Tefenni’de yaşayan girişimci Turgut Türel, tekstil firmalarından topladığı pamuk atıklarını kullanarak istiridye mantarı üretti.

Turgut Türel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede esnaflık yaparken arkadaşlarının tavsiyesi üzerine pamuk atıklarını kullanarak 4 arkadaşıyla 4 ay önce mantar üreticiliği yapmaya başladıklarını belirtti.

Denizli’de bulunan tekstil firmalarından aldığı pamuk atıklarını ıslattıktan sonra poşetlere doldurup arasına biraz kompost koyduklarını anlatan Türel, depoya koyarak 25 derece sıcaklıkta beklettiği pamuk atıklarında mantar yetiştirmeye başladığını, 1 ay içerisinde de mantarların ürün vermeye başladığını söyledi.

Ürettikleri mantar türünün bölgede ”Kulak”, ”Yaprak” ya da ”Söğüt mantarı” isimleriyle bilindiğini kaydeden Türel, ”Ürettiğimiz mantarların en büyük özelliği, içerisinde hiçbir kimyevi madde bulunmamasıdır. Diğerlerine göre vitamin değerinin daha fazla olması, istiridye mantarını diğer türlere göre ön plana çıkarıyor” dedi.

Türel, saman kullanılarak üretilen istiridye mantarından yüzde 18 oranında verim alınırken, tekstil atığı kullanılarak üretilen istiridye mantarından yüzde 30 verim alındığını vurguladı. Türel, ”10 tonluk kompostun maliyeti altyapıyla 7 bin lira oluyor. Burada yaklaşık 15 bin liralık üretim yapabilirsiniz. Yani yüzde 100’ün üzerinde bir kazancı var” diye konuştu.

Ürünlerine yoğun talep olduğunu, talebi karşılayamadığını anlatan Türel, en çok talebin Denizli, Antalya, Burdur ve Konya’dan geldiğini ifade etti. Tekstil atıklarından mantar üreticiliğini bölgede yaygınlaştırmayı ve hal kurmayı amaçladıklarını dile getiren Türel, bunun bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı olabileceğini vurguladı.

Tefenni Tarım Meslek Lisesi’nde ziraat mühendisi olarak görev yapan Süleyman Cesur ise istiridye mantarının yüksek ve düşük sıcaklıklara kolay adapte olabildiğini belirterek, ”Dayanıklı olması sebebiyle kimyasal ilaç kullanılmıyor, dolayısıyla organik üretilebiliyor. İstiridye mantarının besin değeri diğer kültür mantarı türlerine göre daha yüksektir” dedi.

 

İŞGEM'den Kent Ekonomisine Büyük Katkı İŞGEM'den Kent Ekonomisine Büyük Katkı


Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/tekstil-atiklarindan-istiridye-mantari-uretti/ekonomi/ekonomidetay/01.03.2013/1675058/default.htm



Etiketler: Antalya , Konya , Burdur , üretim , vitamin , Yüzde 100