İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü TBMM'de! İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü TBMM'de!

27 Eylül 2014 Cumartesi günü önlisans mezunları sınava girecek. 28 Eylül Pazar günü ise Ortaöğretim seviyesi kpss sınavına girecektirler.





Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ortaöğretim ve ön lisans giriş belgeleri erişime açıldı
ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 27 Eylül cumartesi Sabah ön lisans düzeyinde, 28 Eylül pazar sabah ortaöğretim düzeyinde yapılacak olan 

KPSS ortaöğretim ön lisans sınavına başvuran adayların, sınavlara girecekleri bina ve salonlara atanma işlemleri tamamlandı.

Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren giriş belgesini, T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM'nin 

https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinecek. Adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafının bulunacağı giriş belgesinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına özen göstermesi gerekiyor.

Adaylar, internetten edinecekleri bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulunduracak. Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM'nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret bulunmaması gerekiyor. Sınava giriş belgesini (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacak. Sınav gününden önce adayların sınava girecekleri binayı, adres bilgisini teyit etmek, ulaşımını ve ulaşım süresini öğrenmek amacıyla gidip görmeleri yararlarına olacak.

Adayların sınavdan en az 1 saat önce sınava girecekleri binanın kapısında hazır bulunmaları ve giriş belgesinden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunludur. 

Askerlik görevini ifa eden er veya erbaşlar ile askeri öğrenciler için askeri kimlik belgesi, tutuklu veya hükümlü adayların bu durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmi belge, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait pembe veya mavi kartlar özel kimlik belgesi olarak kabul edilecek.

Bunların dışındaki sürücü belgesi, meslek kimlik kartları gibi diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacak. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanıyabilmelerini sağlayacak, sınav görevlilerinde adayı tanımada tereddüt oluşturmayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. kimlik numarası bulunması, pasaportun süresi geçerli olması gerekiyor.

Üzerinde soğuk damga, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanımasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecek. Sınav günü sınav görevlilerinin, fotoğrafından adayın kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde, adayı sınava almayabileceği veya adayın sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurması gerekiyor. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacak; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacak.


Adaylar sınava, ÖSYM'nin ''http://ais.osym.gov.tr'' internet adresinden, her oturum için ayrı ayrı edinecekleri sınava giriş belgeleri ve nüfus cüzdanı/pasaport ile girecekler.   

2014 KPSS SINAV TARİHİ
27.09.2014 Önlisans KPSS Sınavı
28.09.2014 Ortaöğretim KPSS Sınavı

2014 KPSS KONU DAĞILIMLARI

Toplam soru : 12

Genel Yetenek (60 soru) : Matematik+Türkçe

Matematik (30 soru)

Sayısal ve mantıksal akıl yürütme becerilerine yönelik sorulardan oluşacaktır.(Muhakeme)

Türkçe(30 soru)

Sözel akıl yürütme ve dil bilgisi,yazım kuralları ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır.(muhakeme)

Her iki sınavda da mantık sorularına ağırlık verilecektir.

Genel Kültür (60 soru)Tarih+Coğrafya+Vatandaşlık+Güncel Konular 

Coğrafya (18 soru)

Türkiye'nin ekonomik özellikleri 13 soru

Türkiye'nin fiziki özellikleri 7 soru 

Türkiyenin beşeri özellikleri 5 soru

Tarih (27 soru) 

Selçuklu devleti ve öncesi Türk Devleti 3 soru

İnkılap tarihi 12 soru 

Osmanlı devleti 9 soru

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi 3 

Vatandaşlık Bilgisi (9 soru)

İdare hukuku 3 soru

Anayasa

Hukukun temel kavramları ve medeni hukuk 3 soru

Güncel Konular (6 soru) 

2014 KPSS'YE KİMLER BAŞVURABİLİR? 

KPSS'Yİ, KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI adı ile hayatımıza ortak olan sınav sistemi diye adlandırabiliriz basit olarak. Kamu kurumlarında göre alacak personel adaylarına uygulanan bu sınav kendi içinde çeşitlilik göstermektedir. ÖRN: KPSS-A KPSS-BKPSS, genel yetenek, genel kültür, istatistik, kamu yönetimi, anayasa gibi kollardan oluşur. Elbette KPSS'de bu kolların hepsinden sorumlu değilsiniz şöyle ki; başvuracağınız alan adına yeterli olacak bölümlerden sorumlu tutulursunuz. Lise ve üzeri eğitim derecesine sahip yani bu derecelerle mezun olan herkes bu sınava başvurusunu yapabilir.

KPSS A-B VE C GRUBU KADROLAR: KPSS A grubu kadrolar mesleğinizle ilgili yönlendirmede karşınıza çıkmaktadır. Meslek dışında ilk kez bir kamu kuruluşuna başvurmak isteyen adaylar B ve C kadrosuna göre sınıflandırılmaktadır.    
KPSS A GRUBU KADRO: Bakanlıklar,başbakanlık,genel müdürlük düzeyindeki alanlardan oluşur. Bu sınav sonucunda kurumların kendine özel uyguladığı sınavlara ek olarak adaylar tabi tutulur. KPSS A grubu kadrolar üniversite mezunları için geçerlidir diyebiliriz.Eğer bir kamu kuruluşunda çalışmak istiyorsanız Kamu personeli seçme sınavına muhakkak girmelisiniz daha sonra az önce belirttiğim gibi kurumların kendine has sınavlarına tabii tutulacaksınız.  
KPSS B VE C GRUBU KADROLAR: KPSS A grubu dışında kalan kadrolar diye nitelendirebiliriz. Lise mezunu ve dengi okullar bu gruba göre kadrolaşmayacaktık. Bu kadro için şartlar daha farklıdır; askerlik,sicil kaydı,sağlık,suç durumu vs… Belirli bir taban puanı yoktur. Genel dereceye göre ve kurumların alımına göre başarı durumu belirlenir. Örneğin geçtiğimiz dönemlerde 78 ile yapılan atama bu dönem 69 ile belirlenebilir,bu genel başarı durumuna bağlıdır.
 
KPSS, Genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ve KPSS A grubu olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Örnekleyecek olursak mühendis olmak isteyen bir arkadaşımızın genel kültür ve genel yetenek testlerini cevaplamasını onun için yeterlidir. Fakat öğretmen adayı bir arkadaşımızın ek olarak eğitim bilimleri testini cevaplaması şarttır. 

2014 Ön Lisans KPSS

Sadece cumartesi sabah oturumuna girecek adaylar 40 TL, cumartesi  sabah oturumu ile birlikte diğer üç oturumdan herhangi birine de girecek adaylar  80 TL; tüm oturumlara girecek adaylar 160 TL ödeme yapacaklar

Sınava katılmak isteyen adaylar, kılavuz ile aday başvuru formuna  başvurma süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden ulaşabilecek. Kılavuz  dağıtımı ve satışı yapılmayacak. Kılavuzda, başvurma, sınav, değerlendirme ve  yerleştirme ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer alacak. Adayların bu kılavuzu  dikkatle incelemesi ve başvurularını tamamladıktan sonra süresi içinde ÖSYM'nin  "http://ais.osym.gov.tr" internet adresinden bilgilerini kontrol etmesi  gerekiyor.   

Yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından alınmış diplomaların  denklik işlemlerinde uyulacak usul ve esasları belirleyen "Yurt dışı Yüksek öğretim  Diplomaları Denklik Yönetmeliği" ile Yüksek öğretim Genel Kurulunun 1 Nisan 2013  tarihli kararı uyarınca yurt dışında alınan diplomaların denkliğinin kabul  edilebilmesi için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına Öğretmenlik Meslek Bilgisi  alanında başvuran adaylardan, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca haklarında  sınava girme kararı alınanların, KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı'na girme  zorunluluğu bulunuyor. Bu durumdaki adayların da KPSS'ye, kılavuzdaki kurallara  uygun olarak başvurması gerekiyor.

Sınav sonuçları sınav tarihinden itibaren iki yıl; ancak öğretmen  adayları için KPSS'de elde edilecek puanın geçerlilik süresi bir yıl olacak. Bu  süreler içinde yeni bir sınavın yapılamaması durumunda, sınav sonuçları, bir  sonraki sınava kadar geçerli olmaya devam edecek. 14 Mayıs 2014 tarihinden sonra  lisans düzeyinden mezun olan ve lisans düzeyinden KPSS'ye girmeyip KPSS'ye  orta öğretim veya ön lisans düzeyinden giren adayların takip eden KPSS B grubu  lisans sınavına girmeleri halinde, KPSS ortaöğretim veya önlisans sınav sonuçları  sona erecek; takip eden KPSS A grubu sınavına girmeleri KPSS ortaöğretim veya  önlisans sınav sonuçlarını etkilemeyecek. 

2014 KPSS'NİN GEÇERLİLİK SÜRELERİ

Sınav sonuçları sınav tarihinden itibaren iki yıl; ancak öğretmen adayları için KPSS'de elde edilecek puanın geçerlilik süresi bir yıl olacak. Bu süreler içinde yeni bir sınavın yapılamaması durumunda, sınav sonuçları, bir sonraki sınava kadar geçerli olmaya devam edecek. 14 Mayıs 2014 tarihinden sonra lisans düzeyinden mezun olan ve lisans düzeyinden KPSS'ye girmeyip KPSS'ye orta öğretim veya ön lisans düzeyinden giren adayların takip eden KPSS B grubu lisans sınavına girmeleri halinde, KPSS orta öğretim veya ön lisans sınav sonuçları sona erecek; takip eden KPSS A grubu sınavına girmeleri KPSS orta öğretim veya ön lisans sınav sonuçlarını etkilemeyecek.