Kırgız Büyükelçi Kayseri ziyaretlerini tamamladı Kırgız Büyükelçi Kayseri ziyaretlerini tamamladı

Yeni çeklerin karşılıksız çıkması halinde muhatap bankaların hamile ödemekle yükümlü olduğu tutar bin liradan bin 45 liraya çıkarıldı.

Merkez Bankası'nın ''Çek Defterlerinin Baskı Şekline, Bankaların Hamile Ödemekle Yükümlü Olduğu Miktar ile Çek Düzenleme ve Çek Hesabı Açma Yasağı Kararlarının Bildirilmesine ve Duyurulmasına ilişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ''i Resmi Gazete'de yayımlandı.

25 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olacak tebliğe göre, muhatap banka, ibraz eden düzenleyici dışındaki hamile, süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için karşılığının hiç bulunmaması halinde, çek bedeli bin 45 lira veya üzerinde ise bin 45 lirasını, çek bedeli bin 45 liranın altında ise çek bedelini ödeyecek.

Banka, karşılığının kısmen bulunması halinde, çek bedeli bin 45 lira veya altında ise çek bedelini aşmamak koşuluyla, kısmi karşılığı bin 45 liraya tamamlayacak miktarı, çek bedeli bin 45 liranın üzerinde ise çek bedelini aşmamak koşuluyla, kısmi karşılığa ilave olarak bin 45 lirasını ödemekle yükümlü olacak.

TBB KALDIRILMASINI İSTEMİŞTİ

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, geçen hafta İstanbul'da katıldığı bir etkinlikte, bankaların çek yaprağı başına olan sorumluluklarının kaldırılmasını beklediklerini belirterek, bunun bankacılık sektörünün maliyetini azaltacağını ve sektöre yaklaşık 10 milyar liralık kredi hacmi yaratma katkısının olacağını söylemişti. Kredi Kayıt Bürosunun açılışı ve e-rapor sisteminin tanıtıldığı basın toplantısında konuşan Aydın, "Bu yükümlülüğün kalkması sektörün maliyetlerini de azaltacak. Bu yükümlülük kalkarsa sektör 10 milyar liralık yeni kredi hacmi yaratabilecek ve ekonomiye katkı sağlayacaktır" dedi.

Aynı toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da bu konuya olumlu baktıklarını belirterek destek vermişti.



Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/bankalara-cek-soku-/ekonomi/ekonomidetay/23.01.2013/1659290/default.htm



Etiketler: İstanbul , Türkiye , Merkez Bankası , Ali Babacan , TBB , Resmi Gazete , Hüseyin Aydın , 2013 , kaldırılsın