Kan Tahlillerindeki Kısaltmaların Anlamı Ne? Kan Tahlillerindeki Kısaltmaların Anlamı Ne?
Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde uyku hastalığına karşı bir ilacın klinik testlerine başlandı. Merkezi Cenevre’de bulunan ’’İhmal Edilmiş Hastalıklar İçin İlaç Girişimi (DNDi)’’ adlı örgüt, etken maddesi feksinidazol olan ilacın etkinliğinin uyku hastalığının ikinci evresinde bulunan hastalarda denendiğini belirtti.
 
Testlerin başarılı olması durumunda feksinidazol, birinci ve ikinci evresindeki uyku hastalığına karşı ağız yolundan alınan ilk ilaç olacak.
 
Genellikle uyku hastalığı olarak adlandırılan Afrika tripanozomiyazisi, Sahra-altı Afrikası’nda 36 ülkede 60 milyon kişiyi tehdit eden ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalık. 
 
Uyku hastalığı, sık görüldüğü ülkelerde önemli ekonomik ve sosyal sorunlara da neden oluyor.
 
İnsana çeçe sineğiyle bulaşan uyku hastalığının etkeni, kinetoplastida sınıfında yer alan tek hücreli iki parazitin alt-türleri. 
 
Az klinik belirti göstermesi nedeniyle hastalığın ilk evrede teşhis edilmesi zor oluyor. Hastalık tedavi edilmediğinde ilerliyor. İkinci evrede parazitler beyne geçerek merkezi sinir sistemine yayılıyor. Bu evrede nöbetler, komaya kadar ilerleyebilen ciddi, davranış ve zihinsel bozukluklar görülüyor. Uygun tedavi uygulanmadığı takdirde ikinci evre ölümle sonuçlanıyor.