Tüketiciden haksız şekilde 30-35 TL arasında alınan sayaç değiştirme bedeline İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi ‘dur’ dedi. Mahkeme kararında, tüketiciden habersiz değişim yapılamayacağı belirtildi.




İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi, hakem heyetinin sayaç bedelinin iadesine yönelik kararını onayladı. TBMM Dilekçe Komisyonu’nun 02.03.2012 tarihli kararından yaklaşık iki yıl sonra sayaç değişiminden ücret alınamayacağı yönündeki düzenleme hayata geçirilmiş ve Ocak 2014 itibariyle de değiştirilen elektrik sayaçlarından tüketiciye fatura çıkarılmayacağı kararı alınmıştı.

FATURAYA 30-35 TL
Konuya ilişkin açıklama yapan Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği (TÜBİDER) Başkanı Fuat Engin, bu tarihten önce değiştirilen sayaçlardan 30-35 TL faturalara yansıtılan sayaç değiştirme ücretlerinin tüketiciler açısından mağduriyete yol açtığını, tüketicilerin elektrik dağıtım şirketlerinin keyfiyetine teslim edildiğini söyledi. Engin, “Yine bu durum firmalar için haksız kazanç kapısına dönüştürüldü” dedi.

100 BİNLERCE SAYAÇ
EPDK’nın da bu duruma duyarsız ve seyirci kaldığını belirten Fuat Engin, şöyle devam etti: “Geçen süre içerisinde elektrik dağıtım şirketlerinin 35 TL civarındaki haksız kazanç sağlayan uygulamasına karşı tüketiciler hak arama mücadelesi başlatmış ve bu mücadele de artarak devam etmektedir. Tüketicinin bilgisi dışında değiştirilen yüz binlerce elektrik sayacından alınan ücretler nedeniyle yaşanan mağduriyetler sonucu, çok sayıda tüketici şikâyeti üzerine, Bu haksız uygulamaya karşı hak arama mücadelesi sonuç vermeye başlamıştır.

Tüketici sorunları hakem heyetlerine başvurular yapılmış, Kadıköy Tüketici Sorunları Hakem Heyeti sayaç değişim bedelinin haksız kazanç elde etmeye yönelik uygulamasına ‘dur’ dediği kararın gerekçesinde, haksız şart oluşturduğu, sayacın değiştirilmesine yönelik tüketicinin bilgilendirilmediği ve değişim sırasında durumun tutanakla tespit edilmediği ve tüketicinin sayaç değişimi sırasında bulunmasının sağlanmadığı belirtilerek, söz konusu durumun, tüketicinin korunması ve menfaatlerinin gözetilmesi hususu dikkate alındığında, tüketicinin ekonomik çıkarlarını zedeler nitelik taşıdığı görülmektedir tespitine yer verilmiştir.”

33.75 TL tutarında alınan sayaç bedelinin iadesi kararının iptalini elektrik dağıtım şirketinin tüketici mahkemesine taşıdığını kaydeden Engin, şöyle konuştu: “İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi AYEDAŞ’ın (Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş.) başvurusunu reddederek hakem heyetinin sayaç bedelinin iadesine yönelik kararını onaylamıştır. AYEDAŞ’ın, kararın iptal talebini değerlendiren İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi gerekçeli kararında, ‘Öncelikle yapılacak bakım ve sayaç değişiminin tüketiciye bildirilmesi gereklidir. Bu işlemde de tüketici haberdar edilmemiştir. Bu nedenle de haksız uygulamayla ilgili hakem heyeti kararının iptali için AYEDAŞ’ın açtığı davanın iptali gerekmiştir’ hükmüne yer verilmiştir.”

Kamu Çalışanları İçin İdari İzin Kararı Kamu Çalışanları İçin İdari İzin Kararı

TÜKETİCİ HAKKINI ARASIN
TÜBİDER Başkanı, dernek olarak, tüm tüketicileri elektrik dağıtım şirketlerinin haksız uygulamalarına karşı, hak aramaya ve bilgisi dışında haksız bir biçimde elektrik sayacı değiştirilmesi ile bedel almalarına karşı itirazda bulunmaya, itirazın reddedilmesi durumunda ise Hakem Heyetine başvurmaya çağırdıklarını söyledi.

Haksız kazanç 74 milyon lira
Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Sekreteri Mehmet İmrek, eski manuel elektrik sayaçların abonelerin bilgisi dışında, rızası olmadan ve onayı alınmadan elektrik dağıtım şirketlerince değiştirildiğini belirterek, “Burada değiştirilen manuel sayacın yeni, periyodik kontrolü yapılmış olsa dahi keyfi ve dikte edici uygulama ile kalitesi tartışmaya açık elektronik sayaçlarla değiştirilerek sayacın değerinin üzerinde bir bedel ile abonelere fatura edildiği kuşkularımız ilgililer tarafından açıklanamamıştır” dedi. Tek fazlı bir elektronik sayacın ortalama fiyatı 25 TL iken, dağıtım firmalarının bu fiyatların üzerinde faturalar tahakkuk ettirdiğini kaydeden İmrek, şöyle konuştu: “Zira Tüketici Hakem Heyeti kararı ve Tüketici Mahkemesi kararında da görüleceği üzere dava konusu sayacın bedeli 33.75 TL olarak belirtilmektedir.

AYEDAŞ’ın tahminen 2.2 milyon abonesi olduğunu düşünürsek haksız ve hukuksuz olarak alınan bedellerin toplamının tahminen 74.25 milyon TL olduğunu bunun da 2014 yılı içerisinde kasasından çıkması beklenen bir para olduğu gerçektir. Bu yargı kararları doğrultusunda EPDK’nın da tüketicilerin zaman kaybını önlemek için bu paraların ödenmesi kararını alması gerekir. Aksi takdirde Tüketici Hukuku Enstitüsü olarak tüketicilerin yargıya başvurmalarını kolaylaştırmak için telkin ve tavsiyede bulunacağımızı belirterek örnek dilekçelerini de hazırlayıp tüketicilere vereceğimizi hatırlatmak isteriz.”