Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanlıurfa 897 Afet Konutu Temel Atma ve 659 Konut, 61 Dükkân Anahtar Teslim Töreni’nde yaptığı konuşmada, “21 yılda ülkemize asırlık demokrasi ve kalkınma atılımları kazandırdık. Bu sayede, yaşanan tüm felaketlerin izlerini rekor sürede silmeyi başardık” dedi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa’da 897 Afet Konutu Temel Atma ve 659 Konut, 61 Dükkân Anahtar Teslim Töreni’ne katılarak, bir konuşma yaptı.

Kobani olaylarına göndermede bulunan Erdoğan, "Kürt kardeşlerimi sokağa dökerek 51 yavrumuzu Diyarbakır'da öldürmediler mi? Şimdi bu Selo nerede?" diyerek HDP'nin eski eş başkanı Selahattin Demirtaş'ın ifadelerine göndermede bulundu. Erdoğan, konuşmasında, "Bunların derdi Kürt mürt değil, bunlar katil, bunlar terörist... Derdi Diyarbakır olanın yapacağı iş silahı bırakıp ortak geleceğimizde yerini almak olmalı.... Bunlara verilen görev emperyalizmin uşaklığını yapmaktır" diye konuştu.

Konuşmasında, Şanlıurfa’nın mazlumlara, mağdurlara, nice gönül sultanlarına kucak açan, yüklerini omuzlayan, ekmeğini, suyunu paylaşan şehir olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanlıurfa’nın insanlığın tarihin derinliklerindeki köklerini aradığı, medeniyetlerin özlerinin izini sürdüğü bir şehir olduğunu kaydetti.

“Urfa’yı anlamak için önce Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla bu şehrin tüm renkleriyle kucaklaşmak gerekir” sözleriyle konuşmasını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanlıurfa’yı her bir ferdiyle, toprağının her karışıyla, ona şanlı unvanı veren cesaretiyle, onu bölgesinin cazibe merkezi yapan bereketiyle sevdiklerini ifade etti.

“AFETLERİN YARALARINI SARMAK, KAYIPLARINI TELAFİ ETMEK BOYNUMUZUN BORCUDUR”

Türkiye’nin, 6 Şubat’ta, tarihinin en geniş alanında yaşadığı şiddetli depremlerle sarsıldığını ve depremlerden etkilenen şehirlerden birinin de Şanlıurfa olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşadığımız coğrafyanın güzelliklerinden istifade ettiğimiz gibi, deprem ve sel gibi külfetlerine de katlanmak durumundayız. Nitekim Şanlıurfa, depremin ardından bir de sel felaketiyle imtihan oldu. Sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza da Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı niyaz ediyorum. Ölenleri geri getirmek elimizde değil, ama afetlerin yaralarını sarmak, kayıplarını telafi etmek boynumuzun borcudur.”

“650 BİN YENİ KONUT YAPARAK, DEPREM BÖLGELERİMİZİ AYAĞA KALDIRACAĞIZ”

Depremin ardından başlattıkları çalışmalarla, kalıcı konutların inşaatlarının yükselmeye başladığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “İnşallah 319 bini bir yıl içinde teslim edilecek şekilde 650 bin yeni konut yaparak, deprem bölgelerimizi ayağa kaldıracağız. Hatta bayramda, inşası tamamlanan ilk köy evlerimizin hak sahiplerine teslimini de gerçekleştireceğiz” dedi.

Dünyada, bu çaplı bir felaketin üzerinden sadece 2,5 ay geçtikten sonra vatandaşlarını yuvalarına kavuşturmaya başlayabilecek başka bir devlet ve yönetimin olmayacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, milleti aşkla sevdikleri ve millete hizmet etmeyi şereflerin en büyüğü olarak gördüklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Çünkü biz bu milletin derdiyle dertlenmeyi, her meselesine çözüm bulmayı hayatımızın merkezine koyuyoruz. Bu hissiyat ve şevkle, 21 yılda ülkemize asırlık demokrasi ve kalkınma atılımları kazandırdık. Bu sayede, yaşanan tüm felaketlerin izlerini rekor sürede silmeyi başardık. Bu anlayışla, bilim insanlarınca ‘asrın felaketi’, yaşayanlar tarafından ‘küçük kıyamet’ olarak tarif edilen deprem yükünün altında kalmadık. Tabii depremde yıkılan şehirlerimizi ayağa kaldırırken sadece konut yapmakla da kalmıyoruz. Okuluyla, hastanesiyle, altyapısıyla, parkıyla, işyerleriyle adeta yeni şehirler inşa ediyoruz. Bu kapsamda Şanlıurfa’mızda da, 8 bini konut ve 3 bini köy evi olmak üzere 11 bin ev yaparak, depremzedelerimizi yeni yuvalarına kavuşturacağız.”

Erdoğan, "Kandil'den ne diyorlar? Bay Bay Kemal'i destekleyeceklermiş. Ordan talimat veriyorlar. Benim Kürt kardeşlerimi de böyle aldatacaklarını düşünüyorlar" diyerek, PKK'sından FETÖ'süne terör örgütlerinin Türkiye'yi yönetmesine asla razı olmayacaklarını söyledi.

"Bu Türkiye'de faili meçhule, tehdide, tedhişe yer yoktur" diyen Erdoğan, "Bu, Türkiye vatandaşlarının güvenliğiyle hak ve özgürlüklerini aynı anda sağlayan bir Türkiye’dir. Milletimizin geleceğinde ne sokaklarında beyaz Torosların gezdiği ne de dağlarında eli kanlı canilerin cirit attığı bir Türkiye fotoğrafına asla yer yoktur" diye konuştu.

Erdoğan, "Demokrasi ve kalkınma atılımları sayesinde bu dönemin eksikliklerini telafi ettik. Artık Türkiye yüzyılını başlatıyoruz" vurgusu yaptı.

Bursa’da 23 Nisan coşkusu kentin dört bir yanını sardı Bursa’da 23 Nisan coşkusu kentin dört bir yanını sardı

"GÖZYAŞLARINI BERABER SİLECEĞİZ"

"Türkiye Yüzyılı'nı Diyarbakır'la beraber inşa edeceğiz" diyen Erdoğan, "Gözyaşlarını beraber sileceğiz. Ülkemizin refahına göz dikenleri beraber püskürteceğiz. Hakka ve hakikate yönelerek 14 Mayıs'ta yeni bir milli irade destanını beraber yazacağız. Gelin 14 Mayıs'ta 'Yeter, sözde kararda milletindir' diyerek yeni bir şahlanışa el uzatalım. Bu çağrım Diyarbakır'la birlikte 85 milyonun tamamınadır. Bu çağrım kendisinin ve evladının geleceği için endişe duyan herkesedir. Şimdi öyle bir ses verin: Diyarbakır 14 Mayıs'ta ortak geleceğimize sahip çıkıyor muyuz? Diyarbakır 14 MAyıs'ta 21 yıllık kazanımlarımızı daha da ileri taşıyor muyuz? Diyarbakır 14 Mayıs'ta Türkiye Yüzyılı'nın inşaası için bismillah diyor muyuz? Türkiye Yüzyılı için hep birlikte yola devam diyor muyuz?" sorularını yöneltti.

SELAHADDİN EYYUBİ CAMİİ VE KÜLLİYESİ TÖRENLE AÇILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşması sonrasında Diyarbakır'da 2 bin 720 konutun temelini atarken, bin 432 konutun vatandaşlara teslimini gerçekleştirip, Selahaddin Eyyubi Camii ve Külliyesi'nin açılışını gerçekleştirdi.