AA muhabirine süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan Büyükekşi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne yatırımların artmasının ihracatçı ve üreticilerin önünü görmesi ile mümkün olabileceğini anlattı.

"Teşvikler açıklanırken 2013 yılının sonuna kadar denildi" diyen TİM Başkanı, 2013 yılından sonra kademeli olarak düşeceğini kaydetti.

Çözüm süreci ile birlikte bu bölgenin cazibe merkezi olmasını sağlamak adına ihracatçıların, teşviklerin 2014 yılının sonuna kadar uzatılması talebi olduğunu dile getiren Büyükekşi, "Mayıs ayındayız, bunun olumlu sonuçlanması sonbaharı bulacak. İhracatçı ve üretici biraz önünü görmek isteyecek. Bununla birlikte bu sürenin en az 1 yıl uzatılmasının ben faydalı olacağını düşünüyorum. Yatırım böylece artar diye düşünüyorum. Bekleyip görmek lazım" diye konuştu.

STA etki analiz çalışması için danışmanlık şirketlerinden teklif aldık

ABD ile AB arasındaki yapılacak bir serbest ticaret anlaşmasının (STA) Türkiye’ye olabilecek etkisiyle ilgili bir etki analiz çalışması başlattıklarını hatırlatan Büyükekşi, 8 ayrı danışmanlık şirketinden teklif aldıklarını söyledi.

Büyükekşi, amaçlarının çalışmayı küresel bir firmayla yaptırmak olduğunu, böylece çalışma AB ile ilgili komisyonlara götürüldüğünde daha etkili olacağını kaydetti.

ABD ile ekonomik ilişkilerin daha çok New York üzerinden olduğuna değinen Büyükekşi, şunları kaydetti: "Halbuki şu anda eyaletlerle Türkiye’nin direkt diyaloğa girip ’Buraların nasıl ihracatını arttırabiliriz’ ile ilgili başta Ekonomi Bakanlığı olmak üzere bir çalışma yapıyoruz. TİM de bu çalışmanın içerisinde. San Francisco eyaleti dünyanın en büyük 6. ekonomisi ile eşdeğer. Burada THY de çok önemli bir rol oynuyor.

THY eskiden sadece New York’a ve Chicago’ya uçarken şimdi Washington, Los Angeles ve geçtiğimiz ay Houston’a başladı. Önümüzdeki aylarda da hem Boston hem San Francisco, arkasından Atlanta... Buralara da doğrudan ticaret yapabilmek için bir takım çalışmalar yapılıyor. Lojistik, showroom, Türk ticaret merkezi 3’ünü birlikte nasıl yapabiliriz çalışmaları var. Bunun ihracatı ve dış ticareti destekleyeceğini düşünüyoruz. Bununa ilgili daha önce Nevada eyaletine bir heyet gönderdik. Çin’in Shangay bölgesine bir heyet gönderdik."

Merkez Bankası’ndan faiz indirimlerinin devamını beklediklerini de dile getiren Büyükekşi, "Maliyetler artıyor, ihracatçıların eline geçen parada bir artış olmuyor. Uluslararası piyasada rekabet edebilme adına faydası olacağını düşünüyoruz" dedi.

 

Gülsoy : "Her yol Kocasinan’a çıkıyor, Kocasinan’dan geçiyor" Gülsoy : "Her yol Kocasinan’a çıkıyor, Kocasinan’dan geçiyor"


Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/tim-tesvikler-uzatilsin/ekonomi/detay/1709467/default.htm



Etiketler: ABD , Türkiye , Boston , Merkez Bankası , THY , New York , Güneydoğu , Washington , TİM , Mehmet Büyükekşi , Los Angeles , Atlanta , Güneydoğu Anadolu , serbest ticaret , Çin , Showroom , eskiden , olmuyor , halbuki , Anadolu , sadece , 2013