Üzerinde uzun süredir çalışılan ve özellikle yetki karmaşalarını sona erdirmeyi amaçlayan Yeni İmar Kanunu Taslağı ile imar planları yapma yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni imar kanunu taslağı ile tüm yetkileri tek elde toplamayı planlayan Bakanlık yeni bir dönemi de başlatacak.
Üzerindeki çalışmalar tamamlandıktan ve nihai şeklini aldıktan sonra yasalaşması beklenen taslak çok önemli değişiklikleri beraberinde getiriyor. İşte tüm Türkiye’deki yeni yapılaşmayı belirleyecek İmar Kanunu taslağının bazı detayları…

 

Yeni İmar Kanunu neleri değiştiriyor?
İl bazında planlama
Madde 6 ile eski kanunda yer alan Bölge Planları kavramı kaldırılırken, yerine Mekansal Planlar tanımı getiriliyor. Bu sayede Mekansal Strateji Planı ve Çevre Düzeni Planları ile hazırlanacak planlar, bölgeler, havzalar ve iller düzeyinde yapılabiliyor.

Tarım alanları kapatılıyor
Taslağın 8. maddesinin C bendi ile tarım arazilerinde tarım dışı kullanımın önü kapatılıyor. ‘Tarım dışı arazi tahsisi için Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın görüşü alınır’ deniyor. Eski yasada yapılan değişikliklerde belediyeler kararı verirken, bu karar ‘red’ edilirse vatandaşın talebiyle mahkeme bu şekilde imar değişikliğini onaylayabiliyordu.

E-imar devreye alınıyor
Taslağın 8. maddesinin Ç ve D bendiyle artık tüm imar süreçleri e-imar mevzuatına uygun hale getiriliyor. Ayrıca tüm belediyelerin imar süreçlerini en geç 10 gün içinde Bakanlığın internet sitesine bildirmesi zorunluluğu getiriliyor.

Bakanlığın planları geçerli
8. maddenin E bendiyle planların birbirine uyumlu olması zorunluluğu getirildi. Bu şekilde hazırlanmayan planların 3 ay içerisinde üst plana uyumlu hale getirilmesi zorunlu oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı planlara öncelik tanınırken, her halükarda Bakanlığın hazırladığı planların geçerli olduğu belirtiliyor.

15 gün zorunluluğu
Madde 8’in F bendiyle Bakanlığın plan hazırlarken görüş sorduğu kuruluşlardan 15 günde cevap verme zorunluluğu getiriliyor.

Boğaziçi Kanunu geçersiz
Madde 8’in G bendiyle bir önceki imar planında plan yapma yetkisi olan bazı kuruluşlara sınır konuldu. Bu kurumların plan yapsalar dahi planlarının mekânsal strateji ve çevre düzeni planlarına uygunluk görüşü alınmadan yürürlüğünün olmayacağı belirtildi. Bu durumda ise Turizmi Teşvik, Kültür ve tabiat Varlıkları Kanunu, Boğaziçi Kanunu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin harekat, eğitim ve strateji amaçlı yapıları ile ilgili yapılan düzenleme ve planlar böylece  Bakanlık tarafından hazırlanan planlara uygun olmak zorunda kalacak.

Hazine malları belediyeye
Madde 11 ile vakıflar hariç tüm taşınmazlar için İl Özel İdaresi ve Hazine mülkiyeti sona erdiriliyor. Yol, park, yeşil alan, otopark, meydanlar ve terminaller bedelsiz olarak belediyelere veriyor.
TSK’ya ait askeri güvenlik bölgeleri, yasak bölgeler, TSK’ya verilen yol, otopark, terminal ve garaj vb. taşınmazlar da bu yasa ile Milli Savunma Bakanlığı’nın görüşü alınarak Bakanlığa bedelsiz terk ediliyor.

Umumi alanlara imar şartı
Taslaktaki madde 13 ile resmi yapılara, tesislere ve okul, yurt, ibadet yeri, yol, meydan, otopark, park, aktif yeşil alan, çocuk bahçesi, pazar yeri, hal, mezbaha ve mezarlık alanı gibi umumi hizmetlere ayrılan alanlara imar programına alınıp kamu mülkiyetine geçinceye kadar bu alanlarda daimi yapı yapılamaz hükmü getirildi.
Ayrıca özel mülkiyet sahipleri bu nitelikteki taşınmazları kamuya yararlı vakıf ve derneklere bağışlarlarsa imar planı değişikliği yapılabiliyor.

DOP oranı % 45’e çıkarılıyor
Madde 18’e göre Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) olarak bugüne kadar yüzde 40 olarak bedelsiz olarak arsalardan kesilen pay yüzde 45’e çıkarılıyor.

 

Belediyeler sadece uygulama yapacak
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, en önemli değişikliklerden birinin arazi kullanımı ile yapılaşma uygulamalarında mekânsal plan kararlarının esas alınması olduğunu belirterek, “Bu madde Mekansal Planlamayı yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın artık İmar Kanunu’nun en önemli aktörü olduğunu gösteriyor. Belediyeler uygulayıcı ve denetleyici olacak” dedi.
Kiraz, Turizmi Teşvik, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu, Boğaziçi Kanunu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin eğitim ve strateji amaçlı yapıları ile ilgili yapılan planların Bakanlık tarafından hazırlananlara uygun olacağını söyleyerek, “1980 sonrası yeşil alanlar imara kapatılmıştı. Taslakla sahil bölgeleri, İstanbul Boğazı ve SİT alanlarında yapılaşmanın önü açılabilir” diye konuştu.

 

Emlak Konut, 4 ülkede roadshow’a çıktı
Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı Emlak Konut GYO, paylarının ikincil halka arzı sayesinde dünya markası olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. 1 milyar 300 milyon lira nominal değerli paylarını halka arz edecek olan şirket, ikincil halka arzda payların yüzde 80’ini yurtdışı kurumsal yatırımcılara tahsis etti.
Şirket 5-7 Haziran 2013 tarihleri arasında 2,65 – 3,10 fiyat aralığından talep topluyor. Şirket, diğer taraftan 4 ülkede roadshow’a çıktı.
Halka arz için Türk sermaye piyasasının en geniş katılımlı konsorsiyumlarından biri oluşturuldu. Halka arzda yurtdışı satışı Merrill Lynch International gerçekleştirirken, yurtiçinde Halk Yatırım önderliğinde kurulan konsorsiyuma 40 aracı kurum iştirak etti.

Sonuçlar 10 Haziran’da
Emlak Konut GYO’nun hazırlıklarına 2 ay önce başladığı halka arzda sürecin sonuna gelindi. Emlak Konut GYO ödenmiş sermayesini, ortak satışı olmadan, sermaye artırımı yoluyla 2 milyar 500 milyon liradan 3 milyar 800 milyon liraya çıkartıyor.
Roadshow ve talep toplama sürecinin ardından, halka arz edilecek payların satışı için talep ve dağıtım sonuçları 10 Haziran 2013 tarihinde kamuoyuna duyurulacak. 12 Haziran 2013 tarihinde ise paylar yeniden borsada işlem görmeye başlayacak.
 

Yeni hedef global marka olmak
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, şunları söyledi:
“Türkiye’de marka şehirlere ihtiyaç var. Bunun için de öncelikle marka şirketler ortaya çıkmalı. Emlak Konut’un bundan sonraki hedefi, yeni kaynaklarla iş hacmini daha da genişleterek uluslararası arenada daha etkin bir aktör olmak, yani global bir marka olmak” dedi. 

 

Proje atağına Zekeriyaköy’den başladı
İnşaat sektöründe adını Şişli’de hayata geçirdiği Middleist, Kağıthane’de inşa ettiği Gönül Evleri, Şişli Memorial Hastanesi Kompleksi ve Ortadoğu Plaza ile duyuran Ortadoğu Grup, İstanbul yatırımlarına hız kazandırıyor.
Zekeriyaköy’de ‘Merkez Zekeriyaköy’ adını taşıyan yeni bir projeye başlayan firma, bu yıl ve önümüzdeki yıl İstanbul’un farklı bölgelerinde projeler geliştirmeye devam edecek.
106 konuttan oluşan proje Zekeriyaköy’ün ana arter yolu üzerinde 25 bin 360 metrekare alanda inşa ediliyor. Projede 140 metrekare 2+1 çatı dubleksi dairelerin yanı sıra büyüklüğü 176 ile 200 metrekare arasında değişen 3+1 bahçe dubleksi daireler yer alıyor. Merkez Zekeriyaköy’de büyüklüğü 281 ile 284 metrekare arasında değişen 5+1 tripleks ikiz villalar da bulunuyor. İnşaat çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiği projede konut teslimleri Aralık 2014’te gerçekleşecek.

Lansmana özel fiyat
Projede lansman dönemine özel sınırlı sayıda konut için tamamı peşin ödeme veya yüzde 25 peşinat, kalanı banka kredili ödemelerde yüzde 10 lansmana özel indirim avantajı sunuluyor.  Bunun dışında, isteyenler yüzde 5 ön ödeme yaparak yüzde 75’lik tutarı banka kredisi ile ödüyor ve yüzde 20’lik peşinatı ise Aralık 2014’e erteleyebiliyor.
Merkez Zekeriyaköy’ün ön satış döneminde yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Ortadoğu Grup İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Gür, projeyi İstanbul şehir yaşamına en yakın, doğal zenginlikler içerisinde ve insan tabiatına en uygun yerleşim merkezi olan Zekeriyaköy’de konumlandırdıklarını söyledi.

Bol sosyal tesis bulunuyor
İstanbul’un üç tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen denize rahatlıkla girilemediğine dikkat çeken Gür, “Merkez Zekeriyaköy’de yaşayanlar evlerinden çıktıktan sonra sadece 5 dakika içinde Kilyos’a ulaşabilecek ve denizden faydalanabilecek. Belgrad ve Fatih Ormanları, Atatürk Arboretumu, Bahçeköy mesire yerlerinde doğanın tüm güzellikleri yine sadece 5 dakika mesafeyle ellerinin altında olacak” dedi.
Mehmet Gür, güçlü komşuluk ilişkilerinin yeniden hayat bulacağı Merkez Zekeriyaköy’de mini golf sahası, tenis kortu, basketbol sahası, açık hava fitness alanları, çiçek bahçesi, pergolalar, açık yüzme havuzları, güneşlenme terasları ve süs havuzlarının yer aldığını söyledi.

Çocuklar ata binecek
Merkez Zekeriyaköy’ün en büyük farklılıklarından biri de, projenin sınır komşusu olan Göçmen’s Ranch Binicilik Tesisleri. İstanbul’un pek çok bölgesinden at binme keyfini yaşamak isteyenlerin rağbet ettiği binicilik tesisinde, projede yaşayan aileler çocuklarına at sevgisini aşılarken, binicilikle ilgilenen yetişkinler de at binme keyfini bir adım mesafede doyasıya yaşayabilecek.

 

Zincirlikuyu’daki ofis projesinde temel atıldı
Propa İnşaat tarafından Zincirlikuyu’da inşa edilen Propa Plaza’nın inşa çalışmaları devam ediyor. Projenin bir ay içerisinde kazı ve iksa sistemleri tamamlanarak temeli atıldı. Haziran 2014’te teslimi planlanan projede toplam 27 ofis birimi yer alıyor.
Kendilerine gelen taleplerden Merkezi İş Alanı’nda A sınıfı nitelikli ofis ihtiyacının ne kadar fazla olduğunu gözlemlediklerini belirten Propa İnşaat İcra Kurulu Başkanı Can Reşit Özçiçek, “Özel bir konumda üstün özelliklere sahip A sınıfı bir ofis binası hayata geçiriyoruz. Propa Plaza için daha ilk etapta çok uygun ve özel oranlarda kredi imkânı sunuyoruz” dedi.

 

Evimiz Kocaeli’nde yüzde 1 peşinat alıyor
Pekdemir İnşaat, yüzde 1 peşinatlı kampanya başlattı. Buna göre, projede 2+1 konutlara günlük 25 lira, 3+1 konutlara günlük 32 lira, 4+1 konutlara ise günlük 50 lira bütçe ayırarak sahip olabilmek mümkün.
Projede 264 konutun bulunduğu ikinci etap satışları devam ediyor. İlk etapta satışa sunulan 360 konutun gösterilen büyük ilgiyle hızla tükenmekte oluşu üzerine ikinci etap konutların erkenden satışa sunulduğu projede 264 konut bulunuyor.
İkinci etap konutlar arasında, 2 bin metrekarelik göletin çevresinde bulunan bloklar ile arazinin yüksek kesiminde konumlandığı için körfez ve şehir manzarasına hakim bloklar da yer alıyor.

 

'İpek Böceği İhracat Ödülleri' sahiplerini buldu 'İpek Böceği İhracat Ödülleri' sahiplerini buldu

Projede satışların % 50’si tamamlandı
Maltepe Başıbüyük’te inşa edilen Marmaroom’da yaklaşık iki ay süren hafriyat çalışmasının ardından ilk temeller atıldı. Konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre projenin yüzde 50’si satıldı.  Marmara Denizi ve Adalar manzarasına sahip, 3 Blok üzerinde toplam 260 dairenin bulunduğu Marmaroom’un C Bloğundaki temel beton döküm imalatına başlandı. Teslimlerin 2014’te yapılacağı Marmaroom’da şantiye çalışmalarının Aralık 2014’te tamamlanması planlanıyor.

 

Firma çalışanları ve ev sahipleri ağaç dikti
Ankara’da inşaat çalışmaları devam eden modern ofis projesi ViaGreen’de, bir taraftan leed (yeşil bina) sertifikası çalışmaları yürütülürken diğer yandan çevreye katkı sağlayacak etkinlikler düzenleniyor. Bu kapsamda, Söğütözü’nde yer alan projede ofis sahibi olanlar ile Bayraktar İnşaat çalışanları, isimlerinin yazılı olduğu fidanları Atatürk Orman Çiftliği’nin 25 dönümlük arazisinde toprakla buluşturdu.
Bayraktar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayraktar kentlerin daha yaşanabilir olması için ağaçlandırma çalışmalarına öncelik verdiklerini söyledi.



Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/imar-yetkisi-tek-elde-toplanacak/ekonomi/detay/1718267/default.htm



Etiketler: İstanbul , basketbol , Türkiye , Ankara , TSK , İngiltere , Şişli , Kocaeli , Ortadoğu , emlak , Milli Savunma Bakanlığı , golf sahası , Atatürk Orman Çiftliği , Merrill Lynch , İstanbul Boğazı , binicilik , harekat , Marmara Denizi , Maltepe , Adalar , hayvancılık , Kağıthane , çocuk , Türk Silahlı Kuvvetleri , mezarlık , internet , Haziran , Lansman , Marka , Proje , Tenis , Grup , Aktör , Kampanya , Marmara , Istanbul , sadece , Kalacak , 2013