Mersa Otomotiv distribütörlüğünde Sakarya Söğütlü'de kurulan montaj üretim tesisinde Gaz Ticari Araçlar'ın GAZelle Business modelinin üretimi başladı. Üretilen 1 numaralı araç törende tanıtıldı.

Gaz Grup İcra Kurulu Başkanı Bo Inge Andersson, törende yaptığı konuşmada GAZelle modelini 2010 yılında Avrupa'da tanıtımını gerçekleştirdiklerini ve Rusya'da 600 bin adet satış yaptıklarını söyledi . Rusya'da hafif ticari araç pazarının yüzde 50'sini sahip olduklarını ayrıca Rusya Federasyonu'nda da yüzde 52 payla yine lider olduklarını vurgulayan Andersson Türkiye pazarına geri döndüklerini, buradaki fabrikada üretilen araçların yüzde 20 oranında Avrupa pazarına ihraç etmeyi planladıklarını kaydetti.

Türkiye'nin geliş ve rekabetçi bir pazara sahip olması sebebiyle yatırım yaptıklarını vurgulayan Andersson, "Bu sebeple Türkiye'yi tercih ettik. Türkiye pazarına girmek oldukça karlı. Burada başarılı olursak Avrupa'da her yere satış yapabiliriz. Uzun vadeli bir yatırım yapacağız ve başarılı olacağız. Buradaki fabrikamızdaki fabrikada müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacağız." dedi.

Türk ortaklarının Türk tüketicinin ihtiyaçlarını bildiğini ifade eden Andersson şöyle konuştu: "Daha önce Türkiye pazarına girmiştik. Ancak başarılı olamadık. Şimdi güçle yerel bir ortağımız var. Harcamalarımızı burada yapmak istiyoruz. Buradaki fabrikamızda aracımızı tercih eden müşterilerimizin her türlü ihtiyacı karşılanacak. Çok güçlü bir servis ağına sahibiz. Yerel ortağımızın Türkiye'de 12 bayisi bulunuyor. Türkiye'de başarılı olursak Avrupa'da her yere satış yapabiliriz. Türkiye'ye girmek oldukça karlı. Uzun vadeli bir yatırım yapacağız ve başarılı olacağız.Türk müşterilerinin ihtiyaçlarını anlıyorlar. Bu bizim için çok önemli. "

Mersa Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gören ise uzun araştırmalar yaptıklarını Türkiye'de hafif ticari araç boşluğunu farkettiklerini belirtti. Gaz ile görüşme yaptıklarını vurgulayan Gören, "Sakarya'da öz sermayemizle montaj üretim hattını kurduk. Burada montajlanacak araçlar yurtiçi ve yurtdışı pazarlara Türkiye'den ulaştırılacak. Kuzey Afrika ve Avrupa'yı öncelikli pazarımız olarak görüyoruz. 2013 yılı için belirlenen satış hedefimiz iç pazar ve ihracat olarak toplam 2 bin 500 adet. Böylece yan sanayimiz ve istihdam başta olmak üzere ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlama amacındayız. Bunun yanında Rusya ile Türkiye arasında temeli dostluğa uzanan işbirliklerine bir yenisini eklemenin gururunu da yaşıyoruz. " şeklinde konuştu.

Gören ayrıca 2023 yılında Türkiye'nin yerli hafif ticari aracını üretmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.

Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Alexandre Novak Türkiye ile Rusya arasında sanayi ve ticaret konusunda ilişkilerin arttığını belirtti. Son yılda Türkiye ile Rusya arasında 32 milyar dolar ticaret hacmi bulunduğunu vurgulayan Novak "İşbirliğimizin gelişmesinde bu fabrika olumlu etkiler yapacak. Rusya'nın otomobillerinin uluslararası arenaya çıkışının ilk göstergesi. Burada Rusya markalı araçlar üretilmesi dünya standartlarına uygun talep edilen araç olmasını gösteriyor. Bu uzun süredir bizim ilişkilerimizi güçlendirecek. Burada üretim kapasitesi yılda 12 bin araç seviyesine ulaşmasını planlıyoruz." şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra Söğütlü fabrikasında üretilen 1 numaralı araç gösterildi ve hatıra fotoğrafı çekildi. Fabrika davetlilerce gezildi.

GAZelle 1,5 ton taşıma kapasitesine sahip

“Yatırımcılarımızı sürdürülebilir bir büyümeye ortak olmaya davet ediyoruz” “Yatırımcılarımızı sürdürülebilir bir büyümeye ortak olmaya davet ediyoruz”

GAZelle Busines, şasi, uzun şasi, panelvan, çift-tek kabin olarak 5 farklı versiyonda müşterilere sunulacak. 2004 yılında Türkiye pazarına giren ilk GAZelle marka araçlara göre 150 noktada değişiklik yapıldı. En büyük yenilik olarak Amerikan Cummins ISF 2,8 dizel motor dikkat çekiyor. 2.8 litrelik motoru 120 hp gücünde. 270 Nm torka sahip GAZelle Business, 1,5 ton taşıma kapasitesinin yanı sıra seri manevra kabiliyeti, üstün yol tutuşu, kolay kullanım ve düşük yakıt ekonomisi de sunarak kullanıcılarına büyük avantaj sağlıyor. ZF hidrolik takviyeli direksiyon, ZF Sachs süspansiyon, amortisör ve debriyaj, Bosch elektrik destekli fren sistemi, +50'den -40 dereceye kadar hava sıcaklıklarında sorunsuz çalışması GAZelle'nin öne çıkan üstün özelliklerinden bazılarını oluşturuyor.

 



Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/rusya-nin-gaz-i-sakarya-da-uretime-basladi/ekonomi/ekonomidetay/02.12.2012/1636039/default.htm



Etiketler: Türkiye , otomotiv , Avrupa , Rusya , Afrika , Sakarya , Bosch , Rusya Federasyonu , üretim , ihracat , 2010 , dolar , Marka , Fabrika , 2013 , Grup , Türkiye'yi , Türkiye'nin , Türkiye'ye , Türkiye'de , Avrupa'da , Amerikan