Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında saat 18.15 sıralarında -300 kotunda nedeni belli olmayan kısmi bir patlama meydana geldi.Olay yerine AFAD, itfaiye ve çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, patlamada can kaybının 41'e yükseldiğini, yaralı 11 işçinin ise tedavilerinin sürdüğü bilgisini paylaştı. Madende arama-kurtarma çalışmaları sona erdi.Patlamanın yaşandığı yere il merkezi ve il dışından 39 UMKE aracı ve 221 ambulans, 116 acil müdahale aracı ile toplam 694 personel sevk edildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ölen madenci sayısını 40 olarak duyurmasının ardından bir madenci için de çalışmalar devam etti. Arama kurtarma ekipleri madenci Mustafa Can Yıldırım’ın da cansız bedenine ulaştı. Madenci Yıldırım’ı yer yüzüne çıkarma çalışmaları devam ederken hayatını kaybeden toplam madenci sayısı 41 oldu.

Amasra BARTIN 'da madende Hayatını Kaybeden İlk 28 Madencimizin İsimlerini Bakan SOYLU açıkladı.

1-Murat Ergin (Kurucaşile)
2-Enes Aydın( Aşağıdere köyü)
3-Orhan Altun ( Amasra Kocaköy)
4-Mehmet Kara (Kurucaşile/Aydoğmuş)
5-Emrah Kaya (Kaman köyü)
6-Deniz Baykal ( Kurucaşile)
7-Şuayip Okul (Mevren)
8-Ali Doğru(Fırınlı köyü)
9-Aziz Köse,
10-Berkay Pınaroğlu
11-Emrah Kaval
12-Ercan Akdeniz,
13-Fikret Kansız, 
14-Gökhan Mercan, 
15-Ramazan Özer, 
16-Selçuk Ayvaz, 
17-Serkan Nakaş, 
18-Yener Saygın, 
19-Rasim Bulut, 
20-Serhat Kahraman, 
21-Suat Demirkıran, 
22-Yasin Çelik, 
23-Murat Ergün.
24-Gürdal Sevenli
25-Rıdvan Acet
26-Sabri Akdere (Aralma)
27-Ferhat Poyraz (Arıt Aydınlar) 
28- Remzi Özçelik (Mamak)

BÖLGEDE İLETİŞİM KESİNTİSİZ DEVAM EDİYOR

Kızılay'dan 44 ikram aracı ve 21 personel aracı bölgeye sevk edildi. Sakarya İl AFAD ve Ankara İl AFAD'dan 6 mobil koordinasyon tırı da bölgeye gönderildi. Bölgede herhangi bir iletişim kesintisi yaşanmadığını belirten  açıklamalar yapılıyor. Ayrıca tedbir amaçlı bir mobil baz istasyonunun da gönderildiği bilgisi haber merkezlerine ulaştı.

CUMHURBAŞKANIMIZ BARTINA HAREKET ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında meydana gelen patlama sebebiyle Diyarbakır programını iptal etti. Erdoğan, Bartın’a giderek kurtarma çalışmalarını yerinde koordine edecek.
İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesi'nde yaşanan maden ocağı patlaması nedeniyle Diyarbakır’a yapacağı ziyareti ileri bir tarihe erteledi.

Cumhurbaşkanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da Erdoğan'ın, patlamayla ilgili süreci ve tüm kurumların katıldığı çalışmaların koordinasyonunu yakından takip ettiği belirtildi.

ÖLEN İŞÇİ SAYISI 41 OLDU 

Bartın'da Amasra maden ocağında meydan gelen patlamanın bölgeye giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, incelemelerde bulundu. Bakanlardan bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anki önceliğimiz işçilerimize ulaşmaktı. 41. işçimize ulaştık. O da rahmetli olmuş. Merhumlarımızın sayısı böylece 41 oldu. Hepsine Allah'tan rahmet diliyoruz" dedi.

KURTARMA ÇALIŞMALARINI YERİNDE İNCELEDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Mobil Afet Koordinasyon Merkezi'ne geçen Erdoğan, burada düzenlenen koordinasyon toplantısına başkanlık etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a incelemeleri sırasında TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Uluştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik etti.

AFAD merkezini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son durumla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

* Sizleri saygıyla selamlıyorum. Maden ocağında dün akşam saatinde meydana gelen patlama nedeniyle milletçe üzgünüz. Devletimiz madenin -300 ve -350 kodlarında yaşanan patlamanın hemen ardından kaza mahalindeki çalışmalara başlamıştır.

* Arama kurtarma faaliyetleri yürütülürken bir yanda da yaralı işçilerimiz çeşitli illerimizdeki sağlık kuruluşlarımıza nakledilmiştir. Tüm kurumlarımız bir an önce işçilerimize ulaşmak için adeta zamanla yarışmışlardır. Bakanlıklarımız olay yerine gelen çalışmaların koordinasyonlarını yürütmüşlerdir.

* Biz de sürekli olarak İçişleri Bakanı'mla irtibat halinde olduk, gece boyunca telefon görüşmelerimizi sürdürdük. Yapılması gereken, atılması gereken adımları sürekli atmanın peşinde olduk. Diyarbakır programımızı iptal ederek Amasra'da çalışmaları yerinde görme kararı aldık.

*Sorumluların kimler olduğu soruşturmayla ortaya çıkacaktır. Bu soruşturmalar çok yönlü olarak başlamıştır. Şu anki önceliğimiz işçilerimize ulaşmaktı. 41'inci işçimize ulaştık. O da rahmetli olmuş. Merhumlarımızın sayısı böylece 41 oldu. Hepsine Allah'tan rahmet diliyoruz.

* Artık madenlerimizde risk görmek istemiyoruz. Bu alandaki sendika kolunda faaliyet gösteren arkadaşlarımız son 1 ay içinde ocağa indiler, yerinde tetkiklerini yaptılar.

* Bizim ocaklarımızın içinde Amasra Kömür İşletmeleri bizim en ileri imkanlara sahip ocak olmasına rağmen, birileri dalga geçebilir ama biz kader planına inanmış insanlarız. Bunlar her zaman olacaktır, bunu da bilmemiz lazım.

"DEVLETİMİZ TAM GÜÇ VE TAM KADRO BARTIN'DA"

İletişim Başkanlığı da konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi Müdürlüğü’nde meydana gelen kazanın ardından olaya müdahale etmek amacıyla devletimiz tüm kurumları ile kısa sürede harekete geçmiş, bölgede gerekli çalışmaları yürütmeye başlamıştır. Olayın aydınlatılması ve nedeninin tespit edilmesine yönelik incelemeler devam ederken mahsur kalan maden işçilerimizin kurtarılması için çalışmalar ivedi bir şekilde sürdürülmektedir. Gerekli bilgiler, ilgili kurumlar tarafından düzenli olarak paylaşılmaktadır. Bu açıklamaların takip edilmesi, resmi makamların paylaştığı bilgiler dışındaki iddia ve spekülasyonlara itibar edilmemesi gerekmektedir."

Bartın'da maden ocağında patlama: İşte ilk görüntüler... 6

BAKAN KOCA:"YARALILAR HIZLA SEVK EDİLİYOR
Sağlık Bakanı Koca,“Yaralılardan 8’i yoğun bakımda, 4’ü serviste tedavi görüyor. 5 yaralı ise alanda kurulan Acil Müdahale Merkezinde. 2 Ambulans Uçak, yoğun bakımdaki hastalardan 1’ini Ankara’ya, 5’ini ise Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi Yanık Merkezine ulaştırmak üzere harekete geçti.” dedi.

BAKAN DÖNMEZ:"İLK BELİRLEMELERE GÖRE GRİZU PATLAMASI"

Konuşmasına hayatını kaybeden madenciler için başsağlığı dileyerek başlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, şu açıklamayı yaptı:

"Hayatını kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve yaralı işçilere acil şifalar diliyorum. Patlama hadisesini müteakip öncelikle müessesede bulunan arama kurtarma ekipleri olay mahalline gittiler. Yaralılarımız var. Galerilerimizde havalandırma tertibatı şu anda sağlıklı olarak çalışıyor. Kısmi göçükler var. Arkadaşlarımızın yapmış olduğu ilk değerlendirmelere göre grizu patlaması olduğu şeklinde. Bir kısmında fayton dediğimiz mini raylı sistem çalışıyor, bir kısmında ise yayan müdahale elle müdahale söz konusu. Bütün arama kurtarma ekipleri görev başında, herhangi bir eksikliğimiz yok. Biz de arkadaşlarla sürekli koordinasyon içerisindeyiz. Ben tekrar başımız sağolsun diyorum." dedi.

Dönmez, aşağıya yangın tüplerinin indirilmesine ilişkin soru üzerine ise "Bunlar önlem almayla ilgili hususlar, içeride devam eden bir yangın yok. Ama olumsuz bir şey gelişir ve anında müdahale etmek icap eder, o açıdan gerek temiz hava tüpleri gerekse yangın tüpleri o maksatla bulunduruluyor. Müdahale eden arkadaşlarımız son derece deneyimli" dedi. Bakan Dönmez, arama kurtarma çalışmaları bittikten sonra olayın nedenlerinin araştırılacağını sözlerine ekledi.

BARTIN VALİSİ, ARSLAN: ŞUAN -300 KOTUNDA 44 KİŞİ, -350 KOTUNDA DA 5 KİŞİ VAR

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Amasra'da maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin "Şuan -300 kotunda 44 kişi, -350 kotunda da 5 kişi var. İşçilerimizi kurtarma çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, TTK Amasra Müessesesi İşletmesinde medyana gelen patlama sonrası 74 arama kurtarma ekibinin çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı. Vali Arslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, patlamanın nedeninin henüz belli olmadığını belirtti. Kendilerine saat 18.15'te bilgi geldiğini ifade eden Arslan, "-300 kotunda, -250 kodunda 74 arama kurtarma ekibi arkadaşımız kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Şuan -300 kotunda 44 kişi, -350 kotunda da 5 kişi var. İşçilerimizi kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. 8 kişi kendi imkanlarıyla kurtarıldı. Şuan altıncı yaralımızı çıkarıyoruz. Bütün ekiplerimiz seferber oldu. TTK'nın uzman ekipleri, AFAD ekipleri seferber durumdalar.Maden ocağındaki patlama sonrası bölgede kurtarma çalışmaları sürüyor. Sağlık ekipleri olay yerinde sedyeler hazır şekilde bekliyor." dedi.

PATLAMA İLE İLGİLİ JET HIZIYLA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından patlamanın nedeninin araştırılması için soruşturma başlatıldı. Olayla ilgili 3 savcı görevlendirildi.

CHP 5 KİŞİLİK HEYET GÖNDERDİ
Patlamanın ardından ana muhalefet partisi CHP de 5 kişilik ekip oluşturarak bölgeye gönderdi.CHP heyetinde; Ahmet Akın’ın yanı sıra Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş ve Deniz Yavuzyılmaz da yer alıyor.

MHP GENEL BAŞKANI BAHÇELİ'DEN TALİMAT

MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin talimatının ardından bölgeye hareket etti. MHP'nin Acil olarak toplanan Başkanlık Divanın'da 16 Ekim 2022 Konya Mitinginin ertelemesi eğilimi öne çıkıyor.

9 GÜN ÖNCE YENİDEN DENETLEME YAPAN SAYIŞTAY 2019 DA RESMİ RAPOR YAZARAK UYARMIŞTI...

5 Ekim 2022'de Sayıştay Başkanlığı Enerji Grup Başkanı İbrahim Özkarcı başkanlığında Uzman Denetçiler; Fatih Yoleri, Salih Temirci, Ümit Özçentik ile TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve beraberindeki ekibin Amasra TİM'de (Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi) yer altına inerek -300/-350 kotları arasında incelemelerde bulunduğunu ortaya çıktı.

"ANİ GAZ DEGAJI VE GRİZU PATLAMA RİSKİ ARTIYOR"
Sayıştay TTK 2019 Yılı Denetim Raporu'nda Bartın Amasra'daki üretim derinliğinin -300 metreye ulaştığı; çalışılan damarlarda gaz içeriklerinin yüksek olduğu, ani gaz degajı ve grizu patlama riskinin arttığı belirtilmiş.

İşte Söz Konusu Sayıştay Raporu 

Resim

Alınan bilgilere göre: Sayıştay’ın 2017 raporunda da uyarılar yer almış. Raporda ocağın ana havalandırmasının tersine çalışabilecek durumda olmadığı belirtilirken işçi güvenliği ekipmanlarının yeterli olmadığı vurgulanmış. Ayrıca, bu eksiklerden kaynaklı olarak işletmeye 146 bin TL para cezası kesildiği ve indirimle 109 bin TL ödendiği anlaşılıyor.

İSİG MECLİSİ'NDEN AÇIKLAMA

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Gelen ilk bilgiler patlamanın TTK'nın maden ocağında meydana geldiği ve metan gazının yol açtığı yönünde.." ifadelerini kullandı.

AFAD'DAN "SEHVEN" AÇIKLAMASI

AFAD Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada “Bartın TTK Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında trafo kaynaklı bir patlama meydana gelmiştir” denildi.

Mal Bildiriminde Bulunmayan Adaylara Şüpheyle Bakılıyor Mal Bildiriminde Bulunmayan Adaylara Şüpheyle Bakılıyor

Açıklamada bölgeye AFAD, Emniyet, jandarma, TTK ve itfaiye ekiplerinin sevk edildiği belirtildi.

AFAD’ın açıklamasında “Ankara ve Sakarya’dan birer mobil koordinasyon tırı yönlendirilmiştir. Kütahya, Zonguldak, Karabük ve Eskişehir İl AFAD müdürleri ile Sakarya, Kütahya ve Eskişehir’den AFAD ekipleri bölgeye sevk edilmiştir. Kütahya ve Zonguldak’tan tahlisiye ekipleri yönlendirilmiştir. Kızılay’dan 2 ikram aracı ve 3 personel aracı bölgeye sevk edilmiştir. Bölgede iletişim kesintisi olmamakla birlikte, tedbir amacıyla 1 mobil baz istasyonu gönderilmiştir. Gelişmeler takip edilmektedir” ifadelerine yer verildi.

AFAD’dan daha sonra yapılan açıklamada Bartın ili Amasra ilçesinde @ttk_gen_mdne ait maden ocağında meydana gelen patlamanın trafo kaynaklı olduğu bilgisi sehven paylaşılmıştır. Patlamanın nedeni henüz belirlenememiştir. Mahsur kalan vatandaşlarımıza ulaşılması için AFAD ve tahlisiye ekipleri seferber edilmiştir.” ifadeleri kullanıldı.

TÜRK ECZACILAR BİRLİĞİ ANKARA MİTİNGİNİ ERTELEDİ

Türk Eczacıları Birliği (TEB), eczacıların ekonomik sorunlarına dikkat çekmek için 16 Ekim'de yapılacak mitingin, Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden faciası nedeniyle ertelendiğini duyurdu.

Bartın’da madende patlama sonrası ilk fotoğraflar