Kocabıyık, Borusan Holding'in 2012 yılı performansı ve 2013 vizyonunun açıklandığı yıllık 8’inci, kamuoyu bilgilendirme toplantısında, dünya ekonomilerindeki gelişmelere değinerek konuşmasına başladı. Geçen yıl, gelişmiş ülke pazarlarında süregelen sorunların devam ettiğini ve daralan talep nedeniyle gelişmekte olan ülke ekonomilerinin dünya büyümesine katkısının azaldığını hatırlatan Kocabıyık, yeni yılla beraber de AB için Güney Kıbrıs’ın, daha da ciddi bir sıkıntı kaynağı olarak gündeme geldiğini ve AB’de sorunların bitmediğini belirtti. Türkiye’nin, 2012 yılında Merkez Bankası ve hükümetin öngördüğü şekilde soğuyarak kontrollü bir iniş senaryosu gerçekleştirdiğine işaret eden Kocabıyık, “Son yıllarda yaşamış olduğumuz güçlü büyüme ivmesini biraz kaybetmiş olsak da, ülkemizin, bu koşullar altında mutlu olmamız gereken bir performans sergilediğini düşünüyorum” dedi.

2030'da tam otomatik bir aracı piyasaya sürecek 2030'da tam otomatik bir aracı piyasaya sürecek

“TÜRKİYE LİDERLİK GÖSTERİYOR”

Kocabıyık, Türkiye’nin, bugün yürütmekte olduğu mali disiplin programları, başarılı özelleştirmeler, vergi sisteminin yapılandırılması ve ek kaynak yaratmaya yönelik uygulamalar ile başarılı bir ekonomi yönetimi stratejisine sahip olduğunu kaydetti. Bu stratejinin olumlu sonuçlarının 2013'te de alınmaya devam edeceğini öngördüklerini açıklayan Kocabıyık, “Buna karşılık, 2013 yılı, asıl siyasi ve toplumsal cephede yaşanan ve besbelli ki arkası gelecek olan gelişmelerle ülkemiz için güçlü bir milat olacak. Açık ve net bir biçimde ifade etmek istiyorum ki, Türkiye güçlü vizyonu ve buna bağlı özgüvenli ama aynı ölçüde akılcı politikaları ile tüm dünyada fark yaratıyor” dedi.

“İSRAİL’İN ÖZRÜ GÖSTERİYOR Kİ TÜRKİYE’NİN, BÖLGENİN YAPILANDIRILMASINDA BÜYÜK ROLÜ OLACAK”

Bu politikalarla sonuç alındığını ve içinde bulunduğu coğrafyanın yeniden şekillenmesinde güçlü bir liderlik gösterdiğini dile getiren Kocabıyık, “İç politika alanında önümüzde yeni anayasa yazım çalışmaları ve başkanlık sistemi dâhil siyasi ve idari düzenimize dair tartışmalar var. Bu tartışmaları, tüm Türkiye olarak kendimizi kırmızı çizgilere kilitlemeden, ortak bir akıl arayışı içinde yürütmemiz gerektiğini düşünüyorum. Gecikmeli olarak da olsa İsrail’den gelen özür gösteriyor ki, Türkiye’nin bölgenin yapılanmasında çok daha büyük bir rolü olacak. Avrupa Birliği ile müzakerelerdeki tıkanıklıkların aşılması da, ülkemiz için çok önemli bir gelişmedir. Aynı şekilde, Güney Kıbrıs’ın içinde düştüğü fiili iflas durumu, Kıbrıs sorununun çözümü için büyük bir fırsat sunmaktadır” dedi. Kocabıyık, bütün bunların da ötesinde, 2013'te kuşkusuz Türkiye'nin önündeki en önemli ve tarihi sınavın, kırk yıldır süren on binlerce insanın canına mal olan, maddi ve manevi olarak tüm insanların doğrudan hayatını etkileyen iç çatışma ortamını sona erdirecek kalıcı bir çözüm oluşturmak olacağını söyledi.

“SON BEŞ YILDA 1.2 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE YATIRIM YAPTIK”

Borusan Grubu olarak, içinde bulundukları koşulları zorlayarak son 5 yılda 1.2 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi. Kocabıyık, sadece 2012’de gerçekleştirdikleri yatırım tutarının 352 milyon dolar olduğunu belirterke, “Bu sayede bugün toplam istihdamımız 7 bin kişiyi aştı. Bu yıl da grubumuzun uluslararası platformlarda gücünü artıracak, şirketlerimizi bölgesel ve küresel oyuncu yapacak önemli stratejik adımlar atmaya devam edeceğiz” dedi. Küreselleşme yolunda, önemli yatırımlar da yaptıklarını açıklayan Kocabıyık, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İhracat ve yurt dışındaki faaliyetlerimizden oluşan satışımızın toplam ciromuz içindeki payı yüzde 30’a ulaştı. Borusan Mannesmann'ın ABD’de yatırım yapan ilk çelik şirketi olması da iki önemli özellik taşıyor. Hem kaya gazı sondajına yönelik çok yenilikçi bir ürün için yatırım yapıyoruz. Hem de çelikte küresel pazardaki rekabetçi konumumuzu güçlendirmiş olduk. Sonuçta da, 2012 yılı, yaptığımız satın almalar ve büyüme yatırımları ile 2015 stratejik plan hedeflerimize ulaşmak için önemli bir sene oldu.”

“LÜKS ARABA SATMAYI BİLİYORUZ, ARABA ÜRETİMİNİ BİLMİYORUZ”

Soruları da yanıtlayan Kocabıyık, yerli otomobile ilişkin bir soru üzerine, “Otomotiv konusunda, biz, lüks arabayı satmayı biliyoruz. Araba üretimini de bilmiyoruz. Böyle, rekabetin en çok olduğu bir sektörde, böyle bir maceraya bizim girmemiz de düşünülemez herhalde. Bizim için macera” diye karşılık verdi. Kocabıyık, TÜSİAD’a ilişkin bir soru üzerine, “Babam çok ilgiliydi TÜSİAD ile ama benim o kadar çok fazla ilgil yok TÜSİAD’la. Ama asla bir ‘zenginler kulübü’ olarak görmüyorum. Hatta ben, TÜSİAD’ı ‘vergi verenler kulübü’ olarak görüyorum. Bütün kamuoyunun da söylenenleri o şekilde dinlemesinde yarar olduğunu düşünüyorum.” Kocabıyık, bir soru üzerine, şu anda babasının köyünde hayvancılık yatırımı yaptığını, bu yatırımın yolunda gittiğini ve sütten sonra, peynir gibi sütten oluşan değişik mamüllere gitmek istediklerini bildirdi. (ANKA)



Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/-tusiad-zenginler-degil-vergi-verenler-kulubu-/ekonomi/ekonomidetay/26.03.2013/1685483/default.htm



Etiketler: ABD , Türkiye , otomotiv , Avrupa , Merkez Bankası , Anayasa , İsrail , TÜSİAD , Kıbrıs , çatışma , Ekonomi Yönetimi , Avrupa Birliği , Güney Kıbrıs , Borusan , Borusan Holding , hayvancılık , Performans , ihracat , araba , dolar , 2012 , 2013 , Oyuncu , Türkiye'nin , sadece , istiyorum