18 Mayıs 1944 gecesi yaklaşık 400 Bin Kırım Tatarı'nın sürgün edilmesinin 69'uncu yılında Ceyhan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği yaklaşık 20 derneğin desteğiyle bir dizi anma etkinliği düzenledi.

Etkinlik kapsamında Kırım Sürgünü'nü konu alan çeşitli filmler gösterilirken fotoğraf sergisi açıldı. Kırım Sürgünü'nü anma amacıyla, dernek üyeleri 
Adana Tren Garı'nda hazırlanan yük vagonlarında sabahladı. Ceyhan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Taymaz, 69 yıl önce yaşanan acılara dikkat çekmek için böyle bir anma programı düzenlediklerini belirterek, "Biz burada Kırım Türkleri'nin torunları olarak atalarımızın yaşadığı sıkıntıları dile getirmek amacıyla burada anma programı düzenledik. Atalarımız 1944 yılında tarihteki Sovyetler Birliği tarafından toplu sürgüne tabi tutuldu. Tren vagonlarına bindirilerek balık istifi yapılarak Özbekistan, Kırgısiztan ve Sibirya'ya gönderildi. Bu sürgün sırasında, Kırım Türk'lerinin yüzde 40'ı yollarda hayatlarını kaybetti. Rusların yaptığı insanlık dışı davranışı Kırım Türkleri olarak kınıyor ve lanetliyoruz. Bunun sürgün değil bir soykırım olduğunu düşünüyoruz. Onların çektiği sıkıntıları bir nebze olsun yaşamak amacıyla bu etkinliği düzenledik" dedi.