Suriye Hatay Reyhanlı'daki saldırıların sorumluluğunu reddetti.

TÜRK HÜKÜMETİNİ SUÇLADI

Resmi haber ajansı SANA'ya göre Enformasyon Bakanı Ümran el Zubi, Suriye'de olan biten her şeyin sorumlusunun Türkiye ve diğer dış güçler olduğunu, dün Türkiye'de yaşananlarının sorumluluğunun da Türkiye'ye ait olduğunu iddia etti. "Sahip olduğumuz değerler böyle bir eylem yapmamıza izin vermez." diyen Zubi, Erdoğan'ın "Türkler ve Suriyelilerin kanı üzerine zafer inşa etmeye hakkı olmadığını" söyledi.

 Zubi, "Türk hükümeti sınır bölgelerini terör merkezlerine çevirerek, Suriye'ye silah, patlayıcı, bomba düzenekleri, araçlar, para ve teröristlerin girişini kolaylaştırdı. Bu yüzden Türk hükümeti siyasi ve ahlaki olarak Türkiye, Suriye ve bölge halklarına yönelik direkt bir sorumluluk üstlenmektedir" ifadelerini kullandı.

El Zubi'nin bu sözleri dünkü saldırılardan bu yana Suriye hükümetinden gelen ilk açıklama oldu.

SUNDAY TELEGRAPH: SURİYE'DEKİ İÇ SAVAŞ TÜRKİYE'YE SIÇRADI 

İngiltere'de yayımlanan Sunday Telegraph gazetesi, Reyhanlı'da 45 kişinin öldüğü patlamalarla ilgili haberinde "Suriye'deki iç savaş Türkiye'ye sıçradı" dedi.

 "Suriye, Türkiye'yi bombaladı' başlıklı haberde, bunun Suriye'deki ayaklanmanın başlamasından bu yana Türkiye topraklarında meydana en kanlı olay olduğu belirtildi ve Türk yetkililerin saldırıdan Esad yönetimini sorumlu tuttuğunu aktardı.


  Haberde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Suriye istihbaratını olağan şüpheli saydıkları açıklamasına yer verildi.

Observer gazetesi de Türk hükümetinin saldırıdan sonra Esad yönetimini uyardığını belirtti. Gazete, saldırının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretinin hemen öncesine rastladığını belirtti.

Gazete, görüşmelerde ana gündem maddesinin Suriye olacağını kaydetti. (BBC TÜRKÇE)

DÜNYA REYHANLI'DAKİ PATLAMALARI KONUŞUYOR

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde yaşanan patlamalar dünya basınında geniş yer aldı.

Reuters haber ajansı Suriye'de yaşanan iç savaşın komşu Türkiye'ye çekilmesi üzerine çekince ve korkuların arttığını belirtti. Reuters, Reyhanlı'da yaşanan olaylar için NATO üyesi Türkiye bu zamana kadar Esad rejimini sert eleştirenlerden biri olmuştu. Yaklaşık 3 yıldır da Suriyeli mültecilere ve Esad karşıtlarına yardımda bulunuyor şeklinde yorumda bulundu.

Başbakan'ın açıklamalarına yer veren CNN ise Erdoğan'ın Bu süreç hassas bir süreç sözlerine yer verdi. CNN'e açıklama yapan bir gördü tanığı ise Vücut parçaları gördüm. Binalar ve duvarları yıkılmıştı. Camlar, arabalar paramparçaydı. İnsanlar yardım istiyordu ve çok sayıda yaralı vardı dedi.

Telegraph'ın internet sitesi de Reyhanlı'daki görüntülere yer vererek, Türkiye'nin Hatay ilinde bomba yüklü araçlar patladı, 40 kişi hayatını kaybetti yazdı.

Al Arabiya patlamayı, Türkiye sınırını salladı başlığıyla verdi.

Reuters, FoxNews, ABCNews ve Al Jazeera de Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yaşanan patlamayı son dakika haberleri ile okuyucularına aktardı.

İran'da Art Arda Terör Saldırıları İran'da Art Arda Terör Saldırıları

LA TIMES: “SURİYE’YE BAĞLI ŞİDDET TÜRKİYE’DE SIRADAN HALE GELİYOR”

Los Angeles Times, Reyhanlı saldırısını, Suriye’deki şiddetin nasıl sıçramakta olduğunun “son örneği” olarak gözüktüğünü belirttiği haberinde “Patlamaların, Suriyeli mülteciler ile Türk yerli halk arasında gerilimlerin ortaya çıktığı kentte panik yarattığı belirtiliyor” diye yazdı. Türk otoritelerin “hemen saldırıyı Suriye’deki iç savaşa bağladıkları”na dikkat çeken ABD’li gazete, “Suriye’ye bağlı şiddet, Türk topraklarında giderek daha sıradan hale geliyor” görüşünü de öne sürdü.

WASHINGTON POST: “SALDIRI ERDOĞAN’IN WASHINGTON ZİYARETİ ÖNCESİ”

Reyhanlı saldırısının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Suriye krizine odaklanması beklenen Washington ziyaretine birkaç gün kala gerçekleştiğini belirten Washington Post, Başbakan Erdoğan’ın saldıralardan Suriye’nin sorumlu olabileceğini söylerken barış süreci ile bir ilgisi olması olasılığını da dile getirdiğini kaydetti. Gazete, başka hükümet yetkililerinin ise zamanlanmasının, saldırıların Suriye krizi ile bağlantılı olduğunu gösterdiğini söylediklerine de dikkat çekti.

NYT: “SANKİ SURİYELİ MÜLTECİLERE KARŞI OLASI TEPKİLER ENGELLENMEK İSTENİYOR”

New York Times, Türkiye’nin Reyhanlı saldırıları konusunda Suriye istihbarat örgütünü suçlamasının Suriye ile ihtilafta bir tırmanış ve savaşın genişlemesi olasılığını gündeme getirdiğini savundu. ABD’li gazete, Türkiye’nin Esad hükümetini sorumlu tutarak sanki Reyhanlı’daki binlerce Suriyeli mültecilere karşı olası tepkilerini engellemek istediği yorumu da yaptığı haberinde “Reyhanlı etrafında 90 bir yerli insan arasında 25 bin Suriyeli mültecinin yaşıyor” diye yazdı.

INDEPENDENT: “TÜRKİYE, SURİYE İSYANININ ÇOK ÖNEMLİ BİR DESTEKÇİSİ”

“Türk liderleri, eylem sözünü verdi” sözlerini öne çıkarttığı haberinde “Türkiye, kanlı iç savaşta Suriye isyanı davasını çok önemli bir destekçisi. Ankara, topraklarını Suriyeli isyancılarca lojistik üs ve tertipleme merkezi olarak kullanılmasına izin verdi” yorumunu da yaptı.

GUARDIAN: “TÜRKİYE, SURİYE’Yİ SORUMLU TUTUYOR”

İngiliz The Guardian gazetesi de “Türkiye, araba bombaları, sınıra yakın bölgede düzinelerce insanı öldürmesinden sonra Suriye’yi sorumlu tutuyor” başlığını kullandığı haberinde Türk hükümetinin Reyhanlı saldırısında Suriye rejiminin istihbarat ajansı ve silahlı gruplarını şüpheli olarak gördüğünü belirtti. (ANKA)



Kaynak: http://dunya.milliyet.com.tr/sunday-telegraph-reyhanli/dunya/detay/1707367/default.htm



Etiketler: ABD , Türkiye , Ankara , İngiltere , New York Times , The Guardian , NATO , Recep Tayyip Erdoğan , Suriye , New York , patlayıcı , Bülent Arınç , CNN , iç savaş , Washington , Hatay , Los Angeles , Washington Post , terör , araba , NYT , internet , insanlar , Türkiye'yi , Türkiye'nin , Suriye'ye , Türkiye'ye , Türkiye'de , Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç , Suriye'de , Al Arabiya , Suriye'deki , İnternet sitesi