Milli insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, TEKNOFEST 2023'e katılmak üzere havalandı.

TEKNOFEST 2023'e katılacak Bayraktar KIZILELMA insansız savaş uçağı, saat 12.30'da Çorlu Havaalanı'ndan havalandı.

KIZILELMA yaklaşık 45 dakika süren uçuşla İstanbul Atatürk Havalimanı'na vardı.Bayraktar KIZILELMA, 9. ve 10. uçuş testlerini de dün başarıyla tamamlamıştı.

ÇORLU’DAN HAVALANDI İSTANBUL’A İNDİ
Bayraktar KIZILELMA, AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nin de bulunduğu Tekirdağ’daki Çorlu Hava Meydan Komutanlığı’ndan, TEKNOFEST 2023 kapsamında sergilenmek üzere Atatürk Havalimanı’na havalandı. Çorlu Atatürk Havalimanı’ndan saat 12:32’de uçuşa başlayan Bayraktar KIZILELMA, İstanbul Atatürk Havalimanı üzerinde iki kez alçak irtifa selamlama geçişi yaptıktan sonra saat 13:09’da başarıyla indi. Bu uçuş ile Bayraktar KIZILELMA ilk kez test uçuşlarının yapıldığı havalimanından başka bir havaalanına uçarak intikal etti. Bayraktar KIZILELMA’ya uzak kol uçuşunda Bayraktar AKINCI TİHA eşlik etti.

SERİ ÜRETİM 2024’TE BAŞLIYOR
Şimdiye kadar iki prototipi başarıyla üretilen ve 27 Nisan – 1 Mayıs günleri arasında TEKNOFEST 2023 kapsamında Atatürk Havalimanı’nda milletimizle buluşacak olan Bayraktar KIZILELMA’nın geliştirme ve üretim faaliyetleri devam ediyor. Milli insansız savaş uçağının 2024 yılında seri üretimine geçilmesi planlanıyor.  

TCG ANADOLU’DAN İLK UÇUŞ 2025’TE
Bayraktar KIZILELMA ve Bayraktar TB3 SİHA, dünyanın ilk SİHA gemisi olacak TCG Anadolu’nun 10 Nisan’da gerçekleştirilen envantere kabul töreninde uçuş güvertesinde yerini aldı. Törende üretilen ikinci prototipi sergilenen Bayraktar KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı’nın 2025 yılında TCG Anadolu gemisinden uçuş testlerine başlaması hedefleniyor. TCG Anadolu Gemisi, Bayraktar KIZILELMA ve Bayraktar TB3 SİHA, 17 Nisan’da İstanbul Sarayburnu Limanı’nda vatandaşların ziyaretine açıldı. Bu kapsamda on binlerce vatandaşımız Bayraktar KIZILELMA ve Bayraktar TB3 SİHA’nın uçuş güvertesinde yer aldığı TCG Anadolu gemisini ziyaret etti.

REKOR SÜREDE UÇTU
Baykar’ın %100 öz sermayesi ile yola çıktığı Bayraktar KIZILELMA projesi 2021’de başladı. 14 Kasım 2022’de üretim hattından çıkan TC-ÖZB kuyruk numaralı Bayraktar KIZILELMA, Çorlu’da bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’ne intikal etti. Burada yer testlerini süratli bir şekilde başarıyla tamamladıktan sonra 14 Aralık 2022 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Bayraktar KIZILELMA bir yıl gibi rekor bir sürede gökyüzü ile buluştu. Geçen hafa 18-20 Nisan günleri boyunca gerçekleştirdiği 4 uçuşla toplamda 8 uçuş gerçekleştirerek önemli bir aşama katetti. Geçen haftaki uçuşlar kapsamında yüksek hızlarda ilk kez iniş takımları kapalı olarak sistem tanımlama ve manevra testlerini testlerde 630 km/sa hıza ulaşarak başarıyla tamamladı. Dün gerçekleştirdiği 9. ve 10. uçuş testlerinde Bayraktar AKINCI TİHA ile kol uçuşu icra ederek Baykar’ın insansız platformların uyumu ve potansiyel etkisi ortaya kondu. 

Vali Gökmen Çiçek’in “18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi” mesajı Vali Gökmen Çiçek’in “18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi” mesajı

Kaynak: BAYRAKTAR KIZILELMA TEKNOFEST’E UÇTU

AKILLI FİLO OTONOMİSİYLE GÖREV
Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, hava-yer görevleriyle beraber yapay zekâ kabiliyetiyle hava-hava muharebesi icra edecek. Bayraktar KIZILELMA insansız savaş uçağı düşük radar kesiti sayesinde sahip olacağı düşük görünürlük ile Türkiye için güç çarpanı olacak. Kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine ile muharebe sahasında devrim gerçekleştirecek bir platform olacak Bayraktar KIZILELMA, bu yeteneği sayesinde denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenerek Mavi Vatan’ın korunmasında stratejik görevler yapacak. 8.5 ton kalkış ağırlığı, 1500 kg faydalı yük taşıma kapasitesine sahip olan Bayraktar KIZILELMA, milli AESA radar ile yüksek durumsal farkındalığa da sahip olacak. Milli olarak geliştirilen tüm mühimmatları kullanacak olan Bayraktar KIZILELMA, akıllı filo otonomisi ile görev yapabilecek.