Komünist Çin yönetimi Uygur Türklerine karşı soykırım politikalarını sürdürüyor. Uzun yıllardır İslam'a savaş açan Pekin yönetimi camileri yıkmaya tahrip etmeye devam ediyor. Uygur Türklerine ait haber sitelerinde yer alan bu video da Çin'İn Doğu Türkistan'daki bir camiyi daha yıktığı görülüyor.

Çin Komünist Parti Yönetimi, Doğu Türkistan genelinde imha edilmemesine karar verdiği camilerin de minare ve kubbelerini yıkarak cami görünümünden çıkmasını sağlıyor.
 

Çin Komünist Partisi (ÇKP), dinler üzerinden Çinlileştirmeyi (Sinicization) teşvik etme kararından bu yana, bir çok İslami yapıya zarar verdi. Çin kaynaklı sosyal medyada yayılan görüntülere göre Çinli yetkililer, Doğu Türkistan’daki camileri tek tek yıkıyor ve camilere Çinli yapı görünümü veriyor. ÇKP yönetiminin İslam karşıtı politikalarının Çin vilayetlerindeki Huy Müslüman bölgelerinde de yaygınlaşmaya başladığı görülüyor.

ÇKP İSLAMI ÇİNLİLEŞTİRME PLANLARI KAPSAMINDA 600 YILLIK CAMİYİ YIKTI
Uygurlara yaptığı baskı ve insanlık dışı uygulamalarıyla gündemden düşmeyen Çin, insan hakları ihlallerinde olduğu gibi inançlara yaptığı saldırı ve tahribatta da sınır tanımıyor. Çin kaynaklı sosyal medyada son zamanlarda sıkça dolaşan görüntülere göre Çinli yetkililer, 2014’te onaylanan İslam’ı Çinlileştirme planları çerçevesinde Henan Eyaleti’nin orta kesiminde bir ilçe olan Xiangcheng’deki 600 yıllık Nandun Camii’nin kubbesini ve minarelerini yıkıyor.
1920 yılında Ming Hanedanlığı’nın başlangıcında inşa edilen cami ve minaresinin yapımından 600 yıl sonra yıkılarak Çin tarzı mimariye büründürülmesi de dikkat çekiyor.

KUR' ÂN-I KERİMİ ÇİN KOMİNİST FELSEFESİNE UYDURMA ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI                                                                                                  Geçtiğimiz kasım ayında, Çin Komünist Partisi'nin daimi üyesi ve Başbakan Yardımcısı Wang Yang'un yönetiminde, ülkenin inanç gruplarının temsilcilerinin davet edildiği bir sempozyum düzenlendi.Wang, ülkedeki inançların Çin kültürü ve Komünist Partisi'nin doktrinleri ile uyumlu bir şekilde yorumlanması gerektiğini savundu. 

CAMİLERE TAPINAK GÖRÜNÜMÜ VERİLİYOR
Öte yandan Çin Komünist Partisinin (ÇKP), Qinghai (Çinghay) Eyaleti, Jianja İlçesi, Kangyang Camii’nin minaresini ve kubbesini de yıkmaya başladığı, Gansu Eyaletindeki Linxia Huy Bölgesi’nin Jixing, Baoan, Dongxiang ve Salar İlçelerindeki camilerin minareleri ile kubbelerinin ortadan kaldırılmaya başladığı biliniyor.

Fotoğrafların öncesi ve sonrası arasındaki farkı görmek için kaydırın

İbadethanelerin bulunduğu yerleşkeler, camiler yıkıldıktan sonra halka açık mekanlara dönüştürülüyor. AFP muhabirlerinin ziyaret ettiği Hoten’deki bir cami yıkıldıktan sonra yeşil alana çevrildi. Hoten’de yine bir başka cami yıkılarak bahçeye dönüştürülmüş ve beton yürüme parkurlarının yanı sıra ağaçlandırılmış.

Komünist Parti, Doğu Türkistan genelinde imha edilmemesine karar verdiği camilerin de minare ve kubbelerini yıkarak cami görünümünden çıkmasını sağlıyor.

Washington merkezli Uyghur Human Rights Project isimli sivil toplum kuruluşu direktörü Ömer Kanat, “Uygurlar camileri atalarının mirası olarak görüyor. Ancak Çin hükümeti Uygurlara ait ne varsa her şeyi, Han Çinlilerden farklı olan her şeyi silmek istiyor.” diyor.

Komünist Parti yönetiminin ibadete onay verdiği Hoten’deki tek camiye girmek için polis gözetiminde metal dedektörlerden geçmek gerekiyor.İçerideki her hareketleri ise kapalı devre kameralar tarafından saniye saniye izleniyor.

Washington Üniversitesi Uygur araştırmaları bölümü öğretim görevlisi Darren Byler, Müslümanların oruç tutmasının, ibadet etmesinin yasaklanmasının yanı sıra insanların birbirine ‘selamün aleyküm’ ifadesiyle selam vermesinin bile yasaklandığını dile getirdi.

Eski İpek Yolu’nun merkezlerinden biri olan Kaşgar kentinde ise ezanlar artık okunamıyor.

Kent sakinleri, bir zamanlar Kaşgar Ulu Camisi başta olmak üzere camilerde okunan ve tüm kentte yankılanan ezan seslerinin kesildiğini belirtiyor.

Halk, önceleri minarelerden yükselen ezan seslerinin turistlerin de ilgi odağı olduğunu ifade ediyor.

İçerisinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in devasa portresinin asılı olduğu Kaşgar İdgah Mescidi imamı Cuma Maimaiti, “Kaşgar’da camiler yıkılmadı, hükümetimiz camileri çok iyi bir şekilde koruyor.” diye kısa bir açıklama yaptı.

109 Yıl Sonra "Havada, Karada ve Denizde Yankılandı" 109 Yıl Sonra "Havada, Karada ve Denizde Yankılandı"

Pekin yönetimi ile ilgili olumsuz yorum yapmaları halinde ağır cezaya çarptırıldıkları ifade edilen görevlilerin korktukları için her şeyin ‘çok iyi’ olduğunu söyledikleri belirtiliyor.

Doğu Türkistan’ın Kızılsu ilinde yer alan, Kaşgar’ın kuzeyindeki Atuş kentindeki merkez camisi ve onlarca küçük mescit yıkılmış.Çin polisi, gazetecilerin kente girmesini engelliyor. Zira Atuş’a 22 kilometre mesafede devasa bir toplama kampı bulunuyor.