Türkiye yarın Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başına gidiyor.Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), seçim günü uygulanacak kuralları, oy kullanma saatlerini ve bir sandık bölgesindeki seçmen sayısını belirlediği kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, 14 Mayıs'ta tüm ülke genelinde oy verme başlangıç ve bitiş saati 08.00-17.00 olarak belirlendi.Ülke genelinde saat 08.00'de başlayacak oy verme işlemi saat 17.00'de sona erecek. Sabah saatlerinden itibaren seçim günü yasakları uygulanacak.

PROPAGANDA YASAĞI BUGÜN BAŞLIYOR

Bugün saat 18.00'de başlayacak propaganda yasağı 24 saat devam edecek. Yarın sandıklar kapanana kadar propaganda içeren haber ve yayın yapılamayacak.

Saat 18.00 ile 21.00 arasında ise Yüksek Seçim Kurulu'nun seçime ilişkin haber ve tebliğleri yayımlanabilecek.

Saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek.

YSK'nın kararlarına göre saat 18.00'a kadar basın yayın organlarında seçimler ve sonuçlarına ilişkin haber tahmini ve yorum yapılması yasak olacak.

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde aynı hükümler 28 Mayıs'ta da uygulanacak.

Bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı il ve ilçelerde 360 ila 380 kişi olacak. Köylerde seçmen sayısının 400'ü aşmaması halinde bir sandıkta oy kullanılabilecek.

ALKOL SATIŞI GECE YARISINA KADAR YASAK

Yarın ülke genelinde saat 08.00'de başlayacak oy verme işlemi saat 17.00'de sona erecek. Sabah saatlerinden itibaren seçim günü yasakları da uygulanacak. Buna göre yarın saat 06.00'dan gece 24.00'e kadar alkollü içki satışı yasak olacak. Bununla birlikte seçim günü kahvehane, kıraathane ve internet kafe gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak.

18.00'DEN SONRA DÜĞÜN YAPILABİLECEK

Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek. Düğünler saat 18.00'den sonra yapılabilecek. Yerleşim yerlerinde, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar dışında kimse silah taşıyamayacak.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçime girme yeterliliğine sahip siyasi partilerle ilgili kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. YSK'nun bugünkü sayısında yayımlanan kararında, 298 sayılı 'Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun' ile 2820 sayılı 'Siyasi Partiler Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, illerin en az yarısında oy verme günü olan 14 Mayıs 2023 tarihinden en az 6 ay öncesi itibarıyla teşkilat kurdukları ve büyük kongrelerini yaptıkları saptanan 36 siyasi partinin seçimlere katılma yeterliliği bulunduğu ifade edildi.

 SON DAKİKA! MUHHARREM İNCE İÇİN VERİLECEK TÜM OYLAR GEÇERLİ SAYILACAK

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adaylığından çekilme dilekçesinin dün Yüksek Seçim Kuruluna ulaştığını belirtti.Kurulun bugün yaptığı toplantıya ilişkin bilgi veren Yener, şu ifadeleri kullandı:"Toplantı sonucunda, 6271 sayılı Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu'nun 12. maddesinde yapılan düzenlemede cumhurbaşkanlığı adaylığından, aday listesinin Resmi Gazete'de ilanından sonra yapılan çekilmelerin geçerli olmayacağına ilişkin düzenleme ve 6271 Sayılı Yasa'nın ilgili maddeleri ve 298 Sayılı Yasa'nın ilgili maddeleri değerlendirilmiş ve Kurulumuz, yapmış olduğu toplantı sonucunda oy birliğiyle Sayın Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesinin, birinci oylamadan sonra, 6271 Sayılı Yasa'nın 12. maddesi uyarınca geçerli olduğu ve bu süreçte Sayın Muharrem İnce'ye verilen oyların geçerli oy olarak kabul edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır."Seçimlerle ilgili tüm tedbirlerin alındığını vurgulayan Yener, basın mensuplarının sorusu üzerine, oy pusulalarında şu an herhangi bir değişiklik olmayacağını kaydetti. Kaynak: YSK, cumhurbaşkanı adaylığından çekilen İnce'ye verilecek oyların geçerli sayılmasını kararlaştırdı. 

2023 Türkiye Seçim Yasakları

Resim

36 PARTİ LİSTEDE YER ALDI

Seçime girme yeterliliğine sahip partilerin listesi şu şekilde:

1- Adalet ve Birlik Partisi

2- Adalet Partisi

3- Adalet ve Kalkınma Partisi

4- Anavatan Partisi

5- Bağımsız Türkiye Partisi

6- Büyük Birlik Partisi

7- Büyük Türkiye Partisi

8- Cumhuriyet Halk Partisi

9- Demokrasi ve Atılım Partisi

10- Demokratik Sol Parti

Tam Uzaya Çıktık, LPG'ye Zam Geldi Tam Uzaya Çıktık, LPG'ye Zam Geldi

11- Demokrat Parti

12- Emek Partisi

13- Gelecek Partisi

14- Genç Parti

15- Güç Birliği Partisi

16- Hak ve Özgürlükler Partisi

17- Halkın Kurtuluş Partisi

18- Halkların Demokratik Partisi

19- Hür Dava Partisi

20- İyi Parti

21- Memleket Partisi

22- Millet Partisi

23- Milliyetçi Hareket Partisi

24- Milli Yol Partisi

25- Saadet Partisi

26- Sol Parti

27- Türkiye Değişim Partisi

28- Türkiye İşçi Partisi

29- Türkiye Komünist Hareketi

30- Türkiye Komünist Partisi

31- Vatan Partisi

32- Yeniden Refah Partisi 

33- Yenilik Partisi

34- Yeni Türkiye Partisi

35- Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi

36- Zafer Partisi