Seçim Yasakları Başladı! Seçim Yasakları Başladı!
Öcalan'ın avukatlarından Rezan Sarıca,yaptığı açıklamada, başvurularını, "4. Yargı Paketi" olarak bilinen 6459 sayılı yasanın 21. maddesine dayandırdıklarını bildirdi.



Sarıca'nın verdiği bilgiye göre, başvuruda, "4. Yargı Paketi"nin 21. fıkrasıyla Ceza Muhakemesi Kanunu'na eklenen "İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşmenin veya eki protokollerin ihlali suretiyle bir ceza hükmünün verildiğini tespit eden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kesinleşmiş kararlarından, 15 Haziran 2012 tarihi itibarıyla Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi önünde denetlenmekte bulunanlar bakımından bu kanunun 311. maddesinin ikinci fıkrası hükmü uygulanmaz. Bu durumda olanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde yargılamanın yenilenmesi talebinde bulunabilirler" geçici maddesine dikkat çekildi.

Başvuruda, "Öcalan hakkındaki mahkumiyet hükmünün Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ihlali suretiyle verildiği ve hükmün bu aykırılığa dayandığının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) kesinleşmiş kararı ile tespit edildiği" iddiasında bulunularak, "Öcalan'ın yeniden yargılama talebinin kabul edilmesi" ve CMK'nın 312. maddesi uyarınca "cezasının infazın geri bırakılması veya durdurulması" istendi.

Başvuruda, mahkemenin bu talepleri kabul etmemesi durumunda ise Anayasa'nın 152/1. maddesi uyarınca CMK'ya eklenen ve başvuruya dayanak gösterilen geçici maddedeki "15 Haziran 2012 tarihi itibarıyla" kısmının iptali için Anayasa Mahkemesine başvurması istendi.

Avukat Sarıca, "Kanuna 15 Haziran 2012 tarihinin konulması, Anayasa'daki eşitlik ilkesine aykırı. Bu nedenle, geçici 2. maddenin bu kısmının iptalini istedik" dedi.