2025'ten itibaren Çin yapımı araçları ihraç edecek 2025'ten itibaren Çin yapımı araçları ihraç edecek

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin altın mücevherat pazar büyüklüğü açısından dünyanın en büyük beş pazarı arasında olduğunu açıkladı. Son 10 yılda ortalama 160 ton altın ithalatı yapıldığını kaydeden Çağlayan, 2008 sonrasında Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden ithal edilen hurda altınların da işlenmemiş altına dönüştürülmeye başladığını bildirdi. Çağlayan, 2012’nin ilk 10 ayında Türkiye’nin altın ihracatının 11.9 milyar dolar, altın ithalatının ise 6.9 milyar dolar olduğunu belirtti.
CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker’in soru önergesini yanıtlayan Çağlayan, Türkiye’nin, dünya altın piyasasında önemli bir ülke olduğunu vurgulayarak, Türkiye, altın mücevherat pazar büyüklüğü açısından Hindistan, Çin, ABD ve Rusya ile birlikte dünyanın en büyük beş pazarı arasındadır. Dünyada altın mücevherat üretiminde ise Hindistan ve İtalya ile birlikte Türkiye ilk üç ülke arasında bulunmaktadır. Dünyada madeni para üretimi açısından ABD ile birlikte ilk sıraları paylaşmaktayız” dedi.

12 milyar dolar ihraç
2008’de yaşanan fiyat gelişmeleri sonrasında sadece Türkiye’deki hurda altınların değil, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden ithal edilen hurda altınların da standart işlenmemiş altına dönüştürülmeye başladığını kaydeden Çağlayan, şunları kaydetti:
“Bu durum, işlenmemiş altın ihracatımıza önemli katkılar yapmıştır. Son 10 yılda ortalama olarak 160 ton altın ithalatı yapılan ve bunun belli bir bölümü yastık altına giden ülkemizde, özellikle son yıllardaki fiyat artışları sonucunda yastık altındaki altının ülkemizin ihracat potansiyelinin artırılmasında kullanılmasının da söz konusu olduğu değerlendirilmektedir.”
Çağlayan, TÜİK verilerine göre Türkiye’nin altın ihracatının, 2012’nin ilk 10 ayında 11.9 milyar dolar, altın ithalatının ise 6.9 milyar dolar olduğunu belirtti. 

‘Petrole altın ödemiyoruz’ 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin İran’dan gerçekleştirdiği petrol ve doğalgaz ithalatında altının bir ödeme aracı olmadığını, ticaretin özel şirketler arasında gerçekleştirildiğini söyledi.
ABD’den Teksas ekonomi yönetimi heyetini kabulünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, “Altın asla bir ödeme aracı değildir. Türkiye İran’dan doğalgaz ve petrol almaktadır. Bunun bir çeşidini euro bazında alırken, bir çeşidini TL bazında almaktadır” dedi.



Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/ortadogu-nun-hurda-altini-turkiye-ye-akti/ekonomi/ekonomidetay/11.12.2012/1640026/default.htm



Etiketler: İtalya , ABD , CHP , Türkiye , TÜİK , doğalgaz , Rusya , Gaziantep , Hindistan , Zafer Çağlayan , Ortadoğu , İran , Afrika , Ekonomi Yönetimi , Teksas , Çin , ihracat , dolar , 2012 , Çağlayan , Son 10 , sadece