Yunanistan’ın, Türkiye sınırlarında bulunan 20’nci adayı da işgal ettiği iddia edildi. Emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, uluslarararası anlaşmalara göre Türkiye’nin olan Limoniye Adası’nda 5 aydır Yunan bayrağının dalgalandığını ileri sürdü.

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, yaptığı açıklamada, “Yunanistan, yerleşime ve turizme açtığı Limoniye Adası’nda iki kilise inşa etti. Yunan ve Bizans bayrağı dalgalanıyor” ifadelerini kullandı.

YUNANİSTAN ÜZERİNDEN TURİSTLER DE GELİYOR

BİR Ç.ŞLİ YAMYAMLARIMIZ EKSİKTİ! BİR Ç.ŞLİ YAMYAMLARIMIZ EKSİKTİ!

Yalım, şunları söyledi:

“Limoniye Adası’nın değişik yerlerinde hem Yunan hem de Bizans bayrağı dalgalanıyor. Yunanistan, Rodos Adası’ndan Muğla Limoniye Adası’na günlük tekne turları düzenleyerek turist taşıyor. Yunanistan, buraya ‘Alimia Adası’ diyor. Türkiye, Kardak kayalıklarına dikilen Yunan bayraklarını 3 gün içinde indirirken, Limoniye Adası’na dikilen Yunan ve Bizans bayrakları 5 aydır dalgalanıyor.”

SAYIN KOMUTANA VE HALKA BİR BİLGİ VERELİM

Yaptığımız araştırmalar neticesinde doğruladığımız detayları haber haline getirip, halka doğru bilgi vermek ve toplumu maniple etmemek adına bir bilgilendirme yapmak gerekli oldu.

Bahsekonu adacığın hukûki statüsü ayrıca ele alınmakla birlikte, 2009 dan beri Yunan ve İtalyan turizmcilerin ziyaret ettikleri,kamp kurdukları ve hatta Yunan Survivor yarışmasının 2015 den beri yapıldığı mekânın bu adacık olduğunu doğrulayarak öğrendik.

Yunan Tezine göre; Alimia veya Alimnia, Rodos ve Oniki Ada kompleksi Halki arasındaki deniz bölgesinde yer alan Ege Denizi'nin  çok küçük adacıklarından biridir. Adanın yüzeyi 7,4 kilometre karedir (2,9 mil kare) ve 21 kilometrelik (13 mil) bir kıyı şeridine sahiptir. Ada, İkinci Dünya Savaşı dönemine kadar küçük bir nüfusa sahipti ve o zamandan beri ıssız kaldı .

Ada Hakkında Bazı İlginç Detaylar

2014 yılında Prens Charles ve Cornwall Düşesi Camila, dost canlısı bir kişinin yatında adada kısa bir tatil yapmayı seçmişlerdi. Bir yıl sonra, Prens Charles, Dönemin İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, yatırım grubu aracılığıyla, adanın satın alınması veya uzun vadeli kiralanması fikrini dile getirdi. Ödemek istediği fiyat oldukça yüksekti. Tematik turizm ile Alimia'da lüks bir tatil yeri oluşturmayı amaçladı. 
Berlusconi grubuna ek olarak, bir başka yatırım grubu devi, Halki belediye başkanından, "inziva yeri" olarak sadece bölgesel ünlülere değil, uluslararası ünlülere satmayı amaçladıkları lüks küçük evler inşa etmek için arazinin bir kısmını satın almasını istedi. Yatırım planları ve tartışmalar devam etti ve hiçbir zaman mutabakata varılmadı ...Ekim 2016'da Belçika Tv Survival oyun programı “The island” ın bir  bölümü Alimia'da düzenlendi.

Kaynak: Daily, beyondborders.be
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/news/337988/se-mikro-elliniko-nisi-oktovrio-noemvrio-velgiko-survivor-eikones-vinteo


EMEKLİ ALBAY ÜMİT YALIM BİR İDDİADA DAHA BULUNMUŞTU

 26 Aralık 2012 Çarşamba günü ONGUN HABER ve TRT Haber Kanalına bir başka iddiada bulunan Demokrat Parti (DP) Yüksek Danışma Kurulu Üyesi ve Emekli Kurmay Albay Ümit Yalım; Türkiye’nin ihmali sonucu, Ege ve Akdeniz’deki 16 küçük adanın Yunanistan’a kaptırıldığını iddia etti. Yalım, “Türk hükümetinin Avrupa Birliği müzakerelerinde gün almak için adaların Yunanistan tarafından ele geçirilmesine göz yumduğunu” söyledi. (İlgili Haber Linklerihttps://www.trthaber.com/haber/gundem/16-ada-yunanistana-gecti-68543.html (http://www.ongunhaber.com/guncel/16-ada-yunanistan8217a-gecti-h1160.html)

Adaların Yunanistan tarafından ele geçirilmesinin 2004’te başladığını aktaran Yalım, ilk olarak da Türkiye açıklarındaki Eşek ve Bulamaç adalarının kaptırıldığını ifade etti. Emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, 2004’ten bu yana “Yunanistan tarafından Ege’deki 11 ve Akdeniz’deki 5 adanın ele geçirildiğini, Yunan askerlerinin de adalarda nöbet tutuklarını” dile getirdi.

Konu 2001 Kasım ayı içinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na parlamentoda soruldu. Davutoğlu’nun ise Ege’de sahiplik konusu da dahil birkaç adayı ilgilendiren sorun olduğunu ve Türkiye’nin Yunanistan ile diyalog yoluyla çözüm bulmak için çaba sarf ettiği şeklinde cevap verdiği kaydedildi.

Yunanistan tarafından ele geçirildiği iddia edilen 16 ada ise şöyle: Ege’deki Hurşit, Fornoz, Eşek, Nergizçik, Bulamaç, Kalolimnoz, Keçi, Sakarcılar, Koçbaba ve Ardacık adaları ile Akdeniz’deki Gavdos, Dhia, Dionisades, Gaidhouronisi ve Koufonisi adaları.

DP Yüksek Danışma Kurulu Üyesi ve Emekli Kurmay Albay Ümit Yalım ayrıca Yunanistan’ın adalarda yerleşim yerleri inşa edildiğini, asker yerleştirildiğini ve Yunan bayrağı dikildiğini ifade ediyor.

Yalım, Birinci Dünya Savaşı’nda sonra 1923’te imzalanan Lozan Anlaşması ile Ankara’nın Ege ve Akdeniz’de 9 adayı Yunanistan’a bırakmayı kabul ettiğini söyledi. Ümit Yalım, ayrıca anlaşmada adı geçen adalar arasında Yunanistan’ın 2004’ten bu yana ele geçirdiği 16 adanın olmadığının da iddia etmişti.)

Kaynak: (http://www.ongunhaber.com/guncel/16-ada-yunanistan8217a-gecti-h1160.html)