Alah'ın her günü gürültü kirliliği ve anlamını yitirmiş,birbirine karışmış yüksek ses terörizmine gittikçe artan bir şekilde muhtap ediliyoruz.



Sabahın 05.30'unda başlayan sözde temizlik amaçlı kurbanlık yada iğdiş edilen öküzlerin böğürmesine benzeyen temizlik aleti sesi ile başlayan bu terörist işgal 07.00 a kadar sürüyor.
07.00'dan sonra ambulans ve özellikle trafik polisi arabalarının sesleri polisimizin maşallahı var anonslardan öyle bir bağırıyorlar ki birden bire amerikan filimlrinin başğlangıcında metro goldwnmayer kuşağı yazısı içindeki arslan aklıma geliyor,argonun tüm stresini ilmek ilmek işledikleri bağırmaları konuştuklarını da anlamsıız kılıyor, ne dedikleri asla anlaşılmııyor, Esedullâh mübarekler,bu terör 24 saat ne uyuyan biliyorlar ne hasta, bu memurlarmzın dokunulmazlıklarımı var acaba?


Kavurucu sıcakların verdiği rahatszlıklara birde düğün,nişan,sünnet nümayişleri arabalardan habire çkarlan datdiri dat dat korna sesleri,her hafta sonu yeniden açlan yada,kampanya duyurusunu davulla zurnayala,ses düzenleriyle insanların ve cümle bitki ve hayvanatın huzurunu ve ruh sağlığıını iğfal eden,beynimize tecavüz eden,bizi sürekli stresli hale getiren,hastalıklarımızın devamına sebep olan rezil işgale yasaklandığı halde bilerek emniyetin izin verdiği polisin gözünün önünde modifiye araçları ile acayip seesler çkaran,hız denemesi yapan patinaj üzeine patinaj çeken,acılıı arabesk parçalarını serenad malzemesi olarak kullanan ve tüm mahalleye ezberleten abilerim,ablalarım (polisimiz bunları görmezden gelir,gariban sabah namazında karaman'a adım atar arabasıyle namazdan sonra çay ile yerim diye bir simit fırınına gider ters parkettin diye sabahın köründe bağırlar ,çevremde en az dört  tane uzun zamandr ters parketmiş araba var dediğinizde,hem üzerinize küfrederek çullanırlar,hemde ben sadece seni gördüm diye ceza yazıp görevli memura hakaretten ayrca mahkemeye verirler,gözaltna bir alırlar,her türlü psikolojik baskı ile yüzyüze koyarlar, avukatınız geceyi sizinle birlikte nezarette geçirmek zorunda kalır ertesi gün ancak akşama doğru serbest kalırsınız,parmak sallamalar,küfürler bonus olarak verilir,mahkemede yüksek rakamlarda ceza alırsınız ve süreç uzar gider...)
Öğleden Sonra İse: Hiç bir şekilde şehir planlaması yapılmamış bu çarpıık kentde eğlence yerleri ve kafelerdeki canl müzik terörizmi ile siniriniz ve rahatszlklarnz ayyuka çkar,yine esedullah türk polisimizin eğitici ve öğretici naraları,bir günümüz böyle geçiyor,bu hengameden sağlıklı yaşam ve sağlklı bir toplum çıkarmı?

Gürültünün İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri

Gürültü herkesi etkileyen bir sorundur. Yüksek gürültü seviyesi olan ortamlarda, uzun süre bulunan kişilerde, kalıcı işitme eşiği değişimleri olduğu bir çok araştırmacı tarafından saptanmıştır. Daha düşük seviyeler ya da kısa süreli etkilenmelerde, işitme duyusuna yönelik belirgin bir zararın saptanması çok kolay olmasa da, gürültünün insan sağlığı, davranış biçimi ve mutluluğu üzerindeki olumsuz etkileri belirlenebilmektedir.Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından 1996 yılında yayımlanan bir raporda aşağıdaki tabloda verilen tespitler elde edilmiştir.

 

Gündüz (Leq) (dBA)

Etki

55-60

Gürültü rahatsız eder

60-65

Rahatsızlık belirgin bir şekilde artar

65 üzeri

Davranış biçiminde engellemeler oluşur, gürültü kaynaklı zararlı semptomlar oluşur

 

Gürültünün fiziksel etkileri

Gürültünün işitme duyusunda oluşturduğu olumsuz etkilerdir. Geçici ve kalıcı olarak iki bölümde incelenebilir. Geçici etkilerin en çok karşılaşılanı geçici işitme esiği kayması ve duyma yorulması olarak bilinen işitme duyarlılığındaki geçici kayıptır. Etkilenmenin çok fazla olduğu ve işitme sisteminin eski özelliklerine kavuşmada tekrar gürültüden etkilendiği durumlarda işitme kaybı kalıcı olmaktadır.

Gürültünün fizyolojik etkileri

Bunlar insan vücudunda oluşan değişikliklerdir. Başlıca fizyolojik etkiler; kas gerilmeleri, stres, kan basıncında artış, kalp atışlarının ve kan dolaşımının değişmesi, göz bebeği büyümesi, solunum hızlanması, dolaşım bozuklukları ve ani reflekslerdir.

Gürültünün psikolojik etkileri

Emniyet'te  Dijital FETÖ Operasyonu 445 Polis Açığa Alındı! Emniyet'te Dijital FETÖ Operasyonu 445 Polis Açığa Alındı!

Gürültünün psikolojik etkilerinin basında ise; sinir bozukluğu, korku, rahatsızlık, tedirginlik, yorgunluk ve zihinsel etkilerde yavaşlama gelir. Ani olarak yükselen gürültü düzeyi insanlarda korku oluşturabilmektedir.

Gürültünün performans üzerine etkileri

Gürültünün is verimini azaltması ve işitilen seslerin anlaşılmaması gibi görülen etkileridir. Konuşmanın algılanabilmesi ve anlaşılabilmesi türünden fonksiyonların engellenmesi, büyük ölçüde arka plan gürültüsünün düzeyi ile ilgilidir. Gürültünün is verimliliği ve üretkenlik ile ilgili etkileri konusunda yapılan çalışmalar karmaşık islerin yapıldığı ortamın sessiz, basit islerin yapıldığı ortamların ise biraz gürültülü olması gerektirdiğini göster mistir. Özetle ortamda belli bir iş ya da fonksiyon için belirlenen arka plan gürültüsünün fazla olması durumunda is verimliliği düşmektedir.

 

Gürültü Derecesi

Etkilenme Aralığı (dBA)

Sağlık Üzerine Etkileri

1.Derecedeki gürültüler

30-65

Konforsuzluk, rahatsızlık, öfke, kızgınlık, uyku düzensizliği ve konsantrasyon bozukluğu.

2.Derecedeki gürültüler

65-90

Fizyolojik reaksiyonlar; kan basıncı artışı, kalp atışlarında ve solunumda hızlanma, beyin sıvısındaki basıncın azalması, ani refleksler

3.Derece gürültüler

90-120

Fizyolojik reaksiyonlar, baş ağrıları.

4.Derece gürültüler

120-140

İç kulakta devamlı hasar, dengenin bozulması

5.Derece gürültüler

>140

Ciddi beyin tahribatı, kulak zarının patlaması