İkili ilişkilerde hala "bol gerilim"in olmasına rağmen İsrail’in Türkiye’ye ihracatının bu yılın ilk çeyreğinde “rekor” kırdığına dikkat çekiliyor. İsrail’in söz konusu dönemde Türkiye’ye 560 milyon dolarlık ihracat yaptığı, bunun önceki yılın eş dönemine göre yüzde 44’lik bir artış oluşturduğu kaydediliyor.

İsrail İhracat Enstitüsü’nün verilerine göre, İsrail’in Türkiye’ye ihracatının yüzde 75’i de, söz konusu çeyrekte yüzde 67 artan kimyasal ve işlenmiş petrol ürünlerinden oluşuyor. Elektronik ürünler ihracatı da yüzde 158 oranında büyüyerek 19 milyon dolara ulaştığına dikkat çekiliyor.

İstanbul'da en ışıltılı fuar başlıyor İstanbul'da en ışıltılı fuar başlıyor

Dış ticaretteki bu gelişmeleri yansıtan İsrailli Arutz Sheva sitesine göre, İsrail İhracat Enstitüsü Başkanı Ramsy Gabai, Calcalist ekonomi gazetesine verdiği demeçte Türkiye’ye ihracattaki artışın, ikili siyasi ilişkilerdeki bir iyileşmeden çok “Türkiye’nin İsrail’de imal edilen yüksek kalite ürüne olan ihtiyacı”ndan kaynaklandığını söyledi. Buna karşın Gabai, iki ülke arasındaki “diplomatik iklim” in iyileşmesi ile İsrail’in önümüzdeki aylarda Türkiye ile daha çok iş yapacağı inancını da dile getirdi.

Arutz Sheva ise, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin Mavi Marmara baskınının ardından “dibe vurduğu”nu belirttiği haberinde ancak İsrail’in Nisan sonunda Türkiye’nin talebinin doğrultusunda özür dilemeyi ve kurban ailelerine tazminat ödemeyi kabul ettiğini anımsatarak İhracat Enstitüsü’nun yayımladığı verilerin ise, İsrail’in henüz özür dilemediği bir döneme ait olduğunun altını çizdi. (ANKA)



Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/israil-in-turkiye-ye-ihracati/ekonomi/detay/1711307/default.htm



Etiketler: Türkiye , İsrail , ihracat , iklim , Mavi , Mavi Marmara , Türkiye'ye , Marmara