi büyük tepki çekti. 

Onlarca Türk hanlığına başkentlik yapmış olan kadim bir Türk şehri olan Erivan' (Revan) da yapılan heykelin ayak ucunda ise Osmanlı Devleti'nin son sadrazamlarından Talat Paşa'nın kesik başı simgelenerek bir saygısızlığa imza atıldı. Tehliryan, Talat Paşa'ya Berlin'de suikast düzenlemesinden dolayı Ermeniler tarafından sözde kahraman olarak anılıyor.

CeHaPe NEDRESİN HANİ?

Bu heykel ile verilmek istenen mesajın geri dönüşü çok ağır sonuçlara sebebiyet verebilir. Bu rezalet abidesine rağmen sözde entelektüeller Orhan Pamuk ve Fatih Akın, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, ile bazı CHP'liler ve HDP'liler, sözde Ermeni soykırımı çığırtkanlığı yapacak mı?

Tabii bu durumu ülkemizde de bulunan ve böyle bir terbiyesizlikle alakası olmayan Ermeni vatandaşlarımıza mal edemeyiz. Ancak Ermenistan'da yapılan bu terbiyesizlikten bir an önce geri dönülmeli.

‘DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DAHA AKTİF OLMALI’

Talat Paşa’nın Tekirdağ Çorlu’da yaşayan akrabalarından Ahmet Altay tartışma yaratan heykelle ilgili görüşlerini olay ile ilgili olan basın mensuplarına açıkladı. Altay, şu ifadeleri kullandı: “İnsanlık dışı uygulama. Katili sembolleştirmek onların ırkçı, faşist yüzlerini ortaya seriyor. Vahşet övülür mü? Bu şeytanın bile aklına gelmez. Ellerine fırsat geçince hep düşmanlık yaptılar. Şiddetle protesto ediyorum. Dışişleri Bakanlığı daha aktif olmalı. Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde atılan yanlış adımlar böyle karşımıza çıkıyor. 

TALAT PAŞA SUİKASTİ
Mehmed Talât Paşa, Osmanlı Hürriyet Cemiyeti’nin kurucu lideri ve İttihat ve Terakki’nin kurucularından ve önde gelen liderlerinden olan Osmanlı devlet adamıdır.

Talat Paşa, 1874 yılında Edirne’de dünyaya geldi. Babası Kırcaali’nin Çepelce köyünden Ahmet Vasıf Efendi, annesi de Pomak ve Türk soylu bir aileye mensup Hürmüz Hanım’dır.

Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde adı Enver Paşa ve Cemal Paşa ile sıkça anılan, onlarla beraber siyasi gidişatı belirleyen Talat Paşa, 1.Dünya Savaşı’nın kaybedilmesinden sonra Almanya’ya gitti.

İttihat ve Terakkî erkânının öldürülmesi kararını alan Taşnak Partisi, bu görev için Soğoman Teyliryan adlı bir Ermeni’yi görevlendirdi. Teyliryan, 15 Mart 1921’de  Almanya’nın başkenti Berlin’deki Charlottenburg semtinde Talat Paşa’yı tek kurşunla öldürdü.

Ölümünden sonra Berlin’de Türk Mezarlığına gömülen Mehmet Talat Paşa’nın mezarı, 1943 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye’ye taşınmış ve Abide-i Hürriyet şehitliğine gömülmüştür. 

Mal Bildiriminde Bulunmayan Adaylara Şüpheyle Bakılıyor Mal Bildiriminde Bulunmayan Adaylara Şüpheyle Bakılıyor