Hafize Gaye ERKAN'ın istifasının ardından Merkez Bankası'nın (TCMByeni Başkanı Dr.  Fatih KARAHAN oldu. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN imzalı atama kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Dr.Fatih KARAHAN, 28 Temmuz 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atanmıştı.

Dr.Karahan'ın 22. ve 23. dönem Eskişehir Milletvekili ve Türkiye’nin eski Washington Büyükelçisi Murat Mercan’ın yeğeni olduğu öğrenildi. Murat Mercan’ın ablası Prof Dr Hatice Karahan ile SGK Eski Genel Müdürü Prof Dr Servet Rüştü Karahan ‘ın oğlu olan Fatih Karahan ‘ın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Murat Mercan vasıtasıyla tanıştığı da gelen bilgiler arasında. 2007 Yılında Mehmet Şimşek’i de Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı olan Murat Mercan’ın tanıştırdığı da biliniyordu.

DAMADI DA ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’da Murat Mercan’ın damadı. Bayraktar, 2018 yılında hayatını Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Murat Mercan’ın kızı Saide Simin Mercan ile birleştirmiş, Bayraktar çiftinin nikah şahitliğini ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve o dönemki TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yapmıştı. 

Dr.Fatih KARAHAN Kimdir?

1982 yılında Eskişehir'de doğan Dr.Fatih KARAHAN, 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi Matematik ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden mezun oldu. Karahan, 2012'de Pennsylvania Üniversitesi'nde Ekonomi alanında yüksek lisans ve doktorasını tamamladı.

Dr. Fatih KARAHAN Eskişehir doğumlu. Eskişehir’in tanınmış doktorlarından merhum Yaşar Nafiz Mercan’ın torunu. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat MERCAN’ın yeğeni, ablasının oğludur.

Çalışma hayatına 2012'de New York Merkez Bankası'nda ekonomist olarak başlayan Karahan, 2022 yılına kadar bu kurumda iş gücü ve ürün piyasası çalışmaları başkanı ve para politikası danışmanı olarak çalıştı.

Columbia Üniversitesi ve New York Üniversitesi'nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak da görev yapan Karahan, 2022'de Amazon'da kıdemli ekonomist olarak çalışmaya başladı. Dr.Yaşar Fatih KARAHAN, Kasım 2022'de Amazon'da başekonomist görevine atandı.

Merkez'in rezervleri azalışta! Merkez'in rezervleri azalışta!

Dr. KARAHAN, 28 Temmuz 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atanmıştı.

Şimşek: "Karar Tamamen Şahsidir"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın görevden affını istemesine ilişkin, "Merkez Bankası eski Başkanı Sayın Hafize Gaye Erkan'ın aldığı karar tamamen şahsidir ve kendi takdirleridir. Aldığı bu kararı saygı ile karşılıyor ve ülkemize sunduğu kıymetli hizmet ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde yürütülen ekonomi programının kesintisiz ve kararlılıkla devam etmekte olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi ekibine ve uygulanan programa desteği ve güveninin tam olduğunu belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Merkez Bankası eski Başkanı Sayın Hafize Gaye Erkan'ın aldığı karar tamamen şahsidir ve kendi takdirleridir. Aldığı bu kararı saygı ile karşılıyor ve ülkemize sunduğu kıymetli hizmet ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Önerim doğrultusunda yeni atanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı ve ekibine başarılar diliyorum. Bu çerçevede ekip olarak güçlü işbirliği ve koordinasyon içinde fiyat istikrarı hedefimize emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz."