Genelkumay Başkanlığı Şırnak-Uludere'de dün bir uzman çavuşun uzaktan kumandalı patlayıcı nedeniyle şehit olduğunu duyurdu, bugün de terör örgütü tarafından yeni bir saldırı girişimi olduğunu açıkladı.



Türk Silahlı Kuvvetleri, olayın ardından sınır dışına kaçan pkk unsurlarını takip edemedi. Bunun nedeni ise, Bakanlar Kurulu'nun yıllardır TSK tarafından pkk unsurlarının sınır ötesinde de takibine ilişkin yetkiyi, Nisan 2013'ten itibaren geri alması.

 UZMAN ÇAVUŞ MUSA SOMAY ŞEHİT OLDU

Askeri kaynakların verdiği bilgiye göre, Uzman Çavuş Musa Somay'ın şehit olduğu saldırı şöyle gerçekleşti;

Şırnak'taki askeri birliğe, sınırdan kaçakçı çıkışı olacağına ilişkin, kaçakçıların izleyeceği güzergahın da bildirildiği ayrıntılı bir ihbar geldi.

İhbarı değerlendiren Jandarma Özel Harekat mensubu bir tim bölgeye sevk edildi. Tim, Uludere Ortasu köyünün 6 km güneyinde kaçakçıların önünü kestiğinde, büyük bir patlama meydana geldi. Uzman Çavuş, bu patlamada şehit oldu.

MAYIN DEĞİL, T U Z A K...

Olayın ardından jandarmanın bölgede yaptığı incelemede, patlamanın mayından değil, daha önceden bölgeye döşenmiş, uzaktan kumandalı patlayıcılar nedeniyle gerçekleştiği ortaya çıkarıldı.

Bölgedeki pkk unsurlarının kendi aralarındaki telsiz konuşmalarından da, kaçakçılık yapılacağının pkk tarafından bilindiği, hatta ihbarın da terör örgütü tarafından bizzat yapıldığı sonucuna ulaşıldı.

SINIR ÖTESİNDEN ATEŞ AÇILDI

Askeri kaynakların verdiği bilgiye göre, hemen sınırın Türkiye tarafında gerçekleşen patlamanın ardından, bölgedeki jandarma timine, sınırın diğer tarafından ateş de açıldı. Timin ateşle karşılık vermesi sonucu, yarım saat kadar çatışma yaşandı. Ardından sınırın diğer tarafındaki pkk unsurları, iç bölgelere doğru kaçtı.

JANDARMA TAKİP EDEMEDİ

Ç Ü N K Ü...

Ancak pkk unsurları, çatışma sonrasında sınır diğer tarafında iç bölgelere kaçarken, jandarma timi teröristleri takip edemedi.

Bunun nedeninin ise, TSK'nın terörle mücadele çerçevesinde yıllardır kullanmakta olduğu, sınır ötesi sıcak takip yetkisinin Nisan 2013'te Bakanlar Kurulu kararıyla iptal edilmesi olduğu öğrenildi.

TBMM, TEZKEREYİ ONAYLADI AMA...

Askeri kaynaklara göre, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne Irak için verilen sınır ötesi takip izninin hukuki durumu şöyle;

Türk askerinin sıcak takip için Türkiye sınırlarının ötesine geçmesi için öncelikle TBMM'den izin alınması gerekiyor. 

Bu konudaki izin tezkereleri, her yıl hükümet tarafından TBMM'ye Ekim ayında gönderilip, birer yıllık sürelerle uzatılıyor.

6 Ekim 2012'de de TBMM, hükümete Irak'a sınır ötesi sıcak takip iznine ilişkin yetki verdi. Hükümet de, TBMM'den aldığı bu izin çerçevesinde TSK'yı, gerektiğinde Irak'a sınır ötesi operasyon yapmak için yetkilendirdi.

Ancak Nisan 2013'de bakanlar kurulu bir kararla, TSK'nın Irak'a sınır ötesi operasyon yetkisini iptal etti. Bakanlar Kurulu, TSK'ya sadece "istihbarat amaçlı hava keşif harekatı yapma" yetkisi verdi.

Bunun anlamı; TSK unsurları Irak sınırının ötesine ancak uçaklar ya da insansız hava araçlarıyla, havadan istihbarat elde etme amacıyla geçebiliyorlar. TSK'nın Irak sınırını karadan ise herhangi bir nedenle geçiş yetkisi bulunmuyor.

Emniyet'te  Dijital FETÖ Operasyonu 445 Polis Açığa Alındı! Emniyet'te Dijital FETÖ Operasyonu 445 Polis Açığa Alındı!

TSK'ya verilen yetkinin iptaline rağmen, hükümet Ekim ayında süresi dolan Irak'a sınır ötesi harekat izin tezkeresini bir kez daha TBMM'ye gönderdi. 10 Ekim 2013'te TBMM, yine bir yıllık süre için hükümete Irak'a sınır ötesi operasyon izni verdi.

Ancak hükümet, bu yetkiyi TSK'ya yönlendirmedi; Türk askerinin gerektiğinde Irak'a sınır ötesi operasyon yapması için Meclis tarafından verilen izin, hükümette bulunuyor. Ancak hükümet, bu yetkinin kullanılması için TSK'ya yetki vermiş değil.

PKK, 2014'LE BİRLİKTE HAREKETLENDİ

Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, PKK 2014'den bu yana bölgede çok hareketlendi.

10 Ocak, 17 Şubat, 21 Şubat, 22 Şubat, 24 Şubat ve 03 Mart 2014 tarihlerinde Türkiye-Irak sınırı Beyaz T. Üs Bölgesi-Karaçalı bölgesinde birbiri ardına TSK unsurlarına saldırılar düzenlendi.

Hürriyet'e bilgi veren askeri kaynaklar, pkk'nın 9 ayrı seferde düzenlediği saldırıların nedeni konusunda da şu değerlendirmeyi yaptılar;

"ULUDERE'DE KAÇAKÇILIĞI pkk YÖNLENDİRİYOR"

"Uludere bölgesinde yapılan kaçakçılık bizzat pkk tarafından yönetiliyordu. Ancak Uludere olayının ardından, güvenlik güçleri bölgede kaçakçılığa karşı önlemleri arttırdılar. Bu da pkk'nın ciddi gelir kaybına yol açtı. Şimdi terör örgütü, yaptığı bu saldırılarla hala varlığını göstermeye çalışıyor". 

"ASIL HEDEF YOL MU?"

Yine askeri kaynaklara göre, bölgede pkk'nın hareketlenmesinin ardındaki bir diğer neden ise, bölgede yoğun şekilde devam eden yol çalışması. Yolun bitmesi halinde, güvenlik güçlerinin bölgedeki müdahale hızının artacağını öngören pkk, saldırılarla yol inşaatını engellemeye çalışıyor. (Kaynak: Hürriyet)

BOMBA UZAKTAN KUMANDALI

Genelkurmay ayrıca yaptığı açıklamada, 6 Mart günü, uzman çavuş Musa Somay'ın yola tuzaklanan iki adet el yapımı patlayıcının bölücü terör örgütü mensuplarınca uzaktan komutalı olarak patlatılması sonucu şehit olduğunun da tespit edildiğini resmen açıkladı.

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre bu saldırının da pusu olduğu, askerlerin kaçakçılık ihbarıyla bölgeye çekildikleri bildirildi. Kaynaklar, nisan 2013'de biten yetki nedeniyle Irak topraklarında sıcak takip yapılamadığını kaydetti.

"MAYINA BASTI" DENMİŞTİ

Sınırdaki güvenlik yolunda devriye görevi yapan Çakırsöğüt Jandarma Tugay Komutanlığı'nda görevli Uzman Çavuş Musa Sumay'ın, PKK'lıların araziye döşediği mayına bastığı, mayının infilak etmesi üzerine ağır yaralanan Sumay, helikopterle kaldırıldığı Şırnak Asker Hastanesi'nde şehit olduğu açıklanmıştı.