Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı son genelge, adeta devletin cezaevlerindeki uygulamalarının başarısızlığının itirafı oldu yorumları yapıldı.


"Tecrit fayda etmedi, örgüt bağınızı koparamadık" denilen genelgenin ardından cezaevlerinde kitap, dergi, gazete gibi yayınlar için "abone olma" zorunluluğu getirildiği belirtildi. Ancak abone olunan Azadiya Welat gazetesinin buna rağmen verilmediği bildirildi. 

İç Anadolu'da bulunan cezaevlerinden TUHAD-FED Ankara Temsilciliği'ne gönderilen faks ve mektuplarda devletten itiraf gibi genelgenin yayınlandığı ortaya çıktı. Amasya, Nevşehir, Afyon, Sincan 2 Nolu F Tipi, Sincan Kadın ve Eskişehir gibi cezaevlerinde idarelerin siyasi tutsaklara yönelik yeni bir genelge yayınladığı bildirildi. 

'TECRİT FAYDA ETMEDİ'
Genelge denilerek tutsaklara verilen kağıtlarda şöyle yazdığı belirtildi: "Tecrit fayda etmedi, örgüt bağınızı koparamadık. O yüzden dışarıdan gelen süreli, süresiz yayınların ziyaretçi yoluyla gelişi yasaklandı. Okumak istiyorsanız bizim ayarladığımız, size gelen her yayına abone olacaksınız. Ancak o şekilde alabilirsiniz."

ABONE OLUNAN GAZETE VE DERGİLER VERİLMİYOR
Görüşe giden hükümlü ve tutukluların yakınları da gergin olduklarını aktardı. Hiçbir kitabın verilmediği Nevşehir Cezaevi'ndeki hükümlü ve tutuklular, idarenin belirttiği gibi gazetelere dergilere abone olmalarına rağmen bunların kendilerine verilmediği de gelen bilgiler arasında. 

TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLER: SAĞDUYUMUZA RAĞMEN SABRIMIZ SINANIYOR
TUHAD-FED Ankara Temsilcisi Hava Özcan, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'ne bu genelgenin kaldırılması çağrısında bulunarak, "Bu uygulama cezaevlerine dönük bir provokasyondur. Tutsaklar 'Kimse bizim sabrımızı ölçmesin. Burada büyük bir sabırla, iradeyle sağduyulu yaklaşmaya çalışıyoruz' diyor" ifadelerinde bulundu. 

"Cezaevleri ticarethane gibi yürütülüyor" diyen Özcan, şöyle konuştu: "Yayınlar konusunda da aynı yaklaşım var. Ailelerin gönderdiği ihtiyaç kolileri verilmiyor. Tutsaklar kantinden almaya zorlanıyorlar. Kantinde satılanlar varsa dışarıdan gönderildiğinde alınmıyor. Kantindeki fiyatlar ise dışarının kat be kat üstünde. Bizler kaygılıyız. Bu uygulamaların kimseye bir şey kazandırmayacağı gibi, cezaevlerinde de sıkıntıların yaşanmasına neden olabilecek bu genelgenin kaldırılmalı."

Öte yandan İHD Ankara Şubesi Cezaevi Komisyonu'ndan avukatlar da Nevşehir Cezaevi'ndeki siyasi tutsakları ziyaret etti. Ziyarette görüşülen Hasan Öğüt ve Lokman Laçin adlı tutsakların verdiği bilgilere göre ortaya çıkan ihlaller ise şöyle sıralandı: 

- Dışarıdan koli ya da kargo yoluyla gönderilen dergiler verilmiyor.

- 7 kişi olan siyasi tutsak, müşahededen bozma, basık bir odada kalıyor. Tamamı 20 yılın üzerinde tutsak oldukları için odanın sağlık açısından sıkıntı yarattığı ancak yer olmadığı gerekçesiyle bu yönlü talepleri idare tarafından reddedildi.

- Kısa süren Kobanê için yapılan açlık grevi sonrasında tutsaklara verilen disiplin cezaları hukuki süreç bitmediği halde gerekçe gösterilerek sevk taleplerinin reddedilerek 2 ay sosyal faaliyetten men cezası verildi.

- İdareyle yapılmak istenen görüşmelerin ise yeni gelen müdürün "askeri düzende ayakta görüşme" dayatmasına karşı tutsakların bunu kabul etmemesi nedeniyle yapılamıyor. 

Seçim Yasakları Başladı! Seçim Yasakları Başladı!

- Gelen kıyafetlerin, çamaşırların verilmediği cezaevindeki kantinde satılanların ise sağlık açısından sıkıntılı olmasına rağmen idare bu uygulamayı dayatıyor. 

- Mehmet Demir adlı tutsak hakkında hastaneye sevki reddettiği için "memura hakaret ve direnme"den ceza davası açıldığı, ancak yapılan duruşmada olay günü aynı yerde bulunmayan memurların varmış gibi gösterildiği ortaya çıktı. Söz konusu dava, bu şekilde 9 Aralık'ta karara bağlanacağı belirtildi.