Hazine'den 'altın' kararı! Hazine'den 'altın' kararı!

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, 18 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazete'de "Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" kararını yayınladı. Buna göre özellikle marketlerde sahte indirimler yapılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

İNDİRİMLİ MALLAR İÇİN YENİ KARAR

İndirimli satılan mal veya hizmetin satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat listeleri bundan sonra artık etiketlerde gösterilecek. 

Bir malın indirimli olduğunun ortaya konulabilmesi için önceki fiyat tespitinde son 30 gün içerisindeki en düşük fiyatı esas alınacak. Sebze ve meyvede ise indirim yapıldığına dair hesaplama yapılırken bir önceki fiyata göre karşılaştırma yapılacak. İndirimin gerçekliğine dair ispat etme yükümlülüğü ise tamamen satıcıda olacak.

Özellikle marketlerde yapılan indirimler bu değişen yenilikle daha detaylı olarak müşterilere bildirilecek. Yapılan indirimin tüm detayları fiyat etiketinde yer alacak. Fiyat etiketinde aldatıcı bilgilerin yer almasından marketler veya diğer satıcılar direkt olarak sorumlu olacaklar. Denetimlerde bu indirimli fiyat etiketleri esas alınarak inceleme yapılabilecek. Ayrıca vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı'nın ilgili birimlerine bu konuda şikayette bulunurken fiyat etiketlerini bildirmeleri yeterli olacak. 

FAHİŞ FİYAT UYGULAYANA, STOKÇULUK YAPANA CEZALAR ARTTIRILDI

Ayrıca Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliğinde de değişikliğe gidildi. Bu kapsamda fahiş fiyat artışı yaparak haksız kazanç elde edenlere 10 Bin TL'den 100 Bin TL'ye kadar ceza verilecek. Stokçuluk yaparak vatandaşların yüksek fiyatlarla muhatap olmasına neden olanlara ise yine yönetmelik değişikliği ile 100 Bin TL'den 2 Milyon TL'ye kadar ceza uygulanabilecek.

NE ZAMAN VE NASIL "SULANDIRILACAĞI" MERAKLA BEKLENİYOR...

Son günlerde Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı'nın denetimleri sıklaştırdığı biliniyor. Bu denetimlerin sonucunda cezai yaptırım kararına varılması durumunda yeni ceza tarifesi üzerinden cezalandırma yapılabilecek.

İŞTE RESMİ GAZETEDE YAYINANAN "YENİ ETİKET YÖNETMELİĞİ"

"HAKSIZ FİYAT DEĞERLENDİRME KURULU YÖNETMELİĞİ"  DEĞİŞTİ, STOKÇULUK VE FAHİŞ FİYAT YAPTIĞI BELİRLENENLERE YÖNELİK CEZALAR BELLİ OLDU

Resmi Gazete'de Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan bir diğer yönetmelikle, 'Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklikle, fahiş fiyat artışı yapanlara 10 bin TL ile 100 bin TL arasında; stokçuluk yaptığı tespit edilenlere ise 100 bin TL ile 2 milyon TL arasında ceza verileceği belirtildi.