Tarım Kredi Kooperatifi’nin yarından itibaren temel ihtiyaç ve temizlik ürünlerinde yapılacağını duyurduğu yüzde 50’ye varan indirim kampanyasında yüzde 50 indirim yapılan hiçbir ürün olmadı.

kampanya dahilindeki indirimler düşük oranlarda kalırken, bazı ürünlerde 1-2 liralık düşüşler olduğu görüldü. 1 kilo sütte yalnızca 1 TL ile yüzde 5 oranında indirim yapılırken; 870 gram tam yağlı süzme peynirin fiyatı 79 lira 50 kuruştan 77 TL 50 kuruşa düşürüldü. En fazla indirimin yapıldığı ürün yüzde 27 ile 34 lira 25 kuruştan 25 TL'ye düşürülen 830 gramlık domates salçası olarak listede yerini aldı.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın marketlerdeki yüksek fiyatlara karşı alışveriş yapılmasını sıklıkla dile getirdiği  Tarım Kredi Kooperatifi  marketleri, yarından itibaren (16 Ekim) temel ürünlerinde yüzde 50'ye varan indirim yapacağını duyurmuştu,Lâkin yeni kampanyaya ait fiyat listesinde hiçbir üründe yüzde 50 indirim yapılmadı.

VATANDAŞIN YENİ İSİM ÖNERİSİ TKK (TÜM KERİZLERE KİLİTLEME) KURUMU

Marketten içeriye girer girmez kurumsal yapı ve fiyat politikasının sevgi enerjisine maruz kalıp, İGS formatına kendini kaptıran vatandaşlar, ceplerindeki deliğin yüzölçümünün market içinde misli ile büyüğünü kaydederek,bu deliğin neticesinde hissedilir bir rahatlamaya medydan vermeden kendilerini güçlükle  market dışına attıklarını kaydederek kurumun kısaltmasına yeni bir anlam atfettiler. Kısaltması TKK olan kuruma önerilen yeni anlam açılımı: TKK (TÜM KERİZLERE KİLİTLEME) KURUMU.olarak vatandaşlarca belirlendi.

Süt, peynir, pirinç, nohut, mercimek, salça, çay, un gibi temel ihtiyaç ile deterjan, sabun, kağıt peçete ve kağıt havlu" gibi ürünleri kapsayan temel gıda ve temizlik ürünlerinde indirimler, 2 TL ve 3 TL bandında kaldı. 

2 Kasım'a Kadar Devam Edecek Kampanyada Ürünlere Yapılan İndirimler (!) Şöyle:  

500 gram çay, 56 TL 90 kuruştan 52 lira 90 liraya indirildi. 

Bir litre sıvı yağ 41 TL 21 kuruştan 38 TL'ye düştü. 

Bir kilogram nohut 35 TL'den 32, 90 TL'ye düştü. 

Bir kilo pirinç 35 TL 25 kuruştan 33 TL'ye indirildi. 

Bir kilo mercimek 25 TL'den 21 lira 90 kuruşa düştü. 

700 tam yağlı kaşar peynir 135 TL'den 127 lira 50 kuruşa düşerek yüzde 7,5 indirim yapıldı. 

870 gram tam yağlı süzme peynir 79 lira 50 kuruştan 77 TL 50 kuruşa indirildi. Yaklaşık yüzde 2 oranında indirim yapıldı. 

1 litre süt 19 lira 90 kuruştan 18 TL 90 kuruşa düşerek 1 TL indirim yapıldı. 

830 gram domates salçası, 34 lira 25 kuruştan 25 TL'ye düşerek yüzde 27 ile en fazla indirim yapılan ürün oldu. 

Merkez'in rezervleri azalışta! Merkez'in rezervleri azalışta!

40'lı tuvalet kağıdı 169 lira 90 kuruştan 159 TL 90 kuruşa düşürüldü.


SÖZDE YERLİ VE MİLLİ TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ'NİN İTHAL ÜRÜNLERİ DİKKAT ÇEKİYOR

Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinin raflarındaki pirinç Yunanistan’dan, mercimek Kanada’dan geliyor. Ayçiçeği yağı ve ceviz ise yerli ve ithal ürün karmasından oluşuyor.

Kuruluş amacı Türk çiftçisinin desteklenmesi olan Tarım Kredi Kooperatifleri son zamanlarda zincir marketleri ile gündemde yer alıyor. Markette Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ambalajı ile satılan kırmızı mercimek Kanada’dan ithal edilirken pirincin Yunanistan üretimi olarak dikkat çekiyor. Ayçiçeği yağı ise yerli ve ithal hammaddelerin karışımından üretiliyor. Türkiye ceviz üretiminde dünyada dördüncü sırada yer alıyor ancak marketlerin raflarında yer alan kabuklu ceviz, ithal ve yerli ürünlerin dizilişleri göze çarpıyor.

İTHAL ÜRÜN TUTKUSU BUNLARLA DA KALMIYOR 

Türkiye’de üretimi olan yenibahar baharatı Meksika’dan yine üretimi yapılan zerdeçal ise Hindistan’dan ithal ediliyor.

TMO 25 Kasım’da sona eren ve 40 bin tona kadar pirinç alımı için açılan uluslararası ihalede 18 bin ton pirinç aldı. Avrupalı ticaret kaynakları pirincin Türkiye’deki tedarikçilerden alınmasının beklendiğini ve ithal edilmesinin öngörülmediğini açıkladı.

2023 Temmuz ayında İtalya’dan alınan pirinçler satılırken son bir aydır raflarda Yunanistan menşeli ürünlerin bulunduğu bilgisi belgelendi.

TKK SİTESİNDE BÖYLE DUYURDU

Ticaret kaynaklarının verdiği bilgiye göre, yaklaşık 16 bin ton yuvarlak taneli pirinç teslimat dahil ton başına tahmini 1350 ila 1385 dolar arasında bir fiyattan satın alınırken, 2 bin ton A Tipi pirinç teslimat dahil ton başına yaklaşık 1150 dolardan satın alındı. Marketlerde TMO’nun paketlediği Ofis logolu pirinçler satılıyor. Tarım Kredi’nin internet sitesindeki “Çiftçilerimizden tarımsal ürün alarak destek sağlanmaktadır” ifadeleri ise dikkat çekti.