Torba kanun teklifi yarın Meclis'e geliyor. 52 maddelik kanun teklifi hazırlandı. Son anda teklife eklenen maddeyle salgın döneminde maske takmayanlara verilen cezalar silinecek.

Terör'ün Finasmanına DARBE Terör'ün Finasmanına DARBE

52 maddelik torba kanun teklifi yarın Meclis'e gelecek. Daha önce yaklaşık 100 madde olarak hazırlanan torba teklif daha sonra ikiye bölündü. 52 maddelik ilk torba kanun teklifine son anda önemli maddeler eklendi.

Bir önemli madde de kısa çalışma ödeneğinde itilaflı dosyalar, işten çıkartılanlar hariç, bildirmekte gecikenlerin borçları da silinecek. Bu konuda 200 bin dosya olduğu söyleniyor.
Bunun dışında daha önce açıklanan Kredi Yurtlar Kurumu borçlarının faizlerinin silinmesi, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının 31 Aralık 2023'e kadar uzatılması düzenlemeleri de teklifte yer alıyor.

2 bin liraya kadar olan icra borçlarının ve varlık yönetim şirketlerine devredilmiş 2 bin 500 liraya kadar olan borçların tasfiye edilmesi de sağlanacak.

Günlük 51 liraya kadar olan yemek bedellerinin nakit olarak verilmesi halinde ve bin TL'ye kadar elektrik-doğalgaz desteği verilmesi durumunda vergi indirim yapılması da düzenlemede yer alan maddeler arasında.

BU CEZALAR DA SİLİNECEK Mİ SAYIN YETKİLİLER ?

Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği 3 bin 150 liralık sokağa çıkma yasağına uymama cezası iptal etti. Mahkemenin iptal gerekçesi olarak da “Umumi Hıfzısıhha Kanunu’nda alınacak tedbirler arasında sokağa çıkma yasağı olmadığından ceza kesilemez” ifadesi öne çıktı.

Kararı paylaşan Avukat Oğuzhan Aslan, “Sokağa çıkma yasağının ihlali sebebiyle kesilen idari para cezasının iptaline dair emsal karar. Bu karara imza attırmayı başaran meslektaşlarımızı tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

İşte O Karar:

karar-bir.jpg

karar-iki.jpg

POLİS VE BEKÇİ CEZA YAZAMAZ

Adana'da yeni tip koronavirüs (Covid1-19) önlemleri kapsamında maske takmayan bir vatandaşa para cezası kesildi. Vatandaş konuyu yargıya taşıdı. Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği de verdiği Emsal niteliği taşıyan kararla cezayı iptal etti. Mahkemenin kararında şu ifadeler yer aldı: İdari yaptırım kararının 1593 sayılı kanunun 294/2 maddesi uyarınca mahalli mülki amir tarafından verilmesi gerektiği, bu itibarla idari yaptırım kararının hukuka aykırı olduğuna kanaatine varılmıştır.

"Umumi Hıfzısıhha Kanununa göre ceza verme yetkisi mülki amire ait olup maske takılmaması nedeniyle emniyet idari para cezası kesemez. Sadece ihlal tespit tutanağı düzenleyebilir. (25.6.2020, E.2020/2751 D.İş) "

İşte O Emsal Karar

BOLU SULH CEZA MAHKEMESİNDEN VERİLEN İPTAL KARARINDA SOSYAL DEVLET VURGUSU

Bolu'da, maskesiz şekilde köpeği ile gezdiği sırada kendisine cezai işlem uygulamak isteyen bekçiler ile tartışan ve 392 TL ceza uygulanan Elif Nihan İ.'ye verilen idari para cezasını mahkeme iptal etti. Kararın gerekçesinde, "Hem sosyal devlet olma ilkesi, hem de getirilen zorunluluğun mali külfet getirmesi gereği, devletin kişi başına her gün 3 tane maske sağlama zorunluluğu olduğu" ifadeleri yer aldı.

Kararın gerekçesinde ise şu ifadeler yer aldı:

"Anayasamızın 13. maddesi gereğince, temel hak ve hürriyetler Anayasanın ilgili maddelerince belirtilen sebeplere bağlı olarak ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar Anayasanın sözüne, ruhuna, demokratik toplum düzenine ve laik Cumhuriyetin gerekliliklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz. Yine Anayasamızın 15. maddesinde temel hak ve özgürlüklerin ancak savaş, seferberlik veya olağanüstü hallerde milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlal edilmemek kaydı ile kısmen veya tamamen durdurulabileceği yazılıdır. Yine Anayasamızın 19. maddesi 'hiç kimsenin hürriyeti ve güvenliğinin mahkeme kararı olmadan kısıtlanamayacağı, zorunlu hallerde kısıtlansa bile 24 saat içinde hakim onayına sunulması gerektiği düzenlenmiştir. Yine Anayasamızın 23. Maddesi, yerleşme ve seyahat hürriyetinin ancak kanunla sınırlanabileceği öngörülmüştür. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 64. maddesi, salgın hastalıklara ilişkin tedbirleri düzenlenmiştir. Bu tedbirlerin hiçbirinde maske takma zorunluluğu yoktur. Kaldı ki böyle bir zorunluluğun olduğunu kabul etmesek bile, Anayasamızın 2. maddesi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sosyal hukuk devleti olduğunu öngördüğü, sosyal devlet olma ilkesinin ise ekonomik olarak bir yükümlülük getirdiğinde, bu yükümlülüğün devletçe karşılanması gerektiği açıktı. Yine Anayasamızın 56. Maddesi, sağlığın korunması devletin ödevi olarak göstermektedir. Maske takmanın, maskenin amacına uygun olarak kullanılması halinde, 4 saat süre ile aynı maskenin kullanılabileceği, dolayısıyla ortalama bir insanın ev dışında 3 tane maske değiştirmesi gerektiği, bunun da kişiye belirli bir mali külfet getirdiği, yine Anayasamızın 73. Maddesi gereği, mali hükümlülükler ancak kanunla konulur, kanunla kaldırılır. Hem sosyal devlet olma ilkesi, hem de getirilen zorunluluğun mali külfet getirmesi gereği, devletin kişi başına her gün 3 tane maske sağlama zorunluluğu olduğu, yukarıda anlatılan Anayasa ve yasa maddeleri gereği olduğundan yasaya uymayan idari para cezasının kaldırılmasına karar verilmiştir."

Ankara 6. Sulh Ceza Hâkimliği, “1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununda maske takmayanlara 900 TL idari para cezası düzenleneceğine dair açık bir düzenleme bulunmadığı” gerekçesi ile, maske takmadığı için para cezası alan vatandaşın cezasını iptal etti.

Kararda Danıştay 6. Daire'nin daha önce verdiği karara atıf yapıldı.

İşte O Karar:

BİR BOZMA KARARI DAHA...

Bolu’da Covid-19 tedbirleri kapsamında maske takmayan N.K.’ye, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesine aykırı davrandığı gerekçesiyle 900 TL idari para cezası uygulandı.

N.K’nin itirazını değerlendiren Bolu Sulh Ceza Hakimliği, Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası uygulanamayacağı ve idari yaptırım kararı verme yetkisinin mahalli mülki idari amirine ait olması nedeniyle kolluk tarafından uygulanan idari para cezasını kaldırılmasına hükmetti.

YARGITAY BOZDU

Bu karar üzerine Adalet Bakanlığı, dosyayı kanun yararına bozma talebiyle Yargıtay 19’ncu Ceza Dairesi’ne gönderdi. Bakanlığın başvurusunu kabul eden Ceza Dairesi, Bolu Sulh Ceza Hakimliğinin kararını 14 Aralık 2020’de bozdu.
Bozma kararında, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda maske takma tedbiri veya yükümlülüğü bulunmadığına işaret edilerek, maske takmayanlara Kabahatler Kanunu’nun 32nci maddesi kapsamında ’emre aykırı davranış’ nedeniyle para cezası uygulanabileceği vurgulandı.

YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI İTİRAZ ETTİ

Yargıtay 19’ncu Ceza Dairesi’nin, 14 Aralık 2020 tarihli kararına, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti. İtirazda, maske takmayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesinin uygulanacağı ifade edilerek kararın kaldırılması istendi.

İtirazı kabul eden Ceza Dairesi, 14 Aralık 2020’de verdiği kararını kaldırarak, maske takmayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi uyarınca ceza yazılabileceğine hükmetti. Ceza dairesi, benzer şekilde verilen tüm kararları iptal etti.