Çözüm süreci Güneydoğu ekonomisini de pozitif etkiliyor. Moody’s geçen hafta çözüm sürecinin ülke notunu pozitif etkileyeceğini açıklamasının ardından Güneydoğu’da da yatırımcıların yatırım için sıra girdikleri görülüyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Remzi Can, 218 firmanın yatırım için yer beklediği bilgisini verdi.

Yabancı talebi de var
“Barış sürecinin başlangıcından bu yana firmaların Diyarbakır’a ilgisi artarak devam ediyor. Şu an itibariyle 218 firma yatırım için bizden yer bekliyor” diyen Remzi Can şöyle konuştu:
“Biz de 3 bin 200 dönümlük ikinci organize sanayi bölgesini kurma çalışmalarını hızla sürdürüyoruz. Bu çalışmalar biter biter yatırımcıların arsa taleplerini karşılayacağız ve arsaları tahsis edeceğiz. Bürokratik işlemler tamamlanır tamamlanmaz 218 yatırımcı yatırımına hemen başlayacak.”
Barış ortamının her zaman ekonomik kalkınmanın ilk şartı olduğunu vurgulayan Can, “Sürecin başlamasından itibaren ciddi miktarda yabancı yatırımcı talebiyle karşı karşıyayız. Hemen her gün yabancı ülkelerin ticaret heyetlerini kabul ediyoruz” dedi. 

10 YILDA İHRACAT 33 MİSLİ YÜKSELDİ

Diyarbakır, 2002 yılındaki 6 milyon dolarlık ihracatını 2012 sonunda 200 milyon dolara taşıdı. 24 ülkeye yapılan ihracatta yüzde 35'le blok mermer başı çekiyor. İki numarada tarım ürünleri var. İhracattaki bir numaralı isim Irak, onu yakın ara Çin takip ediyor.
Ancak, çok yakında bu rakamların değişmesine kesin gözüyle bakılıyor. Çünkü, mevcut OSB'yi büyütmek için 330 hektarda sürdürülen çalışmaların yanı sıra kent çok yakında 105 parsellik tarıma dayalı bir organize sanayi bölgesinin yanı sıra 800 dönümlük tekstil sanayi sitesi ve 1.800 dönümde bir lojistik köy kazanacak.

Milliyet, Diyarbakır çıkarması yapıyor

Milliyet, yazarları ve haber kadrosuyla çözüm süreci sonrası Türkiye ve bölgedeki kalkınmayı bugün Diyarbakır’da düzenleyeceği toplantıda masaya yatırıyor. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in hükümetin gelecekle ilgili planlarını paylaşacağı etkinliğe siyaset ve iş dünyasından pek çok isim katılacak.

‘Tarım ve turizmde fırsat var’

“Güneydoğu illeri uzun yıllar çatışma ortamında olduğu için potansiyelleri ölçüsünde yatırım alamamıştı. Çözüm sürecinin başlaması bölgeye yatırımcı ilgisini artırdı. Batıdaki büyük firmaların temasları başladı. Onlarca firma ve kişi bu süreçte bölgeye geldi. Bu firmalar daha önce de bölgeyi ve potansiyeli biliyorlardı ama yatırım yapmak firmalar açısından rasyonel değildi.
Bu süreç bir hareketlilik getirdi. Barış sürecinin sağlanmasından sonra Güneydoğu Bölgesi Türkiye’nin en fazla yatırım çeken bölgesi olacak. Bölge birçok alanda ekonomik potansiyele sahip. Yatırım potansiyeli olan sektörleri tarım, hayvancılık, tekstil, turizm, enerji, madencilik, sağlık, eğitim diye sıralamak mümkün. Güneydoğu Anadolu’ya yatırım avantajlarının belli başlıları şöyle:
* OSB’de yatırım yapanlar 12 yıl boyunca vergi vermeyecek.
* 12 yıl boyunca SSK işveren ve işçi payı ödemeyecek.
* KDV ödemeyecek.
* Bedava arsa tahsis edilecek.
* Şirket kredi kullandığında kredinin puanını devlet karşılayacak.
* Diyarbakır’da yatırım yapan yatırımcı, batıdaki fabrikasının vergisinden düşecek.”

YATIRIM SADECE KARAYA DEĞİL HAVAYA VE SUYA DA...

SİLVAN BARAJI İLE BEYAZ ALTIN SAYFASI

 GAP'ta Atatürk Barajı'ndan sonraki en büyük baraj olarak nitelendiriliyor. Ve bölge halkı tarafından en az yeni terminal binası kadar önemseniyor. Barajın en önemli kısmını oluşturan göletler ve depolama alanları için Mayıs 2012'de ihale yapılarak temel atıldı. Projenin 2015 yılında tamamlanması paralelinde 245 bin hektarlık alan sulu tarıma açılacak. Bu, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan?Karakoyun’a göre, tarımda yeni bir tarihin yazılması anlamına geliyor. Çünkü,  pek çok yerde kuru tarım yapmak zorunda kalan Diyarbakırlı artık sulu tarım yapabilecek. Bu da bir yılda iki ya da üç kez ürün almanın ve  tarımsal üretimin iki kat yükselmesi demek. Bir diğer önemli sonuç, şu anda buğday ve pamuk ağırlıklı üretim yapılan Diyarbakır'da bu projeyle birlikte pamuk üretiminde Türkiye ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayacak kadar ileri gidilebilecek olması. Meyve üretimi gelişecek bir diğer alan. Barajın üretimde yaratacağı diğer rotalar ise tarım makineleri ve sulama ekipmanları üretimi olarak görülüyor.

YENİ TERMİNAL BİNASIYLA UÇACAK

CW Enerji, savunma sanayisine  ürün geliştiriyor CW Enerji, savunma sanayisine ürün geliştiriyor

Diyarbakırlının yıllardır beklediği yeni terminal binası nihayet kuruluyor. Mevcut terminal binası ve apronunun yetersizliği nedeniyle yurtdışı seferlerinin düzenlenemediği Diyarbakır Havalimanı, terminal binasına 2014 itibariyle buluşacak. Bu yatırımla yurtdışı seferlerinin de başlaması planlanıyor. 196 milyon lira bedelle ihaleyi kazanan Kuzu ve YDA Ortak Girişim Grubu, projeyi 1 milyon 100 bin metrekare büyüklüğündeki alan üzerinde inşa edecek.

5 YILDIZLI OTEL YAĞACAK, HEDEF 1 MİLYON TURİST

Gelişmesi beklenen en önemli alanlardan biri de turizm. Mezopotamya'nın kadim kentlerinden biri olan Diyarbakır'daki surlar için hummalı bir çalışma sürdürülüyor. Çalışmalarda Kültür Bakanlığı etkili isim. Ancak Kalkınma Bakanlığı'nın 'Cazibe Merkezleri' programıyla 12 ili turizmde kalkındırmak için özel bir çalışma yürüttüğünü de belirtmek gerekiyor. Diyarbakır, bunlardan biri ve bu program doğrultusunda üç yıldır şehire 20 milyon dolarlık kaynak aktarılıyor. Tüm bu çalışmalarla beş yıl içinde kentin 40 bini yabancılardan oluşan 400 bin kişilik yabancı turist sayısının  1 milyonu aşması bekleniyor. Bu beklentide yeni terminalle kentin daha ulaşılabilir hale gelmesi de birebir etkili.
Sanayici, bu gelişmelere yatırımla cevap verdi. bölgede altı sanayici beş yıldızlı otel yapıyor. Arı Madencilik Hilton Oteli'ni kente taşırken, Miroğlu Grup büyük bir markayla anlaşmaya hazırlanıyor. Özkılıçlar ve Ceylan-Karabel Grup Ortaklığı da yine şehri beş yıldızla tanıştırmaya hazırlanan isimlerden. Bu arada aynı grup AVM inşaatını da gündeme aldı. Tıpkı Altındağlar'ın Diyarbakır'da Forum'a yeniden can verme kararını alması gibi. Turkcell’in call center’ı da yüzlerce kişiye istihdam yaratması açısından şehirde dikkat çeken bir diğer yatırım.

NECLA Ç. UNUTMAZ



Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/218-yatirimci-yer-bekliyor/ekonomi/ekonomidetay/14.04.2013/1693318/default.htm



Etiketler: Türkiye , Diyarbakır , GAP , Turkcell , işveren , Beşir Atalay , SSK , Mehdi Eker , Güneydoğu , çatışma , Hilton oteli , KDV , Moody’s , madencilik , Güneydoğu Anadolu , teşvik paketi , hayvancılık , Irak , üretim , ortak girişim , baraj , Çin , ihracat , 2012 , Grup , 1 Milyon , Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay , Anadolu , sadece