Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, dün yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi'nde, hiçbir adayın seçilme yeterliliğini kazanamadığını, daha önceden ilan edilen Seçim Takvimi'ne göre, 28 Mayıs 2023 Pazar günü ikinci tur seçimlerinin yapılmasına karar verildiğini bildirdi.

Yener, Kurul üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, dünkü Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin açıklama yaptı.

Yener, Kurul üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, dünkü Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin açıklama yaptı.

Başkan Yener, oy verme sırasında sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybeden sandık görevlisi ile 2 seçmen için başsağlığı dileğinde bulundu.

Seçim sürecinde zorlu bir çalışma dönemi geçiren tüm personel ve sandıklarda görev alan kamu görevlilerine teşekkür eden Yener, süreçte olgunlukla sonuçları bekleyen seçmenlere, çalışmalarına destek sağlayan tüm kamu kurumları ve çalışanlarına teşekkürlerini iletti.

YSK'ya gelen verileri açıklayan Yener, saat 15.15 itibarıyla yurt içi sandıklarının yüzde 100 oranında açıldığını, yurt içi katılım oranının 88,92 olduğunu bildirdi.

Yurt dışında ise 52,69 oranında bir katılım gerçekleştiğini aktaran Yener, yurt dışında veri girişi devam eden 35 bin 874 oy bulunduğunu söyledi.

Ahmet Yener, Seçimin Kesin Olmayan Sonuçlarına İlişkin Şu Bilgileri Verdi:

"Şu anda kesin olmayan geçici sonuçlara göre, Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49,51, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 44,88, Sayın Sinan Oğan'ın yüzde 5,17 ve Sayın Muharrem İnce'nin yüzde 0,44 oy aldığı görülmüştür.

Saat 15.15 itibarıyla sisteme girilmesi devam eden 35 bin 874 oyun tamamının ilk iki sırada yer alan adaylarımızdan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a verilmiş olduğunu kabul etmemiz halinde, Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın oy oranının yüzde 49,54 olduğu görülmüş, aynı şekilde 35 bin 874 oyun tamamının Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na verildiğini kabul etmemiz halinde de yüzde 44,85 oranında oy aldığı görülmüş.

Böylece 6271 sayılı Yasa'nın 4. maddesinde öngörülen seçilme yeterliliğini hiçbir adayın kazanamadığı görülmüş ve daha önceden ilan edilen Seçim Takvimi'ne göre, 28 Mayıs 2023 Pazar günü ikinci tur seçimlerinin yapılmasına Kurulumuzca karar verilmiştir."

Başkan Yener, ikinci tur oylamanın Türk milletine, cumhurbaşkanı adaylarına ve siyasi partilere hayırlı olmasını diledi.

Milletvekili genel seçiminde ise AKP'nin oy oranı yüzde 35,58 olarak gerçekleşti. Önceki döneme göre vekil sayısı azalan AK PARTİ bu oran ile 267 milletvekili çıkardı. AK PARTİ 2018 seçimlerinde 295 milletvekili çıkarmıştı.

CHP yüzde 25,33 oy oranı ile vekil sayısını artırdı. 2018 yılında 146 milletvekili çıkaran CHP bu seçimde 169, MHP yüzde 10,07 oy oranı ile 50, İYİ Parti yüzde 9,69 oy oranı ile 44, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) de yüzde 8,81 oy oranı ile 61 milletvekili çıkardı.

Bu durumda AK PARTİ, Milliyetçi Hareket Partisi, Büyük Birlik Partisi ve Yeniden Refah Partisinden oluşan "Cumhur İttifakı"nın toplam oy oranı yüzde 49,46, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ve Demokrat Parti'den oluşan "Millet İttifakı"nın oy oranı ise yüzde 35,02 olarak gerçekleşti.

Cumhur İttifakı'na destek veren ve seçime AKP listelerinden giren DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ile HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu milletvekili seçildi.

Cumhur İttifakı'nda yer alan ve seçimlere kendi logosuyla giren Yeniden Refah Partisi ise Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın da içinde yer aldığı 5 milletvekili çıkardı.

Yeşil Sol Parti ile Türkiye İşçi Partisinden oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı'nın oy oranı ise yüzde 10,54 olarak gerçekleşti.

HDP, Anayasa Mahkemesi'nde kapatılması istemli dava sürecinin devam etmesi nedeniyle seçime Yeşil Sol Parti listelerinden girdi.

Emek ve Özgürlük İttifakında yer alan Türkiye İşçi Partisi ise 4 milletvekili çıkardı.

28. Yasama Dönemi'nde Cumhur İttifakı'nın milletvekili sayısı 322, Millet İttifakı'nın milletvekili sayısı 213, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın ise 65 oldu. Bu durumda "Cumhur ittifakı" parlamentoda çoğunluğu elde etti.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı seçiminde aldığı yüzde 52,59 oy oranının altına düşerek, yüzde 49,50 oranında kaldı. Erdoğan, 27 milyon oy aldı.

Yüzde 44,88 oy oranına sahip olan Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise 24 milyon oy aldı.

"Kesin Sonuçlar 19 Mayıs'ta İlan Edilecek"

Türkiye'de ilk defa gerçekleşecek ikinci tur seçimleri hakkında bilgi veren Yener, geçici aday listesinin ilan edilmesinden sonra 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu uyarınca geçici aday ikamesine ilişkin sürecin belirleneceğini kaydetti.

Yener, YSK'nın, son ikiye kalan adaylardan herhangi birisinin adaylıktan çekilmesi halinde, yerine gelecek adayın müracaat etmesi için daha önce ilan edilen seçim takvimindeki sürenin saat 17.00'den 20.00'ye çekilmesine karar verdiğini belirtti.

Oy pusulalarında sıralamada herhangi bir değişikliğin olmayacağını ifade eden Yener, pusulada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın birinci, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise ikinci sırada yer alacağını söyledi.

Yener, 6271 sayılı Kanun gereğince propaganda döneminin başladığını dile getirerek, 298 sayılı yasa uyarınca il ve ilçe seçim kurullarına yapılan itirazların, YSK'ca kesin karara bağlanma tarihinin ise 18 Mayıs olduğunu, bunun ardından 19 Mayıs'ta kesin sonuçların ilan edileceğini bildirdi.

Kesin sonuçların ilanından sonra yurt dışında oy verme işlemlerinin 20 Mayıs'ta başlayacağını kaydeden Yener, "Yurt içinde ise 28 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek. Bu dönemde de birinci tur oylamada olduğu gibi cumhurbaşkanı adaylarının radyo ve televizyondaki konuşmaları için kura çekimi ve konuşmaları gerçekleştirilecektir. 28 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ikinci oylamasının Türk milletine, Türk demokrasisine, cumhurbaşkanı adaylarımıza ve siyasi partilerimize hayırlı olmasını dileriz." diye konuştu.

CHP listelerinden seçime giren DEVA, Gelecek, Demokrat ve Saadet Partili 35 isim, milletvekili seçildi.

Anadolu Ajansı’nın paylaştığı resmi olmayan seçim verilerine göre CHP, yüzde 25.38’lik oy oranı ile 169 milletvekili çıkardı. CHP listelerinden aday gösterilen DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Partili 35 isim, böylece Meclis’e girdi.

CHP listesinden aday gösterilen 25 DEVA Partili adaydan 14'ünün Meclis'e girmesi bekleniyor. Yine kesin olmayan sonuçlara göre CHP listesinden aday gösterilen 24 Saadet Partili adayın 9'u Meclis'e girmeye hak kazanmış oldu.

Gelecek Partisi'nden aday gösterilen 19 isimden 9'u ilk sonuçlara göre Meclis'te yer alırken, Demokrat Parti’den ise aday gösterilen 3 ismin de tamamı resmi olmayan sonuçlara göre Meclis'e girebilecek.

Bu sonuçlara göre, Nevşehir ve Giresun‘da ilk kez kadın milletvekili seçildi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kılıç, Nevşehir’de kesin olmayan sonuçlara göre, oyların yüzde 20,5’ini alarak kentin ilk kadın milletvekili oldu.

Partinin il başkanlığı önünde konuşan Kılıç, Nevşehir’in ilk kadın milletvekili olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Tarihinde ilk kez kadın milletvekili çıkaran bir diğer kent ise Giresun oldu. Cumhuriyet Halk Partisi‘nden (CHP) ilk sırada aday gösterilen Elvan Işık Gezmiş, yüzde 20 oy alarak milletvekili seçildi.

Saadet Partisi’nden Meclis’e girmesi beklenen isimler şöyle:

Birol Aydın (İstanbul)

Mustafa Kaya (İstanbul)

Bülent Kaya (İstanbul)

Şerafettin Kılıç (Antalya)

Mehmet Atmaca (Bursa)

Mahmut Arıkan (Kayseri)

Hasan Bitmez (Kocaeli)

Mehmet Karaman, (Samsun)

DEVA Partisi’nden Meclis’e girmesi beklenen isimler şöyle:

Elif Esen (İstanbul)

Hasan Karal (İstanbul)

Evrim Rızvanoğlu (İstanbul)

Mustafa Yeneroğlu (İstanbul)

Medeni Yılmaz (İstanbul)

Sadullah Ergin (Ankara)

İdris Şahin (Ankara)

Seda Kaya Ösen (İzmir)

Sadullah Kısacık (Adana)

Burak Dalgın (Balıkesir)

Ertuğrul Kaya (Gaziantep)

Selma Aliye Kavaf (Manisa)

Mehmet Emin Ekmen (Mersin)

Cem Avşar (Tekirdağ)

Gelecek Partisi’nden Meclis’e girmesi beklenen isimler şöyle:

Selim Temurci (İstanbul)

İsa Mesih Şahin (İstanbul)

Doğan Demir (İstanbul)

Mustafa Bilici (İzmir)

Argıncık'ın kaderi Kazım Yücel'le değişecek Argıncık'ın kaderi Kazım Yücel'le değişecek

Cemalettin Kani Torun (Bursa)

Hasan Ekici (Konya)

Serap Yazıcı Özbudun (Antalya)

Sema Silkin Ün (Denizli)

Selçuk Özdağ (Muğla)

Demokrat Parti’den Meclis’e girmesi beklenen isimler şöyle:

Cemal Enginyurt (İstanbul)

Salih Uzun (İzmir)

Haydar Altıntaş (İzmir)