Intefax’a açıklamada bulunan askeri bir kaynak, “2015’e kadar sürekli bir deniz gücü için çalışmalar sürüyor. Karadeniz filosu bunun omurgasını oluşturacak, Sovyet Akdeniz Gücü bunun prototipi olacak. Rusya’nın ulusal ve askeri güvenliği açısından bölgeden gelecek tehditlere karşı acil misyon görevi üslenecek.” dedi.

DAHA ÖNCE DE SAVAŞ GÜCÜ YOLLAMIŞTI

Anadolu Türk Tarihi Yeniden Yazılmalı Anadolu Türk Tarihi Yeniden Yazılmalı



Ocak ayında Akdeniz’de farklı deniz birliklerinden gelen savaş gemilerinin başarılı bir tatbikat yaptığını hatırlatan kaynak, önümüzdeki 2-3 yıl içinde Karadeniz Filosu’na ait savaş gemilerinin modernizasyonunun planlandığını aktardı. Rusya’nın Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri dışında Suriye’de bulunan tek deniz üssü Tartus, Akdeniz filosuna lojistik destek sağlayacak.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 20 Şubat’ta Karadeniz Filosu’na bir ziyaret gerçekleştirmiş, burada Rus deniz gücü birliklerinin Akdeniz dahil, dünya okyanuslarının herhangi bir bölgesinde Rusya’nın çıkarlarını koruyacak şekilde yapılandırılacağını kaydetmişti. Kaynak, Rusya açısından ulusal çıkarlara yönelik tehdidin Akdeniz’de yoğunlaştığını vurguladı.

Sovyetler Birliği’ne ait Beşinci Filo, Soğuk Savaş yıllarında Akdeniz’de görev yapmış, Amerikan Altıncı Filosu da ana düşmanlardan biri olarak değerlendirilmişti. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 31 Aralık 1992’de de Beşinci Donanma dağıtılmıştı.

 



Kaynak: http://dunya.milliyet.com.tr/rusya-akdeniz-de-kalici-deniz-gucu-planliyor/dunya/dunyadetay/25.02.2013/1673177/default.htm



Etiketler: Akdeniz , Rusya , tatbikat , Karadeniz , Suriye , Bağımsız Devletler Topluluğu , soğuk savaş , Amerikan