2011 yılında bir panelde konuşan Fransalı Siyonist "düşünür" Bernard Henry Levy, Batı'nın ve uzantısı İsrail'in Tunus ve Mısır'da halkın seçtiği İslâmî partilere bakışını özetliyor.




Fransa'da yaşayan Levy daha önce de Gazze ve Lübnan'da Hizbullah'a yönelik saldırılarda İsrail'i savunan yazılar yazmış, bir anlamda ülkesinin dünya kamuoyunda aklamaya çalışan satılık bir kalem.

Levy'nin yanında da daha önce İsrail Dışişleri Bakanlığı da yapmış eski MOSSAD ajanı Livni de bulunuyor. Konuşma sırasında Levy'nin sözlerine Livni de başını sallayarak destek verdiğini gösteriyor. 



Arada geçen konuşmayı aşağıya alıyoruz;

Diyelim ki eylül ayındayız ve Mısır'da seçimler var. Varsayalım ki Müslüman Kardeşler mecliste oyların çoğunu aldı. Pozisyonunuz ne olur? Cezayir'de olduğu gibi Mısır Ordusunun Müslüman kardeşlerin iktidar olmasına engel olmasınsı kabul edermisiniz? Yoksa demokrasinin kuralları gereği Müslüman Kardeşlerin kazanmasına izin verilmeli mi? Gazze'de olduğu gibi !?

1992 Cezayir ile pozisyonum hakkında: "Seçim sürecinin kesintiye uğramasına (askeri darbeye) olumlu baktım. İslami grup GIA ve İslami Selamet Cephesi'nin iktidara gelmesi demokrasiye aykırıydı. Gazze (Hamas'ın seçimlerde galibiyeti) içinde aynı hisleri taşıyorum, benim açımdan bir demokratik askeri darbeydi.

Eğer Mısır'da Müslüman Kardeşler iktidara gelirse, seçim süreci onu gerektiriyor diyemem, bırakalım seçim süreci işlesin (diyemem) elbette ki hayır. Bir kez daha diyorum: "demokrasi sadece seçim demek değil, Barak Obama ve Montesquieu'nun deyimi ile (yaşam biçimi) bir değerdir" dolayısı ile ikisininde olması lazım!

Seçim Yasakları Başladı! Seçim Yasakları Başladı!

Eğer bilmek istiyorsanız neye inandığımı, burda bunu derken risk alıyorum: Mısır uzmanı değilim, iddia ediyorum, hepiniz gibi bende neler olduğuna bakıp düşünerek iddia ediyorum: Mısır'da esecek olan yeni hava Müslüman Kardeşler için iyi bir rüzgar olmayacak! Müslüman kardeşler durumdan faydalanmak için organize olan tek güç oldukları teorisini kabul etmiyorum.

Eğer doğru anladıysam, diyorsunuz ki Müslüman Kardeşler meşru seçimleri kazanırsa onların iktidara gelmelerini önlemek için orduyu darbeye teşvik edeceksiniz?

Onların iktidar olmaması için her türlü yola başvururum, evet!