Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi Mart verileri açıklandı Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi Mart verileri açıklandı
Türkiye’yi Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın temsil ettiği konferansa, Bosna-Hersek Merkez Bankası Başkanı Kemal Kozariç, Makedonya Merkez Bankası Başkanı Dimitar Bogov, Arnavutluk Merkez Bankası Başkanı Ardina Fullani, Sırbistan Merkez Bankası Başkanı Yorgovanka Tabakoviç ve Karadağ Merkez Bankası Başkanı Radoye Jugiç de katıldı.
    
Bosna-Hersek Merkez Bankası ve Oxford Üniversitesi St. Antony’s College tarafından organize edilen, Bosna-Hersek Merkez Bankası’nın kuruluşunun 15. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen konferansın açış konuşmasını Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Vyekoslav Bevanda yaptı.
    
Bevanda, "Bosna-Hersek’i dışarıdan gelen şok ve krizin olumsuz etkilerinden mümkün olduğu kadar korumalıyız. Avro bölgesinin kapısında bulunan ülke Hırvatistan, önümüzdeki yıl AB’ye girmesinin sonuçlarını hissedecektir" dedi.
    
Ülkesindeki bankacılık sektörünün gelişmekte olduğunu ifade eden Bevanda, "İstikrarlı bir bankacılık pazarına sahibiz. Böylesi istikrarlı bir pazar bir çok ülkenin hayalidir" diye konuştu.
    
Bosna-Hersek’in AB’ye üye olma yolunda Avrupa çapındaki pazarlara da ulaşacağını ifade eden Bevanda, ülkesinin de bölgenin tamamında olduğu gibi batı ülkelerinden başlayan ve küresel anlamda yayılan krizden önemli ölçüde etkilendiğini söyledi.
    
Konferansın "Avro bölgesine komşu olarak yaşamak" şeklinde belirlenen konusunun önemine işaret eden Vyekoslav Bevanda, "Bugünkü konferansın önemli ölçüde yararlı olacağını düşünüyorum, çünkü burada bölge ülkelerin merkez bankalarının başkanları ve diğer çok sayıdaki uzmanlar tecrübelerini paylaşacak" diye konuştu.
    
Bosna-Hersek’in son bir yıl içerisinde Uluslararası para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası ile çeşitli işbirlikleri kurduğunu ifade eden Vyekoslav Bevanda, ülkesinin "Avrupa Birliği’ne sınır olmaya hazır olduğunu" kaydetti.
    
 Bosna-Hersek Merkez Bankası Başkanı Kozariç
    
 Bosna-Hersek Merkez Başkanı Kemal Kozariç de "Bosna-Hersek avro bölgesinin kapısındadır ancak ülkeyi daha çok iş bekliyor" dedi. Ülkesinin avro bölgesinin komşusu olarak devamlılığı sağladığını ifade eden Kozariç, ülkenin AB’ye üye olma ve bu kapsamındaki ortak para birliğine de katılması için gereken reformları yapacaklarını söyledi.
    
Sırbistan, Karadağ ve özellikle Hırvatistan olmak üzere, Bosna-Hersek’in komşu ülkelerinin AB’ye üye olma yolunda daha yüksek dinamikle ilerlediğine işaret eden Kozariç, "Atmamız gereken çok önemli adımlar var, fakat fazla vaktimiz kalmadı. Zaman Bosna-Hersek’in aleyhine çalışıyor. Elimizi çabuk tutmalıyız" diye konuştu.
    
Bölge ülkeleri ve Türkiye Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın da konferansa katılmasının önemli olduğunu dile getiren Kozariç, "Merkez bankalarının başında bulunan yöneticilerin tecrübe paylaşımı açısından konferansın önemi büyüktür" dedi.
    
Kozariç, konferansın aynı zamanda Bosna-Hesrek Merkez Bankası kurulmasının 15. yıl dönümü kutlaması olduğunu belirtti.
    
Konuşmaların ardından konferans, basına kapalı olarak devam etti.