BİR Ç.ŞLİ YAMYAMLARIMIZ EKSİKTİ! BİR Ç.ŞLİ YAMYAMLARIMIZ EKSİKTİ!

Evcil'in kara parasını Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz aklamış!


Erol Evcil'in kara para aklama davasında, Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz'ın da ceza aldığı ortaya çıktı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, o dönemde BDDK Murakıbı olan Beyaz'a 'örgüte bilerek ve isteyerek yardım ve yataklıktan' 10 ay hapis cezası verdi.

Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'nın para kasası olduğu iddia edilen Erol Evcil'in kara para aklama davasında suç ortağı çıktı. İstanbul 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi geçen yıl haziranda kara para aklama davasında verdiği kararda; Erol Evcil 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, kara para aklamak ve nitelikli dolandırıcılık' suçlarından 15 yıl hapisle, Nilüfer Turizm'in sahibi Hüseyin Kayapalı'nın ise 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, kara para aklamak, nitelikli dolandırıcılık ve mermi bulundurmak' suçlarından 15 yıl 10 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti. Sanıklar arasında yer alan Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz ise 'örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dâhil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım ettiği' gerekçesiyle 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yolsuzluğu araştırmadı, yardım etti
Mahkeme, Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz'ın o dönem BDDK Yeminli Murakıbı olduğunu, yolsuzluğu araştırmak yerine örgüte yardım ederek menfaat elde ettiği yönünde karar verdi. Beyaz, kendini "2004'te EREĞE Metal, TMSF bünyesinde bulunan Sivas Demir Çelik'i alma girişiminde bulundu, yaklaşık 6 milyon 200 bin dolar TMSF'ye yatırdı. Paranın kaynağı hususunda şüphe üzerine araştırma ile görevlendirildim. Paranın kaynağı ile ilgili teferruatlı rapor hazırladım" şeklinde savundu.

Kayapalı'dan 3 milyar ve şoför tahsisi
Dava dosyasındaki belgelere göre; kara paralara en konduğunda Ahmet Beyaz'ın Erol Evcil ve Nilüfer Turizm'in sahibi Hüseyin Kayapalı'ya çeşitli yardımlarda bulunduğu görülüyor. Dava dosyasına giren bilgilere göre; örgüt üyesi Mehmet Atak'ın o dönem Ahmet Beyaz ile İstanbul'da buluşmaya gittiği, yapacağı harcamalar için Hüseyin Kayapalı'nın talimatıyla kendisine 3 milyar lira ve bir şoför tahsis edildiği belirtildi.

Maliye dahil kim varsa aramış
Örgüte ait paralara mahkeme tarafından tedbir konması ve hesap uzmanları tarafından inceleme başlatılmasının ardından örgütün irtibata geçtiği Ahmet Beyaz, teknik takibe takılan görüşmelere göre; örgüt üyesi Mehmet Atak'a korkulacak herhangi bir şey olmadığını, Maliye dahil her yerle görüştüğünü, kendisinin İstanbul'a gidip Erol Evcil ve Hüseyin Kayapalı ile görüşeceğini, inceleme konusunda cumhuriyet savcısı ile görüşeceğini belirttiği dosyada yer aldı. 

Tüm mal varlıklarına tedbir konmuştu
İstanbul 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi, 220 sanıklı davada sanıkla ait olan aralarında Nilüfer Turizm'im de bulunduğu 19 şirketin tüm gelirlerine tedbir konmasına karar vermişti. Mahkeme, Evcil ve Kayapalı'nın tüm taşınır ve taşınmazlarına, kara, deniz veya hava ulaşım araçlarına, banka veya mali kurumlardaki tüm hesaplarına da tedbir konmasına hükmetmişti.