28 Şubat günü İsrail ve ABD, İran’ın güneyindeki Minab şehrini bombaladı. Bunların arasında sadece kız öğrencilerin eğitim gördüğü ilkokul da vardı.
ABD-İsrail müttefikliğinde başlayan savaş 165 masum öğrenciyi hayattan kopardı. Kentte öldürülen öğrenciler ve okul personeli anısına toplu cenaze töreni yapıldı.
Olayın yankı bulmasının ardından İsrail, bölgeye herhangi bir saldırı düzenlemediğini iddia etti. Trump yönetimi de açıklamadan kaçınarak çekimser kaldı.

‘YAVRULARIMIZI ÖLDÜRDÜLER’
Cenazede binlerce kişi Minab kent meydanını doldurdu. Kalabalıktan, “Amerika’ya ölüm”, “İsrail’e ölüm” ve “Teslimiyet yok!” sloganları atıldı. Öldürülen çocuklardan birinin annesi Al Jazeera kanalına yaptığı açıklamada “Çocuklarımız Allah’ın yolunda can verdi. Hepsi birer şehit” dedi. Başka bir acılı anne de tören sırasında yaptığı konuşmada, “Yaşananlar kelimelerle tarif edilemez. Çocuklarımızın kanı yerde kalmasın. ABD ve İsrail masum yavrularımızın kanlarında boğulsun” diyerek ABD Başkanı Donald Trump için ‘delirmiş’ benzetmesini yaptı.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi de X hesabından yaptığı paylaşımda, yeni kazılmış mezarların bir fotoğrafını paylaştı. Arakçi, olanları Gazze’ye benzeterek, “Bunlar, ABD ve İsrail’in bir ilkokulu bombalaması sonucu öldürülen 160’tan fazla masum genç kız için kazılan mezarlar. Cesetleri paramparça oldu. İşte Trump’ın vaat ettiği ‘kurtarma’ gerçekte böyle görünüyor. Gazze’den Minab’a, masum insanlar soğukkanlılıkla öldürüldü” ifadesini kullandı. Bakanlık Sözcüsü İsmail Bekayi de ABD ve İsrail’in, ayrım gözetmeksizin, ‘hastaneleri, okulları ve Kızılay tesislerini’ bombalamaya devam ettiğini söyledi. Uluslararası insancıl hukuk nezdinde; eğitim kurumlarına, hastanelere veya herhangi bir sivil yapıya kasten saldırmak savaş suçu sayılıyor.
İran saldırılarda ölen evlatlarına ağlıyor… Aynı Gazze gibi 165 çocuk mezarı
Minab saldırısında ölen öğrencilerin büyük bir kısmı yan yana kazılmış mezarlara defnedildi.
İsrail’in Gazze’ye saldırıları boyunca birçok sivil hayatını kaybetmişti. 7 Ekim 2023’ten bu yana yaklaşık 20 bin Filistinli çocuk öldürüldü. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ise ABD ile İsrail’in İran’ın Minab kentindeki kız ilkokuluna 28 Şubat’ta düzenlediği saldırının uluslararası hukukun ihlali olduğunu bildirdi.
MELANİA’DAN TEPKİ ÇEKEN AÇIKLAMALAR
DÜNYA İran’da ABD-İsrail saldırılarında öldürülen 165 öğrencinin dramını konuşurken ABD First Lady’si Melania Trump, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ‘çatışma ortamında çocuklar ve eğitim’ konulu toplantıya başkanlık etti. 15 üyeli Güvenlik Konseyi’ne ilk kez görevdeki bir dünya liderinin eşi başkanlık etti. Melania Trump’ın ofisi, toplantının amacının eğitimi hoşgörü ve küresel barışın ilerletilmesinde bir araç olarak vurgulamak olduğunu açıkladı. Oturumda konuşan Trump, “ABD dünya genelindeki tüm çocukların yanındadır. Umarım yakında barış sizin olur” dedi.
İRAN’DAN TEPKİ
İran’ın BM Büyükelçisi Amir Said Iravani, ABD’nin İran’a hava saldırıları düzenlerken böyle bir toplantı düzenlenmesinin ‘son derece utanç verici ve ikiyüzlü’ olduğunu söyledi. BM Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo da toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Savaşta en çok çocuklar zarar görüyor. Son üç gündür bu gerçeği gördük” dedi.
‘TRUMP SEN DE OĞLUNU GÖNDER’
ABD Başkanı Trump, İran savaşında ABD asker kayıplarını normalleştirirken sosyal medyada Trump’ın en küçük oğlu olan 19 yaşındaki Barron Trump’ı savaşa göndermesi çağrıları yapılmaya başlandı. “#SendBarron” etiketi sosyal medyada trend olurken, Barron Trump’ın yapay zekâ ile ordu üniformasıyla gösterildiği görseller binlerce beğeni aldı.
KIZ ÇOCUĞU
Kapıları çalan benim
kapıları birer birer.
Gözünüze görünemem
göze görünmez ölüler.
Hiroşima'da öleli
oluyor bir on yıl kadar.
Yedi yaşında bir kızım,
büyümez ölü çocuklar.
Saçlarım tutuştu önce,
gözlerim yandı kavruldu.
Bir avuç kül oluverdim,
külüm havaya savruldu.
Benim sizden kendim için
hiçbir şey istediğim yok.
Şeker bile yiyemez ki
kâat gibi yanan çocuk.
Çalıyorum kapınızı,
teyze, amca, bir imza ver.
Çocuklar öldürülmesin
şeker de yiyebilsinler.
NAZIM HİMET RAN (MEMLEKET) - (1956)
Kaynak: ONGUN HABER




