Marmarabirlik son dilim ödemeleri yapacak Marmarabirlik son dilim ödemeleri yapacak


Kurul, gecelik faiz oranlarını borçlanmada yüzde 3.50’de, borç vermede yüzde 6.50’de sabit bıraktı. PPK, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında toplandı. Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo, Ters Repo Pazarında uygulanmakta olan faiz oranlarını belirledi. Kurul, politika faizini yüzde 4.5’te bırakma kararı alırken faiz koridorunun alt bandı yüzde 3.5, üst bandı ise yüzde 6.5’te sabit tutuldu.

Sıkılaştırma sinyali
Merkez, sermaye akımlarındaki oynaklığın sürmesi halinde TL likiditesi kompozisyonunda yapılacak ayarlamalar ile sıkılaştırma yapabileceğini ortaya koydu. Merkez Bankası tarafından yapılan PPK açıklamasında, “İç talep ve kredilerdeki artışlar ile döviz kuru hareketlerinin fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir.
Küresel ekonomiye dair belirsizliklerin ve sermaye akımlarındaki oynaklığın sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda Merkez Bankası tarafından sağlanan Türk lirası likiditesinin kompozisyonunda gereken ayarlamalar yapılacaktır” denildi. Piyasalar bugünkü Amerikan Merkez Bankası (Fed) toplantısına kilitlendi. Fed’in bugün faiz kararını açıklamasının ardından Başkan Ben Bernanke’nin parasal genişlemenin sınırlanmasına yönelik sinyal verebileceği bekleniyor. 

Sermaye akımının yönüne bakılacak

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, Merkez Bankası’nın “TL likiditesinin kompozisyonunda gereken ayarlamalar yapılacak” ifadesinin kısa vadede kararların sermaye akımının yönüne bağlı olmaya devam edeceği anlamına geldiğini söyledi. Bürümcekçi, şunları kaydetti:
“Bu aşamada, Merkez Bankası’nın sıkı likidite politikasıyla devam edeceği, ancak kur sepetinin 2.20 seviyesinin üzerine çıkması durumunda ‘kısa süreli ek parasal sıkılaşma’ ve ‘gün içi döviz satım ihaleleri’ uygulayacağı söylenebilir. Eğer Türk Lirası üzerindeki baskı bu tedbirlere rağmen devam ederse Merkez Bankası’nın faiz koridorunda yukarı yönlü değişikliğe gitmesi de beklenebilir. Sermaye akımlarının Fed toplantısı sonrasında giriş yönüne dönmesi ve TL üzerindeki baskıyı azaltması durumunda ise sıkı likidite politikasının kademeli bir şekilde normalleşmesi beklenmelidir.”



Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/merkez-faizi-sabit-tuttu-gozler/ekonomi/detay/1724790/default.htm



Etiketler: İstanbul , Merkez Bankası , Türk Lirası , FED , likidite , PPK , Ben Bernanke , Para Politikası Kurulu , borsa , repo , faiz oranı , Istanbul , Amerikan , Borsa İstanbul